Ga naar inhoud
MAP

Kerk Schraard

Schraard

In deze kerk met zadeldaktoren van voornamelijk gele kloostermoppen heeft rond 1414 het ‘hostiewonder’ plaatsgevonden. Op het vroegere altaar werd een hostie gevonden waaruit bloed vloeide. Het voorval werd tot in Rome bekend.Deze kerk h...

Neem alvast een kijkje

In deze kerk met zadeldaktoren van voornamelijk gele kloostermoppen heeft rond 1414 het ‘hostiewonder’ plaatsgevonden. Op het vroegere altaar werd een hostie gevonden waaruit bloed vloeide. Het voorval werd tot in Rome bekend.

Deze kerk heeft veel te bieden. Zoals de mooie preekstoel uit 1633, de herenbank van de Aylva’s en vooral: de kerkbanken met fraai gesneden wangen in rijke renaissancestijl. Ze dateren van voor de hervorming: omstreeks 1560.

In het koor staat sinds kort het zeventiende-eeuwse torenuurwerk opgesteld, welke vroeger in de toren stond. Na een uitgebreide restauratie is het weer werkend gemaakt.

Kijk weer buiten nog even goed naar de zadeldaktoren; kun jij zien dat deze in de dertiende eeuw verhoogd is?

Extra informatie:

De kerk staat aan de westzijde van de radiale dorpsterp en is in de 13de eeuw van vooral geel moppenmateriaal gebouwd. De toren is ouder. Vooral in de noordelijke muur zijn duidelijke sporen van kleine romaanse vensters te zien. Aan de westzijde zien we twee kleine, dichtgezette spitsboogvensters en een derde tussen de later ingebroken grote vensters. Ook in de iets versmalde, ronde en nu blinde koorsluiting hebben twee kleine vensters gezeten, de ene rond- en de andere spitsbogig. In de zuidelijke muur zijn vergelijkbare, maar minder complete sporen van kleine vensters te zien. Daar staan voor de verlichting van het schip nu twee grote en een klein venster. De voorkerk heeft twee smalle spitsboogvensters en daarnaast staat de ingang in een spitsbogige nis van een gepleisterd veld. De zadeldaktoren lijkt ongeleed, maar heeft wel twee lichte versnijdingen. Hij is in de 12de eeuw verrezen en in de 13de eeuw verhoogd. De gedeelten van de westelijke muur aan weerszijden van de toren zijn niet even breed. Het zuidelijke gedeelte is breder en heeft aan de bovenzijde een klimmend fries in romanogotische trant.

De kerkzaal wordt gedekt door een houten tongewelf met trekbalken op korbelen en muurstijlen. Hier heeft op het vroegere altaar omstreeks 1414 een hostiewonder plaatsgevonden dat tot twee keer toe met pauselijke bullen is bekrachtigd. In de wanden van het koor zitten enkele nissen, waarvan de noordelijke een piscina is geweest. Tegen de zuidwand is de preekstoel opgesteld, die getuige het opschrift van het klankbord in 1633 aan de kerk is geschonken. De kuip heeft fraaie hoekzuiltjes en getoogde panelen. Tegenover de preekstoel staat de herenbank van de Aylva’s die ooit een overhuiving met een profaan opschrift had. De kerkbanken vormen de grote verrassing van de kerk. Ze bezitten fraai gesneden wangen in rijke renaissancestijl en dateren van voor de hervorming, uit omstreeks 1560. Portretmedaillons, saters, engelen, draken, leeuwenkoppen en gecanneleerde pilasters zijn erin gesneden. Het orgel is in 1911 gebouwd door Mart Vermeulen uit Woerden.

Romanogotisch

Tweede helft 13de eeuw, toren 12de eeuw

Protestants

Preekstoel, meubilair, orgel

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Kerk Schraard

Schoolstraat 3
8746 NH Schraard
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, inspiratie, de Uitagenda en last minutes van VVV Waterland van Friesland.

Inschrijven