Ga naar inhoud

SKS Skûtsjesilen

Van 26 juli tot en met 8 augustus 2025 nemen de veertien SKS-skûtsjes deel aan elf wedstrijden op tien verschillende locaties in Friesland. Tijdens dit kampioenschap strijden de schippers niet alleen om het Sulveren Skûtsje, maar ook om de eeuwige roem die aan de overwinning verbonden is.

Skûtsjesilen

Bij het Skûtsjesilen draait het vooral om de grote prijzen, zoals de blauwe SKS-kampioenswimpel en het Zilveren Skûtsje, en natuurlijk de eer om de beste van het jaar te zijn. Maar de dagelijkse races zijn ook heel belangrijk, want daar kunnen de schippers mooie prijzen winnen. Het aantal punten dat een schip krijgt, hangt af van hoe goed ze het doen op die dag. Aan het einde van alle races worden de punten bij elkaar opgeteld. De minst goede race wordt weggestreept, daarna wordt het eindklassement gemaakt. Degene met de minste punten wordt dan kampioen.

Ontdek meer over Skûtsjesilen
kijken naar skûtsjes

Agenda

Het SKS skûtsjesilen start op 26 juli in Grou, waarna de wedstrijden zich voortzetten op verschillende locaties, zoals De Veenhoop, Earnewâld, Terherne, Langweer, Elahuizen, Stavoren, Woudsend, Elahuizen en Lemmer. De laatste dag van het kampioenschap vindt plaats in Sneek.

Meer informatie over de exacte datums vind je op de website van SKS.

Lees meer
toeschouwers skûtsjesilen skûtsje met publiek

Rondvaarten

Sinds 2010 hebben rondvaart- en charterbedrijven de mogelijkheid om de Grutte SKS-wimpel te verkrijgen, waarmee ze het SKS skûtsjesilen ondersteunen. Op de website van SKS staat een overzicht van de bedrijven vermeld die in 2023 de Grutte SKS-wimpel voeren. Bij deze bedrijven kun je een rondvaart boeken tijdens de SKS-wedstrijden. Bewonder de skûtsjes van dichtbij!

 

Bekijk het overzicht
skûtsje gaat schuin skûtsjes

Geschiedenis van Skûtsjesilen

De skûtsjes waren vroeger belangrijke vrachtschepen op de Friese binnenwateren en werden gebruikt voor het vervoer van turf, aardappelen, suikerbieten, terpaarde, mest en bouwmaterialen. De skûtsjes worden ook wel gezien als de vrachtwagens van vroeger.  Schippersgezinnen woonden in de roef van het schip, dit was het woongedeelte. Varen gebeurde met windenergie of spierkracht als er geen wind was. De eerste skûtsje wedstrijden ontstonden wanneer schippers tijd over hadden en geen vracht hadden om te vervoeren. Na de komst van gemotoriseerde boten verloor het vervoeren van vracht met zeilschepen zijn relevantie. Na 1945 stopte het skûtsjesilen, maar het belang ervan als traditie werd erkend. Gerben van Manen richtte de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) op, die sindsdien wedstrijden organiseert. De populariteit leidde tot de oprichting van de Stichting Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS) in 1981. Zowel SKS als IFKS organiseren jaarlijks drukbezochte wedstrijden in Zuidwest Friesland.

Lees hier meer over Skûtsjesilen

Zoek en boek een overnachting tijdens het SKS Skûtsjesilen

Reisgezelschap

Ontdek tips voor een bezoek aan Waterland van Friesland

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, inspiratie, de Uitagenda en last minutes van VVV Waterland van Friesland.

Inschrijven