Ga naar inhoud
MAP

Maak een pelgrimstocht in Zuidwest Friesland met deze tips

Weet je dat je vanuit Nederland zo’n 3.332.500 stappen moet zetten om bij het einddoel van de ‘Camino de Santiago’, ‘het graf van Jakobus’, uit te komen? Om te kijken of je dit aankunt, is een kortere pelgrimsroute in Friesland wandelen een uitstekende voorbereiding. Denk aan deze wandelroute in Friesland bij Bolsward: een rondwandeling van nieuwe Klooster Claercamppad. Deze is met zo’n 20.000 stappen – oftewel 15,5 kilometer – ideaal om eens je eerste ‘pylgerstappen’, oftewel pelgrimsstappen, te zetten. En we hebben er nog veel meer. Wij zetten de eerste stap door ze voor je op een rij te zetten.

Dit zijn de tips voor pelgrimstochten in Zuidwest Friesland

Klooster Claercamppad

Meters maken in je innerlijke wereld? Het volgen van deze route houd je een spiegel voor die je een rijker mens zullen maken. Durf jij de stap te nemen om deze nieuwe pelgrimsroute te volgen? Hij leidt je langs Waddenkust van het Groningse Zoutkamp tot aan de Afsluitdijk. Onderweg kom je langs plekken waar ooit belangrijke kloosters stonden, zoals Claercamp bij Rinsumageest, het Bonifatiusklooster in Dokkum en het klooster Mariëngaarde aan de Waddenkust. Etappe 9 en etappe 10 van de in totaal 13 etappes lopen dwars door Waterland van Friesland.

Wandel het Klooster Claercamppad
Wandelen in de natuur in Friesland

Rondwandeling Claercamppad

Deze wandelroute is 15,5 kilometer geïnspireerd op het Klooster Claercamppad. Afhankelijk van het wandeltempo kun je deze tocht in een dag of een dagdeel doen. De tocht start en eindigt in Bolsward. Door de heiligverklaring van Titus Brandsma en de aanwezigheid van het houten mirakelbeeld ‘Maria van Sevenwouden’ is Bolsward een pelgrimsoord geworden. Neem daarom vooral een kijkje in de Sint-Franciscusbasiliek. Onderweg kom je ook langs de geboorteplek van Titus, een boerderij aan de rand van Bolsward. Verder leidt het pad langs voormalige kloosters en nog veel meer. 

Bekijk de rondwandeling

bedevaart in bolsward

Karmeliet, hoogleraar, poëet, mysticus, filosoof, verzetsheld, martelaar en uiteindelijk heilige. Titus Brandsma, geboren te Ugoklooster bij Bolsward, had talloze talenten. Maar heilige word je alleen als je een bewezen wonder verricht. En dat heeft Titus. De genezing van pater Michael Driscoll uit Florida (VS) wordt aan Titus toegeschreven. Een team van medisch adviseurs noemde de genezing van Driscoll uit wetenschappelijk oogpunt onverklaarbaar. Op 15 mei 2022 heeft de Paus Titus Brandsma daarom officieel heilig verklaard. Je komt alles over de wonderbaarlijke Fries te weten in Cultuur Historisch Centrum De Tiid in Bolsward. Wil je je geestelijk met hem verbinden? Ga dan naar gedachteniskapel in de Sint-Franciscusbasiliek van Bolsward. Beide vind je in de routebeschrijving van de stadswandeling van Bolsward van VVV Waterland van Friesland.

Bestel de stadswandeling
museum de tiid in bolsward

Tour de Titus

Titus Brandsma zijn ‘kruistocht’ tegen Hitlers nationaal socialisme werd hem fataal. Op 26 juli 1942 stierf deze vriendelijke ridder voor menselijke waarden in concentratiekamp Dachau. Toch leeft de heilig verklaarde Titus meer dan ooit. Maar het is niet slechts het aan Titus toegewezen wonder dat hem bijzonder maakt. Ontdek het zelf tijdens de ‘Tour de Titus’. Je volgt hierin de sporen van de Heilige Titus door Fryslân. Je doorkruist Fryslân van Bolsward tot Schiermonnikoog. Fietst door een groen, meditatief landschap. Ziet en bezoekt kerken, klokkenstoelen, kloosters en zelfs een boeddhistische stoepa. Overnachten doe je in kloosters. Ook kun je nog een korte bedevaart in Dokkum doen. Je sluit 102 kilometer lange tocht als een herboren mens af bij de monniken op Schiermonnikoog.

Bekijk de fietsroute

Verzetsheld Titus

Hoe zou ons leven zijn als er in WOII geen verzetshelden waren? Gelukkig hoeven we ons dit niet af te vragen, want deze dappere mensen waren er wél, zoals ook de Heilige Titus Brandsma. Hij verzette zich openlijk tegen de onderdrukking van menselijke waarden en persvrijheid door de Duitse bezetter. Titus stond niet alleen. Vele Friezen kwamen in verzet. Ze kregen uiteindelijk ook militaire hulp uit de VS, het VK en Canada. Maar dit alles kon niet voorkomen dat er geleden werd. Ook in Waterland van Friesland heeft de Duitse bezetter zijn sporen nagelaten. In deze beleeftocht fiets je langs 12 beleefplekken in de omgeving van Bolsward en Sneek die gaan over verzetshelden, onderduikers en voedselhulp in de provincie Friesland. 

Bekijk de fietsroute
broerekerk in bolsward

Sint Odulphuspad

Lopen in de voetsporen van de heilige Sint Odulphus? Dat kan op het gelijknamige 260 kilometer lange pad dwars door Zuidwest Friesland. De jonge Odulphus trok in de 9e eeuw vanuit Brabant naar Friesland om de inwoners te bekeren tot het Christelijke geloof. De heilig verklaarde Odulphus bood houvast, troost en invulling voor velen. Odulphus richtte in Stavoren zijn eigen Odulphusklooster op. Helaas is het klooster overspoeld door de voormalige Zuiderzee. Maar je kunt. Nog wel de pelgrimsroute genaamd het Odulphuspad lopen. Deze is 260 kilometer lang en leidt je door het wonder van de natuur van Waterland van Friesland.

Lees meer over het Odulphuspad

Jabikspaad

Het Jabikspaad is ontstaan nadat de eerste boeteling vanuit Friesland op pelgrimage werd gestuurd. Samen met een reisgenote werd de meneer op pad gestuurd en zijn reisgenote is voor zover bekend de eerste Friese pelgrim die Santiage de Compostela bereikte. Het Jabikspaad start in het noorden van Friesland en leidt je door de Greidhoek, langs Akkrum en Heerenveen naar Overijssel, waar het pad iets ten noorden van Zwolle eindigt. 

Lees meer over het Jabikspaad
Wandelaar op de dijk tussen Stavoren en Hindeloopen

Misschien vind je dit ook interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, inspiratie, de Uitagenda en last minutes van VVV Waterland van Friesland.

Inschrijven