Ga naar inhoud
MAP

8 tips voor een vakantie in Langweer

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Langweer is een charmant dorp dichtbij Joure en door de ligging aan de Langweerder Wielen verbonden met de Friese meren. In Langweer kun je genieten van een ontspannen vakantie vol activiteiten. Maak een prachtige fietstocht langs de Langweerder Wielen of een boottocht op het meer om de omgeving te verkennen. Het dorpscentrum heeft een gezellige sfeer met leuke winkels en eetgelegenheden. In deze blog geven we je tips over wat te doen in Langweer.

8 tips om te zien en doen in Langweer

  • 1/ Dagje strand aan de Langweerder Wielen

    1/ Dagje strand aan de Langweerder Wielen twee mensen die aan het genieten zijn op het strand in Langweer.

    Aan de oevers van de Langweerder Wielen, naast de passantenhaven, vind je het heerlijke strandje van Langweer. Dit strand is een ultieme gezinslocatie doordat kinderen er niet alleen naar hartenlust kunnen zwemmen, maar ook kunnen spelen op de speeltoestellen. Bij het strandje staat een recreatiegebouw waar zomers vaak verschillende kinderactiviteiten georganiseerd worden. 

    Bezoek het strand

  • 2/ Varen op de Langweerder Wielen

    2/ Varen op de Langweerder Wielen Zeilboten die aan het zeilen zijn op de Langwarder Wielen.

    Het meer bij Langweer heet de Langweerder Wielen. Hier kun je heerlijk op varen of zeilen. Vanaf de Langweerder Wielen kun je prachtige vaartochten maken naar omliggende meren zoals het Sneekermeer of de Kûfurd. Het meer is ongeveer drie kilometer lang en op z'n breedst bijna een kilometer. Gemiddeld is de Langweerder Wielen meer dan twee meter diep. Daardoor is het meer zowel geschikt voor zeil- als motorjachten.

    Meer over de Langweerder Wielen

  • 3/ Fietsroute met oversteek pontjes

    3/ Fietsroute met oversteek pontjes twee mensen die langs een molen fietsen, naast de molen staat een klein huisje.

    Wil je de Langweerder Wielen eens vanaf het droge bekijken? Fiets dan het pontjes-fietsrondje Langweerder Wielen. Deze fietstocht van 12 kilometer is een fijn rondje waarbij je twee keer de oversteek maakt met een pontje! Je start het rondje in Langweer en fietst zo de natuur in. Hier ben je even iets verder verwijderd van de Langweerder Wielen, maar gelukkig is het water nooit ver weg. De tweede helft van de fietstocht voert je helemaal langs de oevers van de Langweerder Wielen. Ook fiets je nog langs de Put van Nederhorst, een zandafgraving van wel 21 meter diep! Hier kun je ook van het mooie weer genieten op het strandje.

    Bekijk de fietsroute

  • 4/ Bezoekerscentrum Langweer

    4/ Bezoekerscentrum Langweer

    In het centrum van Langweer vind je het recent vernieuwde VVV en bezoekerscentrum. De hele winkel is opgeknapt en opgefrist en helemaal gemoderniseerd. De winkel is ruim en licht geworden en biedt plaats aan leuke 'Fryske' souvenirs, kleding en andere hebbedingetjes. Daarnaast hangt er een groot scherm waar je zelf allerlei toeristische informatie kunt opzoeken, tickets kunt boeken en nog veel meer. Het vernieuwde bezoekerscentrum is zeker een must-see wanneer je in Langweer bent. 

    Bezoek de VVV en het bezoekerscentrum

  • 5/ Skûtsjesilen

    5/ Skûtsjesilen

    Langweer en het SKS Skûtsjesilen gaan hand in hand. Tijdens de SKS is een van de dorpen waar gezeild wordt Langweer. Het Langweerder skûtsje is eenvoudig te herkennen aan de zwaan in het grootzeil, hét symbool van Langweer. Naast de wedstrijd van het SKS worden er gedurende het jaar nog een aantal skûtsjewedstrijden georganiseerd. Zo wordt aan het begin van het seizoen, traditiegetrouw, het zeilseizoen geopend op de Langweerder Wielen met skûtsjewedstrijden. Je kunt dan ook meewandelen met de skûtsjekuier

    Meer informatie over het SKS Skûtsjesilen

  • 6/ Boot huren in Langweer

    6/ Boot huren in Langweer een sloepje en een zeilboot die varen op de Langwarder Wielen

    Langweer is een echt watersportdorp en door de ligging goed bereikbaar per boot. Het dorp biedt diverse ligplaatsen en havens. In het centrum is de oude haven voor dagjesmensen en er zijn passanten- en jachthavens voor toervaarders. Daarnaast kun je op verschillende locaties een boot huren voor een heerlijk dagje op het water.

    Huur een boot in Langweer

  • 7/ Evenementen in Langweer

    7/ Evenementen in Langweer

    Gedurende het jaar worden er diverse activiteiten in Langweer georganiseerd. Zo wordt er iedere zomer een Amsterdamse dag georganiseerd. Ook worden er vele zeilwedstrijden op de Langweerder Wielen georganiseerd en kun je in het laatste weekend van augustus genieten van de Langwardermerke. Langweer is weliswaar een klein dorp, maar groots in het aanbod qua (zeil-)evenementen! Klik snel verder om de hele Uitagenda van Langweer te bekijken. 

    Bekijk de Uitagenda van Langweer

  • 8/ horeca

    8/ horeca Opening SPOT Langweer

    In Langweer kun je prima terecht voor een heerlijke lunch, diner of gezellige borrel. In de hoofdstraat van Langweer, 'de Buorren', vind je diverse restaurants en cafés. Ook richting de passantenhaven vind je nog enkele horeca. 

    Bekijk alle horeca in Langweer

Routes in Langweer

Wandel-, fiets- of vaar de mooiste routes

Langweer is een prima uitvalsbasis om een mooie fiets-, vaar- of wandeltocht te maken. Een aanrader van een fietsroute is de Elfdorpenroute, deze start officieel in Balk, maar kun je ook eenvoudig opstarten vanuit Langweer. Verdeeld over 170 kilometer fiets je een prachtige route langs 11 gezellige dorpjes in Zuidwest-Friesland. Maak je liever een vaartocht over de Friese meren? Dan is het Rondje Friese Meren wellicht perfect. Deze gevarieerde dagtocht leidt je langs de Langweerder Wielen, het Tjeukemeer, Slotermeer en het Heegermeer. Meer inspiratie? Klik dan snel verder. 

Bekijk alle routes in Langweer
een man en een vrouw fietsen over een weg met op de achtergrond een molen met een huisje ernaast

Plan je volgende vakantie naar Langweer

Langweer, gelegen in het hart van Friesland, is de ideale plek voor een veelzijdige vakantie. Dit sfeervolle dorp aan de Langweerder Wielen biedt verschillende activiteiten, van zeilen en vissen tot ontspannen fiets- en wandeltochten. Het historische dorpscentrum nodigt uit tot slenteren langs gezellige winkeltjes en genieten van lokale culinaire hoogstandjes op een van de sfeervolle terrasjes. Op slechts een paar kilometer van het dorp kun je de prachtige natuur van de Vegelinbossen verkennen. Voor een ontspannen en gevarieerde vakantie, omringd door water en natuur, is Langweer de perfecte bestemming. Loop je een rondje door Langweer, dan zul je al snel regelmatig een zwaan tegenkomen. De zwaan is namelijk erg belangrijk voor Langweer. Niet alleen staat het sierlijke dier op het dorpswapen en op de vlag, maar je vind de zwaan ook weer terug op het Langweerder skûtsje. Daarnaast staat de zwaan zelfs als windwijzer bovenop de kerk! 

Misschien vind je dit ook interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, inspiratie, de Uitagenda en last minutes van VVV Waterland van Friesland.