Molens in Friesland
Ontdek bijzondere molens zoals Houtzaagmolen de Rat in IJlst. Zoals water stroomt van hoog naar laag, zo stroomt lucht van hoge naar lage luchtdruk. De energie van luchtstroming wordt gevangen in de wieken van de vele windmolens in Friesland. Maar liefst 30 molens zijn er te vinden in Waterland van Friesland. Molens die water wegpompen, graan malen of hout zagen. Wie door het landschap fietst of wandelt, zal ze zeker zien staan. Enkele ervan zijn te bezoeken. Zo ook in Houtzaagmolen De Rat in IJlst. Al zo’n 300 jaar lang wordt in De Rat het UNESCO-ambacht van molenaar uitgevoerd. Bezoek deze pure beleving van windenergie bij De Rat in IJlst en andere bijzondere windmolens in Friesland.
Op bezoek bij houtzaagmolen de rat
De Rat is de enige overgebleven houtzaagmolen van de drie die IJlst ooit rijk was. Een bezoek aan deze houtzaagmolen doet de historie herleven. Ruik de geur van vers gezaagd hout en hoor het gestamp van de zaagramen en het gezoef van de wieken. Een pure beleving van windenergie. Als de wieken draaien, weet je dat er – volledig CO2-neutraal - gewerkt wordt. Grove den, lariks, iep, es, eik en beuk afkomstig van Staatsbosbeheer en plaatselijke handelaren worden hier tot planken in alle gewenste maten verzaagd, na een langdurig bad van één of twee jaar in het voor de molen gelegen water. De Rat verwerkt alleen hout dat op verantwoorde wijze wordt gekapt en waar tevens voor herplanting wordt gezorgd. Je kunt de molen elke zaterdag bezoeken. Van mei tot en met september is de molen ook van woensdag tot en met vrijdag geopend. Als je een rondvaart over de rivier De Geeuw boekt, kun je De Rat vanuit een heel mooi waterperspectief bewonderen.
Tekening van Frans Mars, met als tweede molen van links De Rat op zijn oorspronkelijke standplaats.
Lees meer over Houtzaagmolen De RatOvernachten in een windmolen
Sinds 1782 staat tussen het Friese meer de Langweerder wielen en de polders erachter een molen met een driedubbele functie: het is één van de weinige molens die niet alleen rogge, maar ook de polder bemaalt én je kunt erin overnachten. In deze nog werkende Langweerder molen kun je dus je weekendje of vakantie doorbrengen. De vakantiewoning is verdeeld over twee verdiepingen met beneden drie slaapkamers en boven een woonkamer met open keuken. Vanuit de woonkamer stap je zo de stelling van de molen op en heb je een fantastisch uitzicht. Naast de molen ligt een eigen steiger, vanwaar je zo de Friese meren op vaart.
Boek je overnachting in de molenEchte Friese tjaskers
Ontwikkeld in Friesland en een van de kleinste windmolens van Nederland zijn de tjaskers. Deze worden in het landschap gebruikt voor het oppompen van water. Door de komst van de metalen windmotor raakten ze in de jaren dertig in verval. Toch zijn er nog twee in Zuidwest Friesland te bewonderen: bij De Zandpoel bij het dorpje Wijckel en bij It Heidenskip, een buurtschap bij Workum. De tjasker It Heidenskip is zelfs de oudste van heel Nederland en komt uit het jaar 1915. De molen kan nog steeds zijn werk doen, maar door de komst van moderne gemalen is deze niet in bedrijf. De tjasker Zandpoel werd geplaatst in 1975 en staat bij De Sânpoel. Dit natuurgebied bestaat uit openwater en rietland en was ooit een meertje.
Bezoek de tjasker bij WijckelSpinnekopmolens in Friesland
Nog zo’n prachtige molen die als taak had de achterliggende polder te bemalen, is de gerestaureerde spinnenkopmolen Doris Mooltsje in Oudega. Deze molen werd omstreeks 1790 gebouwd aan de noordkant van de Oudegaaster Brekken. Nog zo’n spinnenkopmolen vind je vlakbij Nijhuizum. Deze is door het provinciaal waterschap aangewezen als reservegemaal. Als het gewone gemaal niet werkt, kan de polder toch worden leeggemaald. De Geeuwpoldermolen in Oppenhuizen werkt alleen in de zomer. In deze periode wordt de polder drooggehouden, in de winter laat Staatsbosbeheer de gelijknamige polder onderstromen.
Bezoek Doris MooltjeAmerikaanse molens uit ijlst
Begin 1900 is het bedrijf Bakker IJlst van de gebroeders Tjerk en Gooitsen Bakker in elfstedenstad IJlst opgericht. Zij deden vooral houtbewerking voor boeren, zoals houten stelen voor scheppen en harken. Op een gegeven moment hoorden zij van Amerikaanse windmotors, waardoor ze hun machines konden aandrijven met windkracht. Maar deze handige jongens zagen hierdoor nog meer mogelijkheden. Ze verbouwden deze windmotor voor de bemaling van het polderlandschap in Nederland. Dit werd een groot succes. In heel Nederland zijn meer dan duizend windwatermolens met de naam ‘Record’ of ‘Bakker IJlst’ geplaatst. Allemaal gemaakt in IJlst. Vlakbij in het dorpje Hartwerd bij Bolsward is nog een fraai exemplaar te bewonderen.
Gemalen en molens Friesland: om trots op te zijn!
Naast al die molens in Friesland zijn er ook gemalen die in Zuidwest Friesland zorgen voor droge voeten. Zoals het gemaal Echten, dat aan de zuidoever van het Tjeukemeer ligt. Dit gemaal werd in 1913 gebouwd en zorgde er tot 1996 voor dat de grote Veenpolder van Echten werd bemaald. Daarna is het gemaal buiten gebruik gesteld en vervangen door een nieuw ondergronds gelegen gemaal. Het Woudagemaal in Lemmer - UNESCO Werelderfgoed - werkt na ruim honderd jaar nog steeds als het waterpeil in Friesland te hoog wordt! Al die gemalen en molens in Friesland zijn als bijzondere werktuigen met draaiende mechanieken echt iets om heel ‘grutsk’ (trots) op te zijn.
Meer informatie over het WoudagemaalMolenparadijs in Zuidwest Friesland
Er zijn heel wat molens te vinden in Waterland van Friesland. Molens die water wegpompen, graan malen of hout zagen. Wie door het landschap fietst of wandelt, ziet ze zeker staan. Enkele zijn te bezoeken. De molenaars vertellen je enthousiast over hun ambacht en de werking van de molen.
Ontdek alle molens in Zuidwest Friesland