Wetterroute | Fietsroute
In dit meest waterrijke deel van Friesland laten wij je vanaf de wal genieten van dit prachtige gebied. Want naast de vele watersportmogelijkheden, is de fiets een prima optie om te genieten van deze mooie omgeving. Deze fietsroute leidt je langs diverse waterwegen, meren en landerijen.
Iedereen geniet altijd van het water, maar het water kan ook een probleem veroorzaken. Hoog water bijvoorbeeld. Het oudst werkende stoomgemaal in Lemmer, het Woudagemaal, wordt dan in werking gezet om het overtollige water weg te pompen. Dit werelderfgoed is te bezichtigen en is in de route opgenomen (nabij kp 46).
Pontje
Je maakt de oversteek met een veerpontje. Deze veerpont vaart in de zomer het hele seizoen. Neem voor de zekerheid contact geld mee. Check van te voren de vaartijden via deze pagina.
Dit ga je zien
VVV Joure
De VVV winkel in Joure is gevestigd in een prachtig monumentaal pand aan de Midstraat 99. Op deze unieke locatie vind je naast de VVV het Museum Joure met een koffiekamer, een oudheidskamer en museumwinkeltje de Witte Os.
Iepenarboretum
In Joure, langs de oude weg naar Sneek en bij de afslag van de A6 Joure West, ligt de grootste iepentuin (iepenarboretum) van Europa.
Langweerder Wielen (Langwarder Wielen)
De Langweerder Wielen liggen ten westen van Joure.
Veerpont Woudfennen (Woudfennen)
De Langweerder Molen
Op de grens van Langweer en buurdorp Boornzwaag, staat al sinds 1782 de kenmerkende Langweerder Molen. In deze prachtige en in 2010 geheel gerenoveerde molen kunt u nu in nostalgische stijl overnachten.
Langweer (Langwar)
Langweer is een echte watersport bestemming. Vanuit dit centraal gelegen dorp in het Friese merengebied, kun je in alle richtingen varen.
Osinga State
De Osinga State is een statig huis tegenover de kerk in Langweer, bestaande uit meerdere woonlagen, hoge vensters en een voorname toegangstrap.
Kerk Langweer
De eerste kerk in Langweer is gebouwd in het begin van de 13e eeuw, deze werd in 1517 door brand verwoest. Daarna hebben er nog diverse kerkgebouwen op de plek gestaan, voordat de huidige kerk met toren in 1777 hier werd gebouwd.
Klokkenstoel Legemeer
De klokkenstoel van Legemeer staat op een door een gracht omringd kerkhof. De klokkenstoel uit 1720 is door een herfststorm in 1972 verwoest, en daarna in dezelfde stijl herbouwd.
Sloten (Sleat)
Sloten is een mini Elfstedenstadje in de Zuidwesthoek van Friesland dat zo in een prentenboek kan worden opgenomen.
11fountains Sloten
Kievit’ toont een meisje dat op de schouders van een man staat. Ze houdt een vogel in haar hand. Onder de voeten van de man vormt een slordige stapel emmers, jerrycans en teilen de basis van de fontein.
Museum Sloten
Midden in Sloten - echt een betoverend museum: ervaar de rijke geschiedenis van de stad en beleef de magische wereld van de toverlantaarns.
Ir. D.F. Woudagemaal
UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal, Magistrale beleving van stoom, architectuur en water. Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld.
Lemmer (De Lemmer)
Lemmer is de ultieme combinatie van strand, gezelligheid en UNESCO Werelderfgoed
Lemmer Beach
Het Lemsterstrand, gelegen aan het IJsselmeer.
VVV Lemmer
VVV Lemmer heet je van harte welkom. Bij ons vind je toeristische informatie over de regio Lemmer zoals bezienswaardigheden, evenementen, verblijfsaccommodaties, rondvaarten en meer.
Klokkenstoel Eesterga en kerkhof met praalgraf
Je fietst er zomaar aan voorbij, vooral door de hoge bomen er omheen. Maar afstappen is de moeite waard, dit rijksmonument bestaande uit klokkenstoel, begraafplaats met praalgraf.
Klokkenstoel Eesterga en kerkhof met praalgraf
Klokkenstoel Eesterga en kerkhof met praalgraf
Straatweg 3
8535 WG Eesterga
Klokkenstoel Follega
De klokkenstoel met helmdak staat op een klein rond kerkhof. In de klokkenstoel hangt een klok van P. van den Ghein uit 1596 met een diameter van 78 cm.
Klokkenstoel Doniaga
Op het verhoogde kerkhof, omzoomd met een bomen, staat de klokkenstoel van Doniaga. In de klokkenstoel hangt een door Aernt Butendiic gegoten luidklok uit 1460.
Strandje Doniaga
Strandje met zonneweide en drie vissteigers bij recreatieterrein Doniaga (vlakbij Sint Nicolaasga).
Sint Nicolaasga (Sint Nyk)
Sint Nicolaasga is een dorp gelegen tussen de bossen, het Tjeukemeer en de Langweerder Wielen.
Nicolaaskerk Sint Nicolaasga
De markante rooms-katholieke parochiekerk in Sint Nicolaasga is gewijd aan Nicolaas van Myra. De kerk is een neogotische kruisbasiliek uit 1887 en is ontworpen door de Friese architect Jan Doedes van der Weide, een leerling van de befaamde Cuypers.
Monument Scharsterbrug
Het dorp Scharsterbrug en de brug over de Scharster-Rijn waren belangrijk voor de Duitse verdedigers. Beide lagen op de weg naar Lemmer waar honderden Duitse militairen per schip hoopten te kunnen ontkomen naar Noord-Holland.
Monument Scharsterbrug
Het dorp Scharsterbrug en de brug over de Scharster-Rijn waren belangrijk voor de Duitse verdedigers. Beide lagen op de weg naar Lemmer waar honderden Duitse militairen per schip hoopten te kunnen ontkomen naar Noord-Holland. In korte tijd werd er tweemaal gevochten in Scharsterbrug.
Op 9 april probeerden 13 mannen van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.) van Doniawerstal de brug in Scharsterbrug te veroveren op een tiental Duitse bewakers. De Duitsers werden overmeesterd waarbij één van hen werd neergeschoten. De N.B.S. dacht hij gedood was, maar dat bleek anders te zijn toen uitgerekend hij er in slaagde om een andere groep Duitsers te waarschuwen.
Deze groep bevond zich op een nabijgelegen patrouilleboot. Met de zware wapens van deze boot openden de Duitsers vervolgens het vuur. De N.B.S.’ers zagen daardoor geen kans meer om de brug definitief te veroveren en trokken zich terug. Door het Duitse vuur vielen in het dorp verschillende slachtoffers. Waaronder één dode. In de dagen daarna was het dorp toneel van colonnes Duitse soldaten die zich richting Lemmer terugtrokken met als doel om van daaruit de oversteek naar Noord-Holland te maken. Scharsterbrug was voor de Duitsers in deze dagen dus erg belangrijk.Op 15 april waren de Canadezen zo dichtbij dat de Duitsers besloten om de brug op te blazen. Maar zij trokken zich daarna niet terug. De Scharster-Rijn was één van de laatste belangrijke hindernissen op weg naar Lemmer. En in Lemmer bevonden zich nog enkele honderden Duitsers die naar Noord-Holland wilden. Het dorp moest dus verdedigd worden.
De eerste confrontatie met de Canadezen vond al die dag plaats.
Joure was zonder slag of stoot bevrijd. In een poging om een zuidelijke route naar Sneek te vinden stuitten 7th Reconnaissance Regiment Duke of York’s Royal Canadian Hussars op de opgeblazen brug in Scharsterbrug. De Duitsers namen de Canadezen onder vuur. De Canadezen maakten echter korte metten met de Duitsers aan hun kant van het water en trokken zich daarna terug.
De resterende Duitsers verschansten zich in de Hollandia zuivelfabriek, enkele huizen en boerderijen en in schuttersputjes langs de weg. Hier hadden ze een goed uitzicht op de weg naar Joure. Het lokale verzet speelde een belangrijke rol bij het verkennen van de Duitse posities. Hierbij kwam één van hen, Richard Jung, om het leven.
Nadat was vastgesteld dat de Duitsers zich ook in de Hollandia fabriek bevonden, openden de Canadezen op 16 april het vuur met mortieren en geschut. De rest van de dag werd er over en weer geschoten. Twee voertuigen van de Cameron Highlanders of Ottawa werden geraakt door een stuk luchtafweergeschut. Daarbij raakten vier Canadezen gewond. Daarna maakte een aanval van het Régiment de la Chaudière een einde aan de Duitse tegenstand in Scharsterbrug. Hierbij sneuvelde Lance Corporal Lucien Potvin.
Na de strijd was er geen sprake van een feeststemming in het dorp. De aanblik op Scharsterbrug na de gevechten was vreselijk. De destijds zesjarige Otto Haitsma herinnerde zich: ‘kapot geschoten huizen, smeulende resten van stallen en boerderijen, zwartgeblakerde opgezwollen dode koeien en paarden met opengesperde ogen en vlakbij de melkfabriek een hoop lichamen zonder armen of benen en weggeschoten hoofden in bloed doordrenkte flarden van uniformen’.
De bevrijding van Scharsterbrug opende de weg naar Lemmer. De Canadese engineers bouwden op 17 april een Bailey brug naast de verwoeste brug. Lemmer kon dezelfde dag worden bevrijd.
VVV Joure
De VVV winkel in Joure is gevestigd in een prachtig monumentaal pand aan de Midstraat 99. Op deze unieke locatie vind je naast de VVV het Museum Joure met een koffiekamer, een oudheidskamer en museumwinkeltje de Witte Os.
- 80
- 79
- 62
- 84
- 91
- 92
- 58
- 60
- 77
- 15
- 53
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 51
- 47
- 52
- 78
- 54
- 55
- 57
- 83
- 82
- 63
- 69