Ga naar inhoud
MAP

Museum Hindeloopen

Hindeloopen

Hare Majesteit Koningin Máxima opende dinsdagmiddag 18 juni 24 het vernieuwde Museum Hindeloopen. Het museum dat sinds 1919 is gehuisvest in het voormalige stadhuis van de stad, is geheel gerenoveerd en uitgebreid met een bezoekerscentrum. In het museum staat de rijke Hindelooper cultuur centraal.

Neem alvast een kijkje

Bekijk alle 5 foto's

Hare Majesteit Koningin Máxima opende dinsdagmiddag 18 juni 24 het vernieuwde Museum Hindeloopen. Het museum dat sinds 1919 is gehuisvest in het voormalige stadhuis van de stad, is geheel gerenoveerd en uitgebreid met een bezoekerscentrum. In het museum staat de rijke Hindelooper cultuur centraal.

Een feestelijke opening

Koen Eekma, voorzitter Museum Hindeloopen, begon de opening met het benadrukken van de speciale band tussen het Koningshuis en Hindeloopen. Zo bezat Regentes Emma al meubels van Roosje Hindeloopen en ook de drie prinsessen zaten in Hindelooper beschilderde kinderstoelen. Voor de opening kreeg Koningin Maxima van basisschool leerlingen Rens en Fenna een penseel overhandigd waarnaar ze de laatste streek op een paneel met traditionele Hindelooper schilderkunst zette. Hiermee opende de deuren van het volledig vernieuwde museum.

In het museum kreeg de koningin een rondleiding door directeur Bernard Hilgers en sprak ze met diverse mensen over de achtergrond en het belang van de unieke cultuur die Hindeloopen zo bijzonder maakt. Zo werd ze meegenomen in de wereld van de sits; de kleurrijke stoffen met bloemrijke motieven, maar ook de Hindelooper taal werd benadrukt. Tijs van der Vegt presenteerde hierbij ook een uniek interactief spel dat is ontwikkeld door studenten van FIRDA.

Onderdeel van het programma was het zingen van het Hindelooper volkslied, vertolkt door basisschoolkinderen. Ook de Folkloristische zang- en dansgroep Aald Hielpen bracht een lied in de Hindelooper taal ter gehoor, ondersteund door een traditionele dans. De dames van Dance in Friesland zorgden voor een mooi contrast door een schitterend uitgevoerde moderne dans.

Bij het verlaten van het museum, kreeg Koningin Maxima nog een exclusieve hoed aangeboden. Gemaakt door Durkje de Boer en Durkje Hoekstra van de eigentijdse verwerking van sits motieven. 

Koninklijke slee

Een bijzonder object in Museum Hindeloopen is een Hindelooper beschilderde slee. In deze slee is Koning Willem-Alexander gepresenteerd tijdens het persmoment in Lech, Oostenrijk. Dit gebeurde in 1968, het jaar dat Willem-Alexander zijn eerste verjaardag nog moest vieren. Destijds, is de slee apart met de trein naar Oostenrijk vervoerd, om daar de prins in te presenteren. Maxima herkende de slee dan ook direct en vertelde dat ze zelf akkoord gegeven heeft voor de tentoonstelling van dit bijzondere object.

De unieke & eigenzinnige collectie

Het museum is niet alleen bouwtechnisch aangepakt, maar ook het interieur is volledig vernieuwd.

Er zijn vier verschillende zalen te bewonderen. De eerste zaal omvat alles over de Oostzeevaart. De Hindeloopers waren specialisten in het verschepen van hout van de Oostzee naar Amsterdam en in de 18e eeuw zorgde dit voor een bloeiperiode in het kleine stadje.

Vervolgens loopt men naar de zaal waar de streekdracht tentoongesteld wordt. De streekdracht kenmerkt zich door de prachtige sitsen, welke in de late 17e en in de 18e eeuw door de Verenigde Oost-Indische Compagnie werden meegebracht uit India. De Hindelooper grootschippers brachten deze mee vanuit Amsterdam en thuisgekomen werd hier het traditionele kostuum van gemaakt. De streekdracht omvat ook een symbolische betekenis; zo kun je bijvoorbeeld de huwelijkse staat aan de dracht afzien, maar ook de verschillende stadia van rouw worden door de dracht getoond.

De bovenverdieping bestaat uit twee zalen en de beroemde Hindelooper Kamer. Deze laatste is bekend van de wereldtentoonstelling die in 1889 plaatsvond in Parijs. Hier is een authentiek interieur uit een kapiteinswoning uit omstreeks 1740 te bewonderen. In de schilderzaal staat de typisch Hindelooper schilderkunst centraal, bekend van zijn bloem- en krulmotieven. Als laatste is de zaal Taal & Toekomst te bezoeken. Want hoe zorgen we ervoor dat de authentieke Hindelooper taal ook in de toekomst nog gesproken wordt?

VVV Bezoekerscentrum Hindeloopen

Ook nieuw is een bezoekerscentrum voor Hindeloopen van VVV Waterland van Friesland in Museum Hindeloopen, het ideale startpunt om de stad te bezoeken. Via de metersgrote kaart op de vloer kunnen bezoekers zich alvast oriënteren en een goed beeld krijgen van de stad. Verder zijn er inspiratiemagazines verkrijgbaar en op een grote tablet kunnen bezoekers direct kunnen zien wat er te zien en doen is in Hindeloopen. Voor wie direct de cultuur van Hindeloopen wil opsnuiven, is er een boekje te koop met een stadswandeling.

Koop hier je kaartje voor het museum!

Wintersluiting

Gedurende de winter (1 december - 1 april) is het museum gesloten. Gedurende de winter zijn er een aantal speciale lezingen, workshops, kinderactiviteiten en andere activiteiten. Voor de actuele data, bekijk de website van Museum Hindeloopen

Prijsinformatie:
Vanaf € 6,50 (Kinderen)
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Museum Hindeloopen

Dijkweg 1
8713 KD Hindeloopen
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, inspiratie, de Uitagenda en last minutes van VVV Waterland van Friesland.

Inschrijven