Ga naar inhoud
MAP
nl

IFKS Skûtsjesilen

Het IFKS-kampioenschap 2025 vindt plaats van zaterdag 9 augustus tot en met zaterdag 16 augustus.

Bij het IFKS-kampioenschap hebben zeilers de mogelijkheid om deel te nemen met een door de IFKS goedgekeurd skûtsje, onder de voorwaarden die zijn vastgesteld door de IFKS. Deze competitie is uitgegroeid tot een indrukwekkend evenement met ongeveer 60 deelnemende skûtsjes.

Het ontstaan van IFKS Skûtsjesilen

Taxi-ondernemer Gerrit Roosjen uit Franeker nam het initiatief om een tweede skûtsjes-evenement te organiseren, nadat hij, samen met Kees Koehoorn en Hylke de Vries, niet werd toegelaten als deelnemer aan de SKS. De SKS weigerde de deelname vanwege het maximale aantal deelnemers en de beperkte wateren bij Grou, Eernewoude en De Veenhoop.

Om deze reden richtte Gerrit de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen op. Dit is een open vereniging, waardoor iedereen met een door de IFKS goedgekeurd skûtsje onder de voorwaarden van de IFKS lid kan worden en kan deelnemen aan de georganiseerde wedstrijden. Op 19 december 1981 startte het in Café-Restaurant 'De Hinde' in Hindeloopen. Daar ontstonden plannen voor een nieuw skûtsjesilevenement. Op 10 augustus van het volgende jaar deden 16 eigenaren met hun skûtsjes mee aan de wedstrijd op het IJsselmeer bij Hindeloopen. Zo werd een toegankelijk en gevarieerd zeilevenement geboren.

Ontdek meer over het IFKS Skûtsjesilen
skûtsjes bij stavoren toeschouwers skûtsjesilen

Ontwikkeling

De IFKS draagt een grote verantwoordelijkheid voor het behoud van het waardevolle Friese culturele erfgoed dat door het skûtsje wordt vertegenwoordigd, ook voor toekomstige generaties. Dat deze missie op brede steun kan rekenen, blijkt wel uit het feit dat de vereniging inmiddels meer dan 600 leden heeft. Sinds de eerste wedstrijd in 1982 zijn er aanzienlijk veel skûtsjes bijgekomen. Jaarlijks wordt het IFKS-kampioenschap tijdens de bouwvak gehouden, met een deelname van 60 tot 65 skûtsjes verdeeld over vier klassen.

Het kampioenschap hanteert een promotie/degradatiesysteem waarbij skûtsjes tot 20,62 m verdeeld zijn over de klassen C, B en A. Daarnaast is er een kleine A-klasse voor skûtsjes tot 17,10 m. Het succes van Roosjen en anderen, waaronder Berend Hof uit Nijezijl, Ruurd Vlieger, Jildert Sudema, Doede Dijkstra, Klaas Adema uit Hindeloopen, en later Yde Schakel uit Exmorra en Chris van der Berg uit Leeuwarden, wordt duidelijk weerspiegeld. De allereerste kampioen was Nico Hoek uit Muiden met de 'Lutgerdina Smeltekop'.

Agenda

Het IFKS skûtsjesilen begint op 9 augustus in het mooie Hindeloopen. De volgende dagen zeilen de skûtsjes naar andere prachtige plekken zoals Stavoren, HeegSloten, Echtenerbrug en Lemmer. Hier wordt twee dagen gezeild en vindt ook de finale plaats.

Meer informatie over de exacte datums vind je op de website van IFKS.

Lees meer

Geschiedenis van Skûtsjesilen

Vroeger waren skûtsjes belangrijke schepen in Friesland. Ze brachten vervoerde turf, aardappelen en bouwmateriaal. Schippersgezinnen bewoonden het woongedeelte van het schip, de roef. Het varen gebeurde met behulp van windenergie of wanneer er geen wind stond met spierkracht. Na 1945 werden ze minder gebruikt vanwege de komst van motorboten.

De traditie van het skûtsjesilen werd wel erkend als belangrijk. Om deze traditie in leven te houden, zijn de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) en de Stichting Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS) opgericht. Ze organiseren elk jaar drukbezochte wedstrijden in Zuidwest Friesland. Dit brengt mensen samen en laat hen genieten van het rijke maritieme verleden van Friesland.

Lees hier meer over Skûtsjesilen

Zoek en boek een overnachting tijdens het IFKS Skûtsjesilen

Reisgezelschap

Ontdek tips voor een bezoek aan Waterland van Friesland

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, inspiratie, de Uitagenda en last minutes van VVV Waterland van Friesland.

Inschrijven