Ga naar inhoud
MAP

Woudagemaal in Lemmer: UNESCO Werelderfgoed en nog altijd werkend

Wie naar Lemmer gaat ziet ‘m al van ver: de 60 meter hoge schoorsteen van het Ir. D.F. Woudagemaal. Van 1920 tot op de dag van vandaag nog in gebruik en sinds 1998 UNESCO Werelderfgoed. Het is één van Nederlands mooiste en innovatiefste monumenten. Bezoek in dit schitterende gebouw, geïnspireerd op de Amsterdamse School-stijl het grootste, het nog werkende door stoom aangedreven gemaal ter wereld.

Bezoek het woudagemaal

Een bezoek aan dit UNESCO werelderfgoed in Lemmer begint in het naastgelegen bezoekerscentrum. Een interactieve expositie vertelt het verhaal van het Friese waterbeheer én de gevolgen van klimaatverandering. Zowel voor volwassen als kinderen is het Woudagemaal de moeite waard om te bezoeken. Ontdek bijvoorbeeld bij de puzzeltafel welke duurzame en klimaatbestendige keuzes je zelf kunt maken. En beleef met de VR-bril de werking van het Woudagemaal van binnenuit. Kinderen kunnen meedoen met speurtochten. Zo mogen ze hoofdmachinist Jelle Terpstra helpen en worden ze opgeleid tot hulpmachinist. Het bezoekerscentrum is ook de start van een rondleiding met gids door het gemaal met zijn magische machinerie en aangrenzende ketelhuis. En wist je dat het Woudagemaal meerdere malen is genomineerd als leukste uitje in Friesland?

Boek tickets voor het Woudagemaal

Woudagemaal onder stoom

Al sinds 1920 draaien de machines van het Woudagemaal om een cruciale rol te spelen binnen de Friese Waterhuishouding. Vroeger als belangrijkste gemaal, maar tegenwoordig heeft het J.L. Hooglandgemaal de taak op zich genomen om het Friese boezemwater indien nodig weg te pompen. Bij periodes van veel regen en wind springt het Woudagemaal in Lemmer bij en gaat het letterlijk onder stoom. En dat is toch wel minimaal zo’n één keer per jaar. Jaarlijks vindt er een aantal opleidingsdagen plaats, dan gaat het Woudagemaal dus ook onder stoom. Houd hiervoor onze Uitagenda in de gaten; de dagen worden altijd aangekondigd.

Bekijk de Uitagenda

UNESCO in Friesland

Het Woudagemaal werd gebouwd in 1917-1918 en in 1920 officieel in gebruik genomen. De reden was dat in de 19e en begin 20eeuw Friesland in de winter voor grote delen onder water kwam te staan. Het gemaal, wat in 1947 vernoemd naar ingenieur Dirk Frederik Wouda (hoofdingenieur van Provinciale Waterstaat), moest hier een eind aan maken. In 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst gezet. Het monument mag volgens de UNESCO-commissie echt worden gezien als een hoogtepunt van de Nederlandse waterbouwkunde. Het Woudagemaal laat verder op een bijzondere manier zien hoe stoomkracht wordt gebruikt om natuurkrachten te beheersen. Kortom, genoeg redenen voor een eervolle vermelding. Nederland heeft in totaal twaalf door UNESCO erkende werelderfgoederen. Deze zijn dus uniek in de wereld. En een daarvan staat gewoon in Lemmer!

Omgeving Woudagemaal

Wat is er te doen in de omgeving van het Woudagemaal? Voor of na het bezoek van het Woudagemaal raden we je aan om Lemmer te bezoeken. Deze vlecke (een dorp met stadsallure) heeft een verleden in de visserij, handel en scheepvaart. Wandel een ‘slag om het Dok’, oftewel de straten rondom het water in het centrum van Lemmer. Vanaf het strand van Lemmer neem je zo een duik in het IJsselmeer. In Lemmer bezoek je de VVV voor een dorpskuier. Een routebeschrijving met verhalen nemen je stap voor stap mee. In de omgeving kun je heerlijk fietsen en wandelen. Geniet onderweg van de Friese meren, uitgestrekte landschappen en eeuwenoude Elfstedenstadjes.

Bezoek Lemmer

Ontdek meer van Friesland vanaf het Woudagemaal

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, inspiratie, de Uitagenda en last minutes van VVV Waterland van Friesland.

Inschrijven