Neem alvast een kijkje
Dit is de hele ruimte voor het dorpshuis waar bezoekers rustig kunnen zitten te midden van het groen. Het plein is ontworpen door een vrijwilligerswerkgroep uit het dorp en met hulp van heel veel vrijwilligerswerk aangelegd en beplant. Alle houten elementen, inclusief de verhoogde tuinruimte, het dak van de muziektent en alle bankjes en zithoeken, zijn gemaakt van het oude beschoeiingshout uit de passantenhaven.
Naast de muziektent, het buitenpodium en de zitplekken is er een speelplek met een waterpomp (gevoed door regenwater van It Heechhus). Allemaal voor gemeenschappelijk gebruik. Verder is er eetbaar groen te vinden (Frambozen, vijgen, druiven, theekruiden, tuinkruiden….uiteraard afhankelijk van het seizoen). Bezoekers mogen hiervan meegenieten en bijvoorbeeld wat kruiden plukken (met mate uiteraard). De beplanting is diervriendelijk (insecten, vlinders, vogels) en een van de parkeerterreinen is voor een groot deel ‘verhard’ met grastegels ivm betere regenwaterafvoer. Alles is verlicht met led-verlichting, gevoed door stroom uit het dorpshuis die het dak vol heeft liggen met zonnepanelen. Onderhoud wordt gedaan door vrijwilligers uit het dorp tegenover een vrijwilligersvergoeding.
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Alde Feanen - Westersanning - Vogelkijkhut
Alde Feanen - Westersanning - Vogelkijkhut Oudega Gem Smallingerlnd -
Ameland - Hollum - Dijk nabij P. Miedeweg - Vogelkijkpunt
Ameland - Hollum - Dijk nabij P. Miedeweg - Vogelkijkpunt Ballum -
Oorlogsmonument Makkum
Oorlogsmonument Makkum
16 april was het grootste deel van Friesland bevrijd. Maar enkele belangrijke doelen van de Canadezen waren nog niet bereikt. Zij wilden zo snel mogelijk de Friese havens en de Kop van de Afsluitdijk op de Duitsers veroveren. Daarvoor moest nog wel hard worden gevochten. Zowel de havens als de Afsluitdijk werden door Duitse militairen gebruikt om te ontkomen naar Noord-Holland.
Net als elders in Friesland werden de Canadezen geholpen door verzetslieden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.). Bij Makkum vielen onder hen meerdere slachtoffers. Op 16 april kwamen Schelte Bruinsma en Simon Sipma om het leven doordat zij onder vuur werden genomen vanuit een boerderij waarin Duitse militairen verschanst zaten. De volgende dag probeerde een andere groep een brug onder Makkum te bezetten. De Duitsers kregen hen echter in de gaten en in het daaropvolgende vuurgevecht sneuvelden Rinnert Anema, Roelof van der Meer en Hendrik Postma. Makkum werd op 18 april bevrijd, en was daarmee een van de laatst bevrijde dorpen in Friesland.
Het monument aan de Buren in Makkum werd in 1952 onthuld ter herinnering aan de leden van de Binnenlandse Strijdkrachten die bij de bevrijdingsgevechten rond het dorp om het leven kwamen.
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Fietsroute langs de historie van de palinghandel
Fietsroute langs de historie van de palinghandel(35,0 km)Heeg -
Rondje Langweer - Woudsend - Heeg | Vaarroute
Rondje Langweer - Woudsend - Heeg | Vaarroute(25,6 km)Langweer