Ga naar inhoud

Dagje uit in Friesland? Volop bezienswaardigheden in uienstad Sloten!

Als je Sloten binnenwandelt, zul je het niet direct opmerken... Eigenlijk moet je een rondvlucht boven de kleinste Elfstedenstad maken om te kunnen zien dat Sloten een echte uienstad (‘sipelstêd’) is. Sloten is namelijk gebouwd in de vorm van een ui. Om die unieke bouw en naam eer aan te doen, vindt er jaarlijks de zogeheten ‘Sipelsneon’ plaats, uienzaterdag dus... We vertellen je graag meer over de kleine stad Sleat (Sloten) waar elk jaar grootse dingen gebeuren. Je wordt van harte uitgenodigd om gezellig langs te komen in een van de mooiste steden van Nederland.

Sloten is een echte stad

Eerlijk is eerlijk: Sloten is niet groot. Veel mensen vragen zich daarom af of Sloten wel een stad is. Het antwoord: ja, Sloten is een echte stad! Het is zelfs een van de beroemde Friese Elfsteden. Sloten ontstond in de dertiende eeuw als nederzetting bij een ‘stins’ (een verdedigbaar stenen woonhuis) van de familie Van Harinxma thoe Slooten. De stins stond op de kruising van een belangrijke handelsweg tussen de Duitse stad Bentheim en de Friese stad Stavoren. Die ligging zorgde voor een goede welvaart en had een grote aantrekkingskracht op vele mensen die zich graag in deze nederzetting wilden vestigen. Op een oorkonde uit 1426 wordt Sloten al een stad genoemd. In de middeleeuwen werd Sloten een grote en belangrijke handelsstad.

bootje vaart onder de brug door in sloten

Ontdek de rijke geschiedenis van stad Sloten

Ook tijdens de Tachtigjarige Oorlog had Sloten een belangrijke sleutelpositie. De Spanjaarden probeerden het stadje te veroveren met een list, maar dat mislukte. Als je je wilt verdiepen in de interessante geschiedenis van Sloten, dan moet je zeker een bezoek brengen aan Museum Sloten, ook wel Museum Stedhûs Sleat genoemd. Daar krijg je een verrassende kijk op de rijke stadsgeschiedenis. Een van de scenes die daar tot leven wordt gebracht, is de mislukte list met het bierschip van de Spanjaarden. Het is de eigen variant van Sloten op het paard van Troje! Overigens biedt het museum nog meer moois, zoals een unieke collectie schitterende toverlantaarns.

Lees meer over de toverlantaarns
kanongebulder sloten

Sipelstêd Sloten is een bezoek waard

Bijzonder aan de stad Sloten is ook de oorspronkelijke omwalling. Deze is vrijwel geheel bewaard gebleven. Daarmee is de oorspronkelijke structuur van Sloten nog steeds zichtbaar: de vorm van een ui. De vestingstad werd ontwerpen en gebouwd door Menno van Coehoorn. Hij was in die tijd een bekende vestingbouwer. Hij werkte onder meer mee aan de vestingwerken van Zwolle, Nijmegen, Grave, Breda en Bergen op Zoom. Sloten mag in dat rijtje zeker niet ongenoemd blijven. Menno, die begraven ligt in het nabijgelegen dorp Wijckel, gaf Sloten de vorm van een ui. Daarom wordt Sloten ook ‘sipelstêd’ genoemd. In vestingtermen was Sloten dankzij deze vorm de ideale stad om te verdedigen.

vestingwerk sloten

Bezienswaardigheden Sloten: wat is er te doen?

De rijke geschiedenis zorgt ervoor dat Sloten nog altijd een aantrekkingskracht heeft op mensen. Niet meer zoals vroeger op handelaren, maar wel op toeristen. De kleine stad biedt namelijk grote bezienswaardigheden. Zo is het heerlijk slenteren door de prachtige middeleeuwse straten en steegjes. Je kunt er lekker lunchen bij een van de restaurants, een stadswandeling maken, de twee prachtige waterpoorten en de fontein Kievit bewonderen. Tijdens je wandeling kom je langs de vestinggracht vast witte was tegen die net als vroeger in de zon wordt gedroogd en gebleekt. Ook leuk is een rondwandeling met de stadsomroeper. Hij laat je alle mooie plekken van Sloten zien en vertelt er kleurrijk bij. Hij steekt trouwens samen met de Stadsschutterij in het hoogseizoen elke vrijdagavond het nog werkende kanon af. Dit gebeurt bij Korenmolen De Kaai, nog een van de prachtige bezienswaardigheden van Sloten.

Meer informatie over de stadswandeling
klein terras aan de gracht in sloten

Nog veel meer te doen in uienstad Sloten: Sipelsneon bijvoorbeeld

Zeker tijdens het hoogseizoen is er nog veel meer te doen in Sloten. Zo wordt elke laatste zaterdag van juni ‘Sipelsneon’ gehouden. In de stad vind je talloze braderiekraampjes en er is een vrijmarkt en een rommelmarkt. Bewoners van de stad verkopen spullen op de stoep van hun huis. Korenmolen De Kaai, Museum Sloten, de Grutte Tsjerke en de St. Fredericuskerk zijn geopend voor bezichtiging. Eens in de drie jaar kun je ook het Historisch Kijkfeest meemaken. Dan wordt herdacht dat de inwoners van Sloten de Spanjaarden verdreven. Alle bewoners gaan gekleed in kostuums van vroeger. In de middag wordt de strijd nagespeeld. De volgende editie vindt plaats in 2025. Je moet dus nog even wachten, maar in de tussentijd is er genoeg reden om naar Sloten af te reizen.

snipelsneon sloten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, inspiratie, de Uitagenda en last minutes van VVV Waterland van Friesland.

Inschrijven