Osinga State
Langweer
De Osinga State is een statig huis tegenover de kerk in Langweer, bestaande uit meerdere woonlagen, hoge vensters en een voorname toegangstrap.
Neem alvast een kijkje
De Osinga State is een statig huis tegenover de kerk in Langweer, bestaande uit meerdere woonlagen, hoge vensters en een voorname toegangstrap.
Syts van Osinga was van 1619 tot 1652 grietman van de toenmalige gemeente Doniawerstal, en waarschijnlijk is hij degene die deze state heeft laten bouwen in die periode.
Hierna werd de state onder andere bewoond door opvolgende grietmannen Allard van Burum en Frans van Eysinga en later werd de state het gemeentehuis van de gemeente Doniawerstal.
In 1939 is het pand geheel gesloopt, en op de bestaande fundering is het huidige pand gebouwd, dat een vage afspiegeling is van de oude state.
De state is niet openbaar toegankelijk.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Pingjum in puin
Pingjum in puin
Afgezien van een aantal spannende eerste oorlogsdagen in mei 1940 komt Pingjum rustig de bezetting door. In de aprildagen van 1945 verandert die situatie dramatisch. De terugtrekkende Duitse Wehrmacht vecht tegen het oprukkende Canadese leger met Pingjum als strijdtoneel...
Als in het voorjaar van 1945 duidelijk wordt dat de Duitse bezetter aan de verliezende hand is, vluchten veel leden van de Duitse Wehrmacht, landwachters en NSB’ers naar het westen. In Friesland begint op 12 april, vanaf oostelijke zijde een ‚grote trek‘ over de Afsluitdijk. Drie dagen later nestelt zich een groep Duitse scherpschutters in Pingjum. Ze moeten de Afsluitdijk met terugtrekkende Duitse troepen verdedigen tegen de oprukkende Canadese.
Witmarsum wordt op 16 april door de Canadezen bevrijd. In het nabijgelegen Pingjum weigeren de Duitse soldaten te capituleren. Daarop openen de Canadezen het vuur en leggen gedurende een nacht en een dag een tapijt aan mortiersplintergranaten over Pingjum. Het merendeel van de bevolking vlucht naar het naburige Arum dat reeds bevrijd is.
Wanneer de Duitsers een tweede ultimatum voor overgave negeren, volgt nog een aanval waarbij het dorp nagenoeg met de grond gelijkgemaakt wordt. Pas op 17 april rond half tien ‘s avonds arriveren de eerste groepen van de Queens Own Riffles of Canada en daarmee is het totaal gehavende Pingjum bevrijd.