Nije Sânsleatbrêge Terherne
Terherne
Terherne is een dorpje dat middenin het Friese water gelegen is, onder andere de Nije Sânsleatbrêge verbindt deze plaats met de vaste wal.
De Nije Sânsleat (Nieuwe Zandsloot) loopt ten noordoosten van Terherne. Automobilisten en fietsers komen deze brug tegen op de Terhernsterdyk die naar Akkrum leidt. Weggebruikers kunnen 'm beter mijden want deze ophaalbrug gaat ongeveer 45 keer per dag open op zomerse dagen. Het is daarmee de één van de drukste bruggen van Friesland!
Voor watersporters is het leuk om te weten dat je deze brug zelf kunt openen met behulp van je smartphone.
Zodra je in de buurt bent, kun je de brug tijdens draaitijden laten openen met de Watersport app van de Provinsje Fryslân!
In de wintermaanden wordt de brug op afstand bediend, dus hoef je tevoren geen afroep te doen.
Afmetingen brug:
- hoogte 2.5 meter (indien gesloten)
- breedte: 12 meter
Marifoonkanaal: VHF 20
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Alde Feanen - Westersanning - Vogelkijkhut
Alde Feanen - Westersanning - Vogelkijkhut Oudega Gem Smallingerlnd -
Ameland - Hollum - Dijk nabij P. Miedeweg - Vogelkijkpunt
Ameland - Hollum - Dijk nabij P. Miedeweg - Vogelkijkpunt Ballum -
Oorlogsmonument Makkum
Oorlogsmonument Makkum
16 april was het grootste deel van Friesland bevrijd. Maar enkele belangrijke doelen van de Canadezen waren nog niet bereikt. Zij wilden zo snel mogelijk de Friese havens en de Kop van de Afsluitdijk op de Duitsers veroveren. Daarvoor moest nog wel hard worden gevochten. Zowel de havens als de Afsluitdijk werden door Duitse militairen gebruikt om te ontkomen naar Noord-Holland.
Net als elders in Friesland werden de Canadezen geholpen door verzetslieden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.). Bij Makkum vielen onder hen meerdere slachtoffers. Op 16 april kwamen Schelte Bruinsma en Simon Sipma om het leven doordat zij onder vuur werden genomen vanuit een boerderij waarin Duitse militairen verschanst zaten. De volgende dag probeerde een andere groep een brug onder Makkum te bezetten. De Duitsers kregen hen echter in de gaten en in het daaropvolgende vuurgevecht sneuvelden Rinnert Anema, Roelof van der Meer en Hendrik Postma. Makkum werd op 18 april bevrijd, en was daarmee een van de laatst bevrijde dorpen in Friesland.
Het monument aan de Buren in Makkum werd in 1952 onthuld ter herinnering aan de leden van de Binnenlandse Strijdkrachten die bij de bevrijdingsgevechten rond het dorp om het leven kwamen.
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Pontjesroute Akkrum, Terherne, Sneek, Joure
Pontjesroute Akkrum, Terherne, Sneek, Joure(54,0 km)Akkrum