Strand It Mirnserklif
Mirns
Vanuit het Rijsterbos wandel je zo richting het IJsselmeer naar het Mirnserklif. Kitesurfers, vliegeraars en strandgasten komen hier graag.
Neem alvast een kijkje
Anderen bekeken ook
-
Gedicht: Ourond | Joël Hut
-
Accepteer cookies om deze content te zien.
Gedicht: Ourond | Joël Hut
OUROND
pas nei it griene börd
wêrt ik in geef gedicht op lês
wyt ik, hiest tot för kört
förbij in trepke en it gers
genôch foar jong en âld
om förtst it wytst wer furt te ranen
wurdt alles minder kâld
dan hast dy dêrby del te jaan
t is goed, dit gasterlân
san dichter hoecht nit op te jutten
aanst lis ik bij it strân
k he lauwer toch gin kâlde futten -
-
Kunstwerk Mirns | Baukje Venema
Kunstwerk Mirns | Baukje Venema
Een foto van Baukje Venema. Deze foto laat het Mirnserklif zien in Mirns en is uit een reeks van kunstwerken die bij de ijsbanen van de Iisbaankeunstrûte horen.
Ga naar het strand bij één van de drie kliffen die Nederland rijk is: het Mirnserklif.
Vanuit het Rijsterbos wandel je zo richting het IJsselmeer naar het Mirnserklif. Kitesurfers, vliegeraars en strandgasten komen hier graag. Geniet van het liggen in het gras en ga zeker ook een hapje eten bij het gelijknamige Paviljoen met uitzicht over het IJsselmeer. Het Mirnser Klif heeft altijd al een recreatieve functie gehad en is een geliefde plek. Ook vroeger stond er al op het klif een paviljoentje.
Net als langs de hele kust, stonden hier vroeger paalschermen van hout om de kust te beschermen tegen de golfslag van de Zuiderzee. Nog steeds zijn er bij de Mokkebank restanten van deze palen te vinden. Nadat de paalworm grote vernielingen aanrichtte in het hout, ging men over tot zwerfstenen en later basalt, om te gebruiken voor bescherming.
Bij dit klif lag eens een kleine schermhaven voor boten. Tot de jaren zestig vormde het klif een geheel met het Rijsterbos. De toen aangelegde brede autoweg snijdt het natuurmonument door twee. Links van het Klif ligt een wandelpad met de naam ‘’Freuleleantsje’’ speciaal aangelegd voor de freule Van Swinderen, die toen op het Slot Rijs woonde.
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Oorlogsmonument Makkum
Oorlogsmonument Makkum
16 april was het grootste deel van Friesland bevrijd. Maar enkele belangrijke doelen van de Canadezen waren nog niet bereikt. Zij wilden zo snel mogelijk de Friese havens en de Kop van de Afsluitdijk op de Duitsers veroveren. Daarvoor moest nog wel hard worden gevochten. Zowel de havens als de Afsluitdijk werden door Duitse militairen gebruikt om te ontkomen naar Noord-Holland.
Net als elders in Friesland werden de Canadezen geholpen door verzetslieden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.). Bij Makkum vielen onder hen meerdere slachtoffers. Op 16 april kwamen Schelte Bruinsma en Simon Sipma om het leven doordat zij onder vuur werden genomen vanuit een boerderij waarin Duitse militairen verschanst zaten. De volgende dag probeerde een andere groep een brug onder Makkum te bezetten. De Duitsers kregen hen echter in de gaten en in het daaropvolgende vuurgevecht sneuvelden Rinnert Anema, Roelof van der Meer en Hendrik Postma. Makkum werd op 18 april bevrijd, en was daarmee een van de laatst bevrijde dorpen in Friesland.
Het monument aan de Buren in Makkum werd in 1952 onthuld ter herinnering aan de leden van de Binnenlandse Strijdkrachten die bij de bevrijdingsgevechten rond het dorp om het leven kwamen.
Routes in de buurt
Bekijk alles-
De kliffenroute van Gaasterland | Fietsroute
De kliffenroute van Gaasterland | Fietsroute(29,3 km)Oudemirdum -
Iisbaankeunstrûte | Mirns Zuidwest Fryslân | Fietsroute
Iisbaankeunstrûte | Mirns Zuidwest Fryslân | Fietsroute(31,9 km)Mirns -
Iisbaankeunstrûte | Hindeloopen Zuidwest Fryslân | Fietsroute
Iisbaankeunstrûte | Hindeloopen Zuidwest Fryslân | Fietsroute(34,6 km)Hindeloopen -
Wyldemerk - Stavoren | Elfstedenpad: etappe 5
Wyldemerk - Stavoren | Elfstedenpad: etappe 5(21,7 km)Oudemirdum -
Wandelroute Gaasterland: Jolderenbos, Rijsterbos en Elfbergen
Wandelroute Gaasterland: Jolderenbos, Rijsterbos en Elfbergen(15,2 km)Oudemirdum