De Helling
Heeg
De Helling, de werf aan de Syl, kent al een lange geschiedenis van scheepsbouwactiviteiten. In 1858 komt de werf in handen van de familie Visser. De schepen en palingaken werden toen hier gebouwd en onderhouden.
Take a look
De Helling, de werf aan de Syl, kent al een lange geschiedenis van scheepsbouwactiviteiten. In 1858 komt de werf in handen van de familie Visser. De schepen en palingaken werden toen hier gebouwd en onderhouden.
Het huis is uit 1699, maar waarschijnlijk was toen al 100 jaar de helling op die plek gevestigd. In 1858 kocht familie Visser, bekend van de Palinghandel op Londen, de werf. Het ging om “een scheepstimmerwerf met timmerschuur, riethok en twee hellingen benevens een huizinge met erve en twee bleeken”.
Vanuit de woning van de Vissers’ familie ‘Siet u Self’ aan de overkant, kon men letterlijk een ‘oogje in het zeil’ houden.
Op de werf vond onderhoud plaats aan hun schepen. Deskundigheid staat daarbij voorop. Schade moest snel worden hersteld van deze grote zeegaande palingaken. Ook worden er verschillende schepen en palingaken gebouwd. Door de jaren heen vonden er uitbreidingen en overnames plaats.
Tegenwoordig ligt hier de replica Palingaak Korneliske Ykes II aangemeerd.
- Distance to your location:
Locations
View all locations-
Alde Feanen - Westersanning - Vogelkijkhut
Alde Feanen - Westersanning - Vogelkijkhut Oudega Gem Smallingerlnd -
Ameland - Hollum - Dijk nabij P. Miedeweg - Vogelkijkpunt
Ameland - Hollum - Dijk nabij P. Miedeweg - Vogelkijkpunt Ballum -
Oorlogsmonument Makkum
Oorlogsmonument Makkum
16 april was het grootste deel van Friesland bevrijd. Maar enkele belangrijke doelen van de Canadezen waren nog niet bereikt. Zij wilden zo snel mogelijk de Friese havens en de Kop van de Afsluitdijk op de Duitsers veroveren. Daarvoor moest nog wel hard worden gevochten. Zowel de havens als de Afsluitdijk werden door Duitse militairen gebruikt om te ontkomen naar Noord-Holland.
Net als elders in Friesland werden de Canadezen geholpen door verzetslieden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.). Bij Makkum vielen onder hen meerdere slachtoffers. Op 16 april kwamen Schelte Bruinsma en Simon Sipma om het leven doordat zij onder vuur werden genomen vanuit een boerderij waarin Duitse militairen verschanst zaten. De volgende dag probeerde een andere groep een brug onder Makkum te bezetten. De Duitsers kregen hen echter in de gaten en in het daaropvolgende vuurgevecht sneuvelden Rinnert Anema, Roelof van der Meer en Hendrik Postma. Makkum werd op 18 april bevrijd, en was daarmee een van de laatst bevrijde dorpen in Friesland.
Het monument aan de Buren in Makkum werd in 1952 onthuld ter herinnering aan de leden van de Binnenlandse Strijdkrachten die bij de bevrijdingsgevechten rond het dorp om het leven kwamen.
In the neighbourhood
View all routes-
Fietsroute langs de historie van de palinghandel
Fietsroute langs de historie van de palinghandel(35.0 km)Heeg -
Rondje Langweer - Woudsend - Heeg | Vaarroute
Rondje Langweer - Woudsend - Heeg | Vaarroute(25.6 km)Langweer