Ga naar inhoud

Blog: 7x zien en doen in Hindeloopen

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Elfstedenstad Hindeloopen was jarenlang een gesloten gemeenschap die weliswaar door de handelsvaart een sterke verbintenis met Amsterdam had. Een en ander leidde tot een eigen taal, klederdracht en Hindelooper schilderkunst. Wie nu door Hindeloopen wandelt, waant zich in een openluchtmuseum. Aan de gevels van de huizen is de rijkdom van het handelsverleden af te zien. Er zijn zoveel schatten te zien dat Lonely Planet Hindeloopen een ‘top experience’ noemt. Ontdek hier de 7 zien en doen tips voor je bezoek aan Hindeloopen.

Ontdek de 7 schatjes van Hindeloopen

1/ museum hindeloopen

Begin je ontdekkingsreis bij dit museum. Ontdek de unieke beschilderde interieurs met zwierige patronen van bloemen, bladeren en vogels. Wist je dat het Koningshuis van Nederland groot fan is? Alle drie prinsesjes hebben in een ‘Hindelooper’ tafelstoel gezeten. Bekijk waar de prachtig gedecoreerde katoenen stoffen met combinaties van bloemen en ruiten vandaan komen. Na het bezoeken van het museum kun je schilders aan het werk zien in ateliers in de stad. Traditioneel én met innovatieve toepassingen. Tevens zijn de kleurrijke stoffen te koop bij winkeltjes in Hindeloopen.

Bezoek Museum Hindeloopen
klederdracht hindeloopen mouwen met bladgoud

2/ grote kerk

De ‘skyline’ van Hindeloopen wordt al van kilometers afstand bepaald door de Grote Kerk. Dit Rijksmonument werd in 1590 herbouwd, nadat de oude kerk in de Tachtigjarige Oorlog werd verwoest. Na verschillende uitbreidingen en een vervanging, werd in 1724 als bekroning van de toren, de huidige achtkantige spits geplaatst. Hierop zie je een koepeltje en een prachtige windvaan in de vorm van een zeilschip.

Lees meer over de grote kerk
water van het ijsselmeer botst op de stenen bij hindeloopen straat in hindeloopen met in de verte de grote kerk

3/ Fontein Flora & Fauna - Shen Yuan

De prachtige fontein ‘Flora en Fauna’ van de Chinese kunstenares Shen Yuan is gemaakt voor het kunstproject 11fountains. Ze liet zich inspireren door het stadswapen van Hindeloopen waarin een levensboom omringd wordt door een hert en een hinde. In de visie van Shen symboliseert de boom levensenergie én wijsheid. Wie op de grote houten geweien gaat zitten, die de fontein omringen, ziet water spuwende exotische vogels met elkaar praten. Over wie zouden ze het hebben?

Lees meer over de fontein
stedentrip hindeloopen
foto van een vogel van de fontein in hindeloopen fontein hindeloopen

4/ It Kweade Wiif Fan Hylpen

Een herinnering aan het volksverhaal ‘it Kweade Wiif fan Hylpen’ is nog te vinden op het huis aan de Buren 44 in Hindeloopen. Een gevelsteen laat een hond zien met daarboven een engeltje, wat de vleugels uitgespreid heeft boven de hond.

Lees meer over deze sage
gevelsteen van it kweade wiif fan hylpen van veraf gevelsteen it kweade wiif fan hylpen in hindeloopen

5/ Reddingboothuisje KNRM

Een bijzonder fotogeniek gebouw en locatie vormt het azuurblauwe reddingboothuisje KNRM op de dijk in Hindeloopen. Het oude reddingboothuisje uit 1911 is een rijksmonument geworden. In de tijd van de Zuiderzee voer de KNRM in Hindeloopen uit om zeelieden van de verdrinkingsdood te redden, maar tegenwoordig houdt men een oogje in het zeil voor watersporters en toeristen.

Lees meer over het reddingboothuisje
Foto van een blauw reddingsboothuisje aan de haven van Hindeloopen

6/ Sluis en Sylhús

Hindeloopen is rijk aan rijksmonumenten, zoals ook de sluis en het bijbehorende Sylhús. De sluis was er al in de 17e eeuw en vormt de verbinding voor de pleziervaart tussen het centrum en de haven en IJsselmeer. Kijk hoe de sluisgang telkens weer vermakelijke taferelen oplevert in het hoogseizoen. Of neem plaats op de leugenbank onder de overkapping van het Sylhús en hoor de meest fantastische verhalen van de ‘locals’ aan.

Bezoek de sluis en het Sylhús
Foto van het informatiebord van de sluis. Op de achtergrond is de sluis uit 1917 te zien. de sluis en het sylhus in hindeloopen

7/ Schaatsmuseum

In het eerste Friese schaatsmuseum is de complete geschiedenis van de heroïsche Elfstedentocht te vinden. Ook bezit het museum inmiddels de grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld. Evenals ’s werelds grootste schaats die maar liefst 6 meter en 11 cm meet. Tevens zijn er bijzonderheden van alle winnaars van de Elftstedentocht te zien. En rariteiten, zoals een afgevroren teen. Of wat dacht je van de enige echte schaatsen waarop destijds kroonprins Willem Alexander onder de schuilnaam W.A. van Buren de Elfstedentocht in 1986 reed? Op het gebied van kortebaan schaatsen is er ook van alles te vinden. In het bijbehorende restaurant de Friese doorloper kun je op adem komen met wat lekkers. 

Lees meer over het schaatsmuseum

Ontdek meer over Hindeloopen

Hindeloopen is een stad vol met historie en cultuur. Heb jij je al laten inspireren?

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, inspiratie, de Uitagenda en last minutes van VVV Waterland van Friesland.

Inschrijven