Ga naar inhoud
MAP

Johan Frisosluis

Stavoren

De sluis met brug uit 1966 vormt de verbinding tussen het IJsselmeer en het Johan Frisokanaal.

Neem alvast een kijkje

De sluis met brug uit 1966 vormt de verbinding tussen het IJsselmeer en het Johan Frisokanaal. De wachttijd liep alleen op tot soms wel twee uren, daarom is de capaciteit is aangepast. Op 8 mei 2014 opende koning Willem-Alexander de tweede sluis naast de bestaande sluis. Deze nieuwe sluiskolk heeft een lengte van maar liefst 65 meter en heeft allerlei innovaties.

Drijvende steigers

Boten die in de sluis liggen, worden met touwen vastgemaakt aan steigers. De steigers in deze sluiskolk drijven op het water. Ze gaan dus mee ophoog als het water in de sluis stijgt en naar beneden als het water daalt. Dat voorkomt dat boten worden 'opgehangen'. De steigers worden ook gebruikt door de zogenoemde stewards. Zij staan in de zomer, wanneer er heel veel boten door de sluis willen, op de steigers om te helpen met aanleggen.

Energieneutraal

Op het dak van het bedieningsgebouw en de carport liggen wel 150 zonnepanelen. Dit levert wel 32.000 kilowattuur aan stroom op. Het sluiscomplex is helemaal energieneutraal. In de nieuwe sluis zit maar Ć©Ć©n deur, terwijl de meeste sluizen twee deuren hebben. Het kost echter veel minder energie om Ć©Ć©n deur te openen. Bovendien is Ć©Ć©n sluisdeur makkelijker te onderhouden dan twee.

Knik in de kolk

De kolk is niet recht, maar heeft een knik. Die is er expres in gemaakt, zodat de sluis ruimer lijkt. Dat geeft de schippers die de kolk in varen, een veiliger gevoel. Bovendien varen ze door de knik sneller verder door naar achteren, waardoor er meer schepen in de kolk passen. Daardoor hoeven andere boten minder lang te wachten voordat zij de sluis in kunnen.

J.L. Hooglandgemaal

Vlakbij de Johan Frisosluis zie je een heel belangrijk gemaal voor Friesland: het J.L. Hooglandgemaal. Dit met gebogen dak gebouwd bouwwerk uit 1966 is ontworpen naar het ontwerp van architect Piet de Vries. Met tot 7.300 m2 per minuut pompt dit gemaal het water uit de Friese boezem in het IJsselmeer, waardoor de Friezen droge voeten houden. Het Hooglandgemaal nam vanaf 1966 de taak over van UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. het Woudagemaal in Lemmer. Dit nog functionerende stoomgemaal gaat alleen nog aan bij zeer hoge waterstanden.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Johan Frisosluis

Johan Frisosluis
Stadsfenne 27
8715 JM Stavoren
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, inspiratie, de Uitagenda en last minutes van VVV Waterland van Friesland.

Inschrijven