Ga naar inhoud
MAP
nl

Bekende Friezen bezoeken musea

We vroegen bekende Friezen om musea te bezoeken in Friesland en hierover te schrijven. Laat je inspireren en ervaar het zelf door deze musea te bezoeken.

Laat je inspireren door 19 bekende Friezen

Foppe de Haan in het Jopie Huisman Museum

Foppe de Haan, oud-trainer van SC Heerenveen, is dol op het Jopie Huisman Museum en is zelfs lid van de vrienden van het Jopie Huisman Museum, de 'Fiskclub'. De interesse voor de schilderijen van Huisman werd begin jaren negentig gewekt, toen Jopie de schoenen van Abe Lenstra schilderde en het schilderij doneerde aan het nieuwe Abe Lenstrastadion. Recent is het Jopie Huisman Museum verbouwd, waardoor schilderijen beter tot hun recht komen en je er nog meer kunt zien, een grote aanwinst, wat betreft Foppe de Haan. Meer lezen? Klik dan snel verder.

Lees meer
Foppe de Haan in Jopie Huisman Museum

Roxane Knetemann in Museum Opsterlân

Roxane Knetemann is vaak onderweg, maar thuis in Opsterland geniet ze van het open landschap en de bossen. Ze is nieuwsgierig naar de geschiedenis van de regio, zoals de vervening in Nij Beets en de oude rijkdom in Beetsterzwaag. Museum Opsterlân vertelt het verhaal van arm en rijk en trekt meteen de aandacht in het oude schoolgebouw in Gorredijk. Hoewel een museum misschien saai klinkt, opent zich een hele wereld zodra je binnenstapt. Lees haar verhaal.

Lees meer
Roxane Knetemann in Museum Opsterlân.

Jillert Anema in Museum Heerenveen

Jillert Anema (69), geboren in Harlingen en wonend in Bontebok, bezoekt het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum gevestigd in Museum Heerenveen. In de werkkamer van Domela leeft Anema helemaal op, zelfs slaat hij een vuist op tafel. Net als Domela kan Anema namelijk niet tegen onrecht. Meer hierover lees je in de blog.

Lees meer
Jillert Anema bekijkt schilderij in Museum Heerenveen.

Anneke Douma in Museum Dr8888

Anneke Douma komt eigenlijk zelden in een museum. Vroeger dacht ze dat ze het er te druk voor had, en nu blijft ze liever thuis. Anneke brengt een bezoek aan Museum Dr8888 in het oude klooster in Drachten. Wat hier te zien is, vindt ze eigenlijk heel mooi. Misschien moet ze toch vaker naar een museum gaan. Lees haar verhaal in onderstaande blog.

Lees meer
Anneke Douma voor het pand van Museum Dr8888.

Johan Terpstra in Nationaal Vlechtmuseum

Johan Terpstra (56) is radio-dj/programmamaker bij Omrop Fryslân. Reizen is zijn lust en zijn leven, maar in de coronaperiode kwam daar tijdelijk een einde aan. "Wij gingen musea bezoeken en zo kwamen we terecht in het Woudagemaal. Wat een ervaring, je weet niet wat je ziet." Sindsdien bezoekt Johan vaker musea. Tijdens zijn bezoek aan het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde doet hij een stap terug in de tijd. Klik verder en lees zijn verhaal.

Lees meer
Johan Terpstra in Nationaal Vlechtmuseum.

Sietske Poepjes in het Kazemattenmuseum

Het Kazemattenmuseum laat een gedeelte van de militaire geschiedenis van Nederland tot leven komen. Sietske Poepjes ontdekt hier meer over de mobilisatie van het leger en de beruchte meidagen van 1940. Ze duikt de kazematten in en ontdekt dat dit museum écht geschikt is voor alle leeftijden. Van opa's en oma's, ouders tot kinderen van alle leeftijden. Zelfs pubers gaan dit museum geweldig vinden! Lees meer over Sietske haar bezoek aan het Kazemattenmuseum.

Lees meer
Sietske Poepjes Kazemattenmuseum

Lydia Annema in het Warkums Erfskip

Als echte liefhebber van 'Fryslân' ging Lydia Annema op pad in eigen provincie, en wel naar het museum Warkums Erfskip. Dit museum bestaat uit twee delen, de Waag en het Stadhuis. Lydia ontdekt alles over de rijke Workumer geschiedenis en leert waar Workum haar welvaren aan te danken heeft. Aan de hand van beeld en geluid word je helemaal meegenomen en beleef je Workum. Nieuwsgierig geworden? Klik dan snel verder om de blog te lezen!

Lees meer

Wout Zijlstra in Houtstad IJlst

'Sterkste man' Wout Zijlstra brengt een bezoek aan Houtstad IJlst, een museum wat een van zijn favorieten is. Wout heeft namelijk wat met hout, bij Highland Games staan hout steen en water centraal en in IJlst wordt van dik hout planken gezaagd. Houtstad is zelfs volledig gebouwd met hout wat gezaagd is in de naastgelegen houtzaagmolen. Het is een museum waar je (bijna) overal aan mag komen, dus als je meer wilt weten klik dan snel op onderstaande knop!

Lees meer
Wout Zijlstra Houtstad IJlst

Epke Zonderland in het Ir. D.F. Woudagemaal

Olympisch kampioen turnen Epke Zonderland is geboren en getogen in Lemmer en geniet van al het culturele dat Nederland te bieden heeft. Dit brengt hij ook graag over op zijn kinderen. Het Woudagemaal heeft Epke regelmatig bezocht en nog steeds komt hij er graag. Het meest bijzondere vind hij de sfeer die er heerst in het gebouw, het is een stukje historie wat nog steeds werkzaam is en ook nog steeds wordt gebruikt. Een echte aanrader volgens Epke, lees dus snel verder voor zijn ervaring! 

Lees meer
Epke Zonderland in het Woudagemaal Lemmer

Klasina Seinstra in het Eerste Friese Schaatsmuseum

Klasina Seinstra won in 1997 bij de vrouwen de Elfstedentocht en sindsdien gaat ze graag naar het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen. Iedere keer weer is ze onder de indruk van de grote hoeveelheid schaatsen en alles over de enige echte Elfstedentocht. zo kun je er zelfs de schaatsen bekijken waarmee Koning Willem-Alexander de Elfstedentocht heeft gereden. Meer weten? Lees dan snel de blog.

Lees meer
Klasina Seinstra Schaatsmuseum Hindeloopen

Marijke Roskam in Cultuurhistorisch Centrum De Tiid

Fractievoorzitter, dagvoorzitter en interviewer Marijke Roskam gaat op ontdekkingstocht in Cultuurhistorisch Centrum De Tiid. In De Tiid kun je vele kanten op, ontdek de moed van Titus Brandsma, de bijzondere torenzolder of het heden, verleden en de toekomst van Súdwest-Fryslân. De ontdekkingstocht doet ze niet alleen, maar samen met haar zoontje Maas. Ze raken gefascineerd én geïnspireerd. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Lees meer

Sylvana IJsselmuiden in het Modelspoormuseum

Sylvana woont in Leeuwarden, maar is vaak in Sneek te vinden, waar haar moeder woont. Ze brengt een bezoek aan het Modelspoormuseum. Sylvana reist zelf regelmatig met de trein, dus dit museum ligt helemaal in haar straatje, of: op haar spoor! In het museum kun je op diverse knoppen drukken om de treinen ook daadwerkelijk te zien rijden. Plezier voor jong en oud!

Lees meer

Welmoed Deinum in Museum Sloten

Welmoed Deinum is bekend van haar vlogs, maar is bovenal biologisch boerin in Sondel, vlakbij Sloten. In dit stadje brengt ze een bezoek aan het gelijknamige Museum Sloten en ontdekt de rijke maritieme geschiedenis van de stad. Hoewel ze vlakbij woont, had ze nog niet eerder van het museum gehoord. Maar, bij binnenkomst voelt ze zich door het huiselijke karakter meteen thuis. Op de zolder ontdekt ze de toverlantaarns. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Lees meer

Syb van der Ploeg in Mar en Klif

Syb van der Ploeg, zanger van de Kast, is een graag geziene gast van bezoekerscentrum Mar en Klif. Hij heeft een stavaravan in Gaasterland, en ieder zomer is het vaste prik om hun vakantie te beginnen bij Mar en Klif. Kinderen kunnen vanalles ontdekken in het museum en leren bijvoorbeeld verschillende dieren herkennen! Je stapt Mar en Klif binnen via de IJstijd en gaandeweg leer je alles over de ontstaansgeschiedenis van het Nationaal Landschap Zuidwest Friesland. 

Lees meer

Habtamu de Hoop in It Tsiispakhûs

Habtamu de Hoop is geboren en getogen in Wommels en kent zuivelmuseum It Tsiispakhûs erg goed, zijn pake (NL: opa) was namelijk een van de vier personen die de stichting is gestart die er voor gezorgd heeft dat het museum in Wommels is gerealiseerd. Het sfeervolle museum, verdeelt over twee verdiepingen, ademt zuivel. Het vertelt je het complete proces 'van gras tot glas'. Habtamu vertelt dat het museum geschikt is voor zowel kinderen als volwassenen, doordat je bijna overal aan mag komen is het echt een interactief museum.

Lees meer

Reitse Spanninga in Museum Joure

TV kok Reitse Spanninga is Jouster in hart en nieren en komt graag naar Museum Joure. Het museum is gericht op de Jouster maakindustrie, van Douwe Egberts en Pickwick tot de klokkenmakerij en koperslagerij, diverse oude ambachten komen hier tot leven. Reitse bezoekt het museum regelmatig met zijn kleinkinderen, dan doen ze een speurtocht door het museum en ontdekken zo het hele museum. Meer lezen? Klik dan snel verder!

Lees meer
Reitse Spanninga in Museum Joure

Eelke Lok in Museum Hindeloopen

Eelke Lok heeft meer dan veertig jaar als journalist voor Omrop Fryslân gewerkt en brengt een bezoek aan Museum Hindeloopen. Het museum vertelt je het complete verhaal van de geschiedenis van dit stadje. Je ontdekt de klederdracht, Hindelooper schilderkunst én hun eigen taal. Nieuwsgierig geworden? Klik dan snel verder!

Lees meer
Eelke Lok bij Museum Hindeloopen

Tamme Smit in het Afsluitdijk Wadden Center

Presentator en visgids Tamme Smit vist al zo lang hij zich kan herinneren. Speciaal voor ons verlaat hij zijn geliefde Lauwersmeer en neemt een kijkje bij het Afsluitdijk Wadden Center. Op de Afsluitdijk kun je niet om dit moderne gebouw heen en eenmaal binnen volg je de geluiden van de Waddenzee of het IJsselmeer en leer je gaandeweg over de bouw van de Afsluitdijk, ervaar je een storm en kun je als een vogel over Friesland heen vliegen. Tamme ging op ontdekkingstocht en schreef zijn ervaringen op in een blog. Klik snel verder om deze te lezen!

Lees meer
Tamme Smit bezoekt Afsluitdijk Wadden Center

Nynke de Jong in het Fries Scheepvaartmuseum

Nynke de Jong is dol op culturele uitjes en bezocht voor ons het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek. Haar favoriete musea zijn musea die ingericht zijn op kinderen. Als ze kinderen weten te raken, dan lukt dat bij volwassenen ook. Nynke ging dus kijken of het Fries Scheepvaartmuseum kindvriendelijk is. Haar ervaring? Die lees je in de blog.

Lees meer
Nynke de Jong in het Fries Scheepvaartmuseum hangend aan een katrol.

Lees hier blogs over routes langs de musea

Weekendje wandelen en musea bekijken

Start in Workum en eindig je wandeltocht in Hindeloopen. Onderweg passeer je maar liefst vier musea, het Jopie Huisman Museum, de waag en het stadhuis van Warkums Erfskip in Workum. In Hindeloopen bezoek je het Museum Hindeloopen en het Eerste Friese Schaatsmuseum! Lees meer over de musea en raak geïnspireerd via de blog.

Lees de blog
Jopie Huisman Museum

Fiets van IJlst, via Sneek naar Joure

Rondom het Friese merengebied zijn er diverse musea die je, al fietsend, kunt bezoeken. Parkeer je auto in IJlst, stap op de fiets en bezoek daar Houtstad IJlst en de mooie houtzaagmolen. Boek een overnachting (of twee!) en slaap in Sneek. Hier zijn twee musea die je kunt bezoeken, het Modelspoormuseum en het Fries Scheepvaartmuseum. Vervolgens fiets je door naar Joure waar Museum Joure nog op de planning staat. Een welbestede, culturele, driedaagse in Zuidwest Friesland!

Bekijk de blog
Een van de gebouwen van Museum Joure van buiten

In twee dagen dwars door Gaasterland

Stap op de fiets en rijd van Lemmer, via Sloten, naar Oudemirdum. Onderweg bezoek je in iedere plaats een leuk en interessant museum. In Lemmer vind je het oudste, nog werkende, stoomgemaal ter wereld: het Ir. D. F. Woudagemaal! Vervolgens fiets je door naar de kleinste stad van de Elfsteden, Sloten. Hier vind je Museum Sloten, een betoverend museum met verhalen over Sloten en prachtige toverlantaarns! Een stukje verder fietsen is het dorp Oudemirdum. In de dorpskern vind je het bezoekerscentrum Mar en Klif. Dit interactieve bezoekerscentrum staat in het teken van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân, een van de twintig Nationale Landschappen van Nederland.

Raak geïnspireerd
Bezoekers in Mar & Klif

Van de Greidhoeke naar de Afsluitdijk

Doe het jezelf ruim aan tijd en verspreid deze fietstocht over drie dagen en blijf onderweg overnachten. De route start in Bolsward, waar je het prachtige Cultuurhistorisch Centrum de Tiid kunt bezoeken. verrvolgens fiets je door naar Wommels, waar er in een oud kaaspakhuis museum it Tsiispakhús (jawel, dat is Fries voor kaaspakhuis) is gevestigd. In dit museum leer je alles over kaas, boter en andere melkproducten. Een dag later zet je koers richting de Afsluitdijk voor de laatste twee musea van deze route, het Afsluitdijk Wadden Center en het Kazemattenmuseum. Het Afsluitdijk Wadden Center vertelt je alles over de aanleg van de Afsluitdijk en je kunt op de rug van een grutto meevliegen over Friesland. Een klein stukje verderop vind je het Kazemattemuseum waar je alles komt te weten over dit stukje Atlantikwall en de gebeurtenissen tijdens de WOII in Kornwerderzand.

Lees meer
tentoonstelling van het tsiispakhus

Weekje toeren en musea bekijken

Krijg jij geen genoeg van het bekijken van een museum en wil je met je (elektrische) auto of camper een museumtour doen? Speciaal daarvoor hebben we een prachtige route gemaakt over de mooiste weggetjes die je langs vijftien musea in Friesland leidt. De route is interessant als je lekker uitgebreid op pad wilt en onderweg wilt genieten van zowel de mooie landschappen als ook cultuur. Van de Friese meren tot Gaasterland, van de IJsselmeerkust tot de Greidhoek, bij deze route doorkruis je Waterland van Friesland én kun je onderweg maar liefst vijftien musea bezoeken!

Meer informatie
kindjes in auto

Kijk welke accommodaties vrij zijn in Friesland en boek direct online

Reisgezelschap

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, inspiratie, de Uitagenda en last minutes van VVV Waterland van Friesland.

Inschrijven