Gaastmeer (De Gaastmar)
Gaastmeer
Gaastmeer is de ideale plaats om aan de drukte van de dag te ontsnappen en te genieten van rust en ruimte.
Neem alvast een kijkje
Anderen bekeken ook
-
E-bike oplaadpunt - Restaurant d 'Ald Herberch
E-bike oplaadpunt - Restaurant d 'Ald Herberch Gaastmeer
Gaastmeer is de ideale plaats om aan de drukte van de dag te ontsnappen en te genieten van rust en ruimte.
Gaastmeer (Fries: Gaastmar) is een rustiek gebied waar je perfect tot rust kunt komen en kunt genieten van allerhande activiteiten. Door de centrale ligging in het Friese merengebied kun je perfect een tocht over het water maken in bijvoorbeeld een zeilboot, kano of sloep. Rondom Gaastmeer ligt het meertje Groote Gaastmeer en een stukje verder varen kom je op het Heegermeer en de Fluessen. Je kunt er met je kano of op de sup ook voor kiezen om via kleine meertjes en rivieren naar de Oudegaaster Brekken te varen.
Gaastmeer is het dorp waar de Friese dichter Jan Jelles Hof is geboren, en bestaat eigenlijk uit twee dorpen; Kleine Gaastmeer en Grote Gaastmeer. Ook voor het maken van fiets- of wandeltochten is Gaastmeer een prima startplaats voor diverse tochten.
Lees hier meer over Gaastmeer.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
It Wikelslân - natuurgebied in NP Alde Feanen
It Wikelslân - natuurgebied in NP Alde Feanen Earnewald -
Pingjum in puin
Pingjum in puin
Afgezien van een aantal spannende eerste oorlogsdagen in mei 1940 komt Pingjum rustig de bezetting door. In de aprildagen van 1945 verandert die situatie dramatisch. De terugtrekkende Duitse Wehrmacht vecht tegen het oprukkende Canadese leger met Pingjum als strijdtoneel...
Als in het voorjaar van 1945 duidelijk wordt dat de Duitse bezetter aan de verliezende hand is, vluchten veel leden van de Duitse Wehrmacht, landwachters en NSB’ers naar het westen. In Friesland begint op 12 april, vanaf oostelijke zijde een ‚grote trek‘ over de Afsluitdijk. Drie dagen later nestelt zich een groep Duitse scherpschutters in Pingjum. Ze moeten de Afsluitdijk met terugtrekkende Duitse troepen verdedigen tegen de oprukkende Canadese.
Witmarsum wordt op 16 april door de Canadezen bevrijd. In het nabijgelegen Pingjum weigeren de Duitse soldaten te capituleren. Daarop openen de Canadezen het vuur en leggen gedurende een nacht en een dag een tapijt aan mortiersplintergranaten over Pingjum. Het merendeel van de bevolking vlucht naar het naburige Arum dat reeds bevrijd is.
Wanneer de Duitsers een tweede ultimatum voor overgave negeren, volgt nog een aanval waarbij het dorp nagenoeg met de grond gelijkgemaakt wordt. Pas op 17 april rond half tien ‘s avonds arriveren de eerste groepen van de Queens Own Riffles of Canada en daarmee is het totaal gehavende Pingjum bevrijd.
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Pontjes-Fietsrondje rondom Workum (kort)
Pontjes-Fietsrondje rondom Workum (kort)(22.5 km)Gaastmeer -
Rondje Heeg - Balk | Vaartocht en fietsroute
Rondje Heeg - Balk | Vaartocht en fietsroute(29.3 km)Heeg -
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)(60.8 km)Makkum -
E-chopper pontjesroute rondje Friese meren
E-chopper pontjesroute rondje Friese meren(64.9 km)Makkum -
Fietsroute langs de historie van de palinghandel
Fietsroute langs de historie van de palinghandel(35.0 km)Heeg