Houtzaagmolen De Jager
Woudsend
Houtzaagmolen De Jager is the over 300-year-old sawmill in Woudsend that is still in operation. The mill is open to visitors every Saturday from 9:00 AM to 5:00 PM.
Take a look
In Woudsend stands the over 300-year-old sawmill De Jager. The mill is still in operation, sawing logs into planks when there is sufficient wind. The planks are either sold or used in various applications, such as furniture. The mill is open to visitors every Saturday from 9:00 AM to 5:00 PM. Come and step back 300 years in time!
Woudsend was known for its many shipyards. Sawmill De Jager was built in 1719. Due to the thriving economy, another sawmill named De Hoop was later constructed in Woudsend, around 1915. However, it was dismantled around 1915. De Jager operated professionally until the 1960s. After a period of neglect, the mill was purchased and restored by the Zon en Vrijheid foundation in 1975. Since then, the mill has been kept in operation by volunteer millers.
- Every monday closed
- Every tuesday closed
- Every wednesday closed
- Every thursday closed
- Every friday closed
- Every saturday from 10:00 to 17:00
- Every sunday closed
- Buiten deze tijden is het mogelijk een afspraak te maken met de molenaar. U kunt mailen of bellen.
Prices
- U kunt een vrijwillige bijdrage leveren voor het onderhoud van de molen.
- Payment options: Cash, Online
- Price explanation: Voor groepen buiten de openingstijden hanteren we een kleine vergoeding (in overleg).
- Children Yes
- Families Yes
- Young people Yes
- Pupils Yes
- Students Yes
- Adults Yes
- Senior citizens Yes
- Alternative Yes
- Groups Yes
- Business Yes
- LGBTQIA+ Yes
-
People with a mobility impairment
Lastig te bereiken met rolstoel, veelal ongelijk.
★ ☆ ☆ ☆ ☆ -
People with a visual impairment
Met behulp van omstanders wel mogelijk.
★ ★ ★ ☆ ☆ -
People with a hearing impairment
Goed mogelijk.
★ ★ ★ ★ ☆ -
Assistance dogs
Op de zaagvloer prima, naar boven toe is lastig.
★ ★ ★ ☆ ☆
- Distance to your location:
Here you will find Houtzaagmolen De Jager
Ald Wyk 188551 PR Woudsend Plan your route
from your location
Locations
View all locations-
Tusken de Marren - Vakantiehuis Sneekermeer wellness 6p
Tusken de Marren - Vakantiehuis Sneekermeer wellness 6p Akkrum -
Noodlanding Hawker Typhoon
Noodlanding Hawker Typhoon
Op 11 november 1944 kregen piloten van de Royal Canadian Air Force, die hun basis hadden op vliegveld Welschap bij Eindhoven, de opdracht om in twee groepen de sluis bij Terherne te bombarderen. Het sluiscomplex lag in een belangrijke scheepvaartroute waarlangs de Duitsers goederen en militair materieel vervoerden.
Even na negen uur in de ochtend vertrokken de twee groepen Hawker Typhoon jachtbommenwerpers kort na elkaar vanuit Eindhoven voor hun missie. Aangekomen bij Terherne bombardeerde de eerste groep succesvol één van de twee sluisdelen. De tweede groep verging het minder. De bommen uitgeworpen door de piloot van het eerste vliegtuig explodeerden op het moment dat het tweede vliegtuig van John Gordon Fraser laag boven de sluis was aangekomen om zijn bommen erin te gooien.
Zijn vliegtuig werd in het koelsysteem geraakt door scherven van de bommen die onder hem explodeerden. Hierdoor liep de motortemperatuur snel op. De piloot van het derde vliegtuig meldde over de boordradio dat er rook uit de motor kwam, waardoor het voor John Gordon Fraser al snel duidelijk werd dat hij zijn basis niet zou bereiken en een geschikt terrein zou moeten vinden voor een noodlanding.
Kort daarna maakte hij hier op de Scharweg een geslaagde noodlanding. Piloot Fraser heeft zich na de noodlanding aanvankelijk in het Easterskar schuilgehouden. Siebe de Jong en Jan Sloothaak voorzien hem van burgerkleding en eten. Met hulp van het verzet komt hij vervolgens na wat omzwervingen via o.a. Joure, Akmarijp en Oudehaske in Tjalleberd terecht.
Daar assisteerde hij Lykele Faber, agent van het Bureau Bijzondere Opdrachten (BBO), die in november 1944 samen met Peter Tazelaar bij Haskerhorne was gedropt. Hun missie, codenaam Necking, was om het radiocontact met Londen te onderhouden, het Friese verzet te organiseren en te helpen met het opzetten van locaties waar voorzieningen, wapens en munitie per parachute konden worden afgeworpen.
-
Vakantiehuisjes Marsherne - Tiny house Protter
Vakantiehuisjes Marsherne - Tiny house Protter Poppenwier
In the neighbourhood
View all routes-
Sneek - Balk | Elfstedenpad Hiking Trail: Section 3
Sneek - Balk | Elfstedenpad Hiking Trail: Section 3(23.4 km)Sneek -
Langweer - Woudsend - Heeg | Sailing route
Langweer - Woudsend - Heeg | Sailing route(25.6 km)Langweer