Sint Joriskerk Dedgum
Dedgum
De oude kerk in het kleine terpdorp Dedgum werd in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht, een eenvoudige kerk met een ranke toren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.
Neem alvast een kijkje
Het kleine terpdorp Dedgum bereidde in 1889 de sloop voor van zijn vervallen godshuis uit de 13e eeuw, om er iets nieuws voor terug te bouwen. Dit trok in Den Haag de aandacht van rijksambtenaar Victor de Stuers, grondlegger van de Nederlandse monumentenzorg. Hij zorgde ervoor dat een onderdeel van de oude kerk, een fraai toegangspoortje uit 1707, bewaard bleef. Je vindt dit poortje terug in Leeuwarden, op de binnenplaats van een pand in de Koningsstraat dat vroeger bij het Fries Museum hoorde.
De oude kerk werd inderdaad in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht. De Witmarsumer architect Jan van Reenen ontwierp een eenvoudige rechthoekige zaalkerk met een ranke voorstaande toren, alles opgemetseld in baksteen. Je vindt de hoofdingang aan de noordkant, in de meest westelijke travee. Pronkstuk is de 18e-eeuwse, met weelderig houtsnijwerk versierde, preekstoel die meeverhuisde uit de gesloopte kerk. Op het frontpaneel zie je twee papegaaiachtige vogels die een vaas met veelsoortige bloemen flankeren.
Het gietijzeren hekwerk rond het kerkhof is van 1874, dus ook ouder dan de kerk zelf. Bij het toegangspoortje aan de oostkant, achter het koor, ontdek je ornamenten met lugubere doodssymboliek: gevleugelde zandlopers bekroond met doodshoofden. In 2018 is de kerk gerestaureerd en kreeg hij een bestemming als dorpshuis. Ook is er voorzien in een bed en brôchje waar je comfortabel kunt logeren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.