Ugoklooster (Oegekleaster)
Burgwerd
Ugoklooster was tussen 1411 en 1572 een vrouwenklooster. Het is nu een buurtschap van drie boerderijen. In 1881 werd hier pater Titus Brandsma geboren.
Neem alvast een kijkje
Ugoklooster was tussen 1411 en 1572 een vrouwenklooster. Het is nu een buurtschap van drie boerderijen, ten noordoosten van Elfstedenstad Bolsward.
In 1881 werd hier op de boerderij - de in 2022 heiligverklaarde pater Titus Brandsma - geboren. Een monument voor bij boerderij 'Brandsma's pleats' herinnert aan het leven van Anno Sjoerd Brandsma die al op 11 jarige leeftijd naar een klooster in Noord-Brabant vertrok. Hij stierf tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Dachau.
Op de pleats runt de familie Brandsma nu een biologische dynamische melkveehouderij.
Franciscanen en Karmelieten
Boerenzoon Titus was de vijfde van zes kinderen, van wie er vijf in het klooster zouden treden. Als leerling bezocht hij van 1892 tot 1898 het gymnasium van de Franciscanen in Megen. In 1898 deed hij zijn intrede in het noviciaat van de paters Karmelieten in Boxmeer. Hier koos hij de kloosternaam Titus en onder die naam staat hij sindsdien bekend.
Rome en Oss
De paar jaren hierna bracht de jonge Brandsma door in Rome, het centrum van het katholieke geloof. Hij studeerde filosofie in de 'caput mundi' aan de pauselijke universiteit Gregoriana. Na een studie van ruim drie jaar kwam Titus Brandsma terug in Nederland. Hij verhuisde naar Oss en werd daar docent, en hoofdredacteur van het nieuwsblad 'De Stad Oss'.
Hoogleraar
Zijn kerkelijke en maatschappelijke inzet zorgde ervoor dat Brandsma in 1923 tot hoogleraar werd benoemd aan de Universiteit van Nijmegen. De geboren Fries oefende tien jaar lang diverse functies uit en werd toen rector magnificus, het hoofd van de universiteit. Koningin Wilhelmina verblijdde Titus Brandsma op 3 oktober 1939 met een titel: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Kamp Dachau
In januari 1942 werd de priester door de Duitsers gearresteerd, omdat hij zich tegen het nazisme verzette. Nadat hij werd opgesloten in diverse Nederlandse gevangenissen, kwam hij terecht in het concentratiekamp Dachau. Daar overleed hij op zondag 26 juli 1942, enkele weken na zijn aankomst.
Museum
Het Titus Brandsma museum is gevestigd in cultuurhistorisch centrum De Tiid in het oude stadhuis van Bolsward. Je maakt er kennis met het leven, werk en de dood van de in 1985 zalig verklaarde religieuze voortrekker.
Hier vind je Ugoklooster (Oegekleaster)
Ugoclooster 18701 PS Burgwerd Plan je route
vanaf jouw locatie