Haghakerk Heeg
Heeg
Je vindt deze kerk middenin het vroegmiddeleeuwse waterdorp, op een kleine terp. Hij is prachtig omlijst door een kerkhof en een schilderachtig kerkbuurtje – tsjerkebuorren, in het Fries.
Neem alvast een kijkje
Om ruimte te bieden aan een groeiende kerkgemeente moesten in 1840 in Heeg delen van een godshuis uit 1745 plaats maken voor de hervormde Haghakerk. De voorkerk en het grootste deel van de toren van de oude kerk bleven staan. Een nieuw, ruimer schip en koor werden er tegenaan gebouwd. De bouwgeschiedenis op deze plek gaat heel ver terug: in 1132 stond hier al een kapel met de naam Haghekercke. Dat is dus bijna negen eeuwen geleden.
Je vindt de kerk middenin het vroegmiddeleeuwse waterdorp, op een kleine terp. Hij is prachtig omlijst door een kerkhof en een schilderachtig kerkbuurtje – tsjerkebuorren, in het Fries. Aan de buitenkant zijn de kenmerken te zien van een zogenaamde zaalkerk met een driezijdig gesloten koor en een houten geveltorentje met ingesnoerde spits. De ingang ligt aan de zuidkant, in de voorkerk.
Stap over de drempel en bewonder de 17e eeuwse preekstoel en dooptuin. In de dooptuin, een afgescheiden ruimte rond de preekstoel, vindt de doop plaats. Er omheen staat een doophek, opgetuigd met bijzonder koperwerk uit 1821: een lessenaar met adelaar, een doopbekken en twee doopbogen. De doopbogen, boven de doorgangen in het doophek, getuigen van Hollandse invloed. In Friesland vind je ze vooral in plaatsen die over water goede verbindingen met het Westen onderhielden.