Bezienswaardigheden in Zuidwest Friesland
In Zuidwest Friesland vind je veel cultureel erfgoed. Sommige zijn al honderden jaren oud en UNESCO wereldergoed en anderen zijn veel jonger, maar ook zeker het 'besjen', oftewel bekijken, waard. Ontdek hier de vele kerken, klokkenstoelen, monumenten, molens en fonteinen die je vindt in Zuidwest Friesland.
-
11fountains
- Kerken
-
Klokkenstoelen
- Molens
-
Cultureel erfgoed
Meer over bezienswaardigheden in Zuidwest Friesland
-
Bezoek een museum
Bezoek een museumBezoek een museum of bezoekerscentrum in Zuidwest Friesland. We hebben hier echte pareltjes voor jong en oud! Ga bijvoorbeeld op bezoek bij het Puzzelmuseum in Joure, Jopie Huisman Museum in Workum of juist het Fries Scheepsvaartmuseum in Sneek.
-
Nationaal landschap
Nationaal landschapJe vindt een unieke combinatie van natuurlijke elementen en landschapskenmerken vanuit de cultuurhistorie in Zuidwest Friesland. Wandelen over een oude zeedijk, fietsen over zachte glooiingen, (kano)varen door de bossen, genieten van weidse uitzichten, Friese meren en een uitgestrekte IJsselmeerkust. Het kan hier allemaal. Niet voor niets is Zuidwest Friesland aangewezen als Nationaal landschap.
-
7 stadjes, 7 schatjes
7 stadjes, 7 schatjesHet vrouwtje van Stavoren, kanongebulder in Sloten, it Kweade Wiif fan Hylpen of de overtuinen van IJlst? Het zijn slechts een paar voorbeelden van de tientallen monumenten, volksverhalen, tradities of cultureel erfgoed dat Waterland van Friesland rijk is. Al deze schatten wachten op je in de 7 Elfstedenstadjes. Elk stadje heeft minstens 7 schatjes. Met deze verhalenroutes maak je een reis naar het verleden.
-
Routes
RoutesWe hebben fiets-, wandel-, vaar- en autoroutes voor je samengesteld die langs één of meerdere bezienswaardigheden gaan. Zo ontdek je Waterland van Friesland op een sportieve manier.
-
Afsluitdijk
AfsluitdijkVia de iconische Afsluitdijk rij je Waterland van Friesland binnen. Een belangrijke dijk die alle gebieden die aan de voormalige Zuiderzeekust lagen beschermt tegen overstromingen. Dat was handig en verstandig. Want de totale Zuiderzeekust was wel 400 km lang. Het versterken van die dijk zou dus veel meer werk en inspanning hebben gevraagd dan het realiseren van de Afsluitdijk. In deze tijd van klimaatverandering en zeespiegelstijging wordt de dijk vernieuwd. Hij wordt versterkt en de spuicapaciteit wordt verhoogd.
-
UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer
UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal in LemmerDoor de 60 meter lange schoorsteen kun je haar in Lemmer niet over het hoofd zien: het Ir. D.F. Woudagemaal. Eén van Nederlands mooiste technische monumenten. En 100% functionerend. Al sinds 1920 wordt het gemaal bij hoge waterstanden aangezet om het water te balanceren. Om overtollig water uit de Friese boezemwateren in het IJsselmeer te pompen.