Gaastmeer (De Gaastmar)
Gaastmeer
Gaastmeer is de ideale plaats om aan de drukte van de dag te ontsnappen en te genieten van rust en ruimte.
Neem alvast een kijkje
Anderen bekeken ook
-
E-bike oplaadpunt - Restaurant d 'Ald Herberch
E-bike oplaadpunt - Restaurant d 'Ald Herberch Gaastmeer
Gaastmeer is de ideale plaats om aan de drukte van de dag te ontsnappen en te genieten van rust en ruimte.
Gaastmeer (Fries: Gaastmar) is een rustiek gebied waar je perfect tot rust kunt komen en kunt genieten van allerhande activiteiten. Door de centrale ligging in het Friese merengebied kun je perfect een tocht over het water maken in bijvoorbeeld een zeilboot, kano of sloep. Rondom Gaastmeer ligt het meertje Groote Gaastmeer en een stukje verder varen kom je op het Heegermeer en de Fluessen. Je kunt er met je kano of op de sup ook voor kiezen om via kleine meertjes en rivieren naar de Oudegaaster Brekken te varen.
Gaastmeer is het dorp waar de Friese dichter Jan Jelles Hof is geboren, en bestaat eigenlijk uit twee dorpen; Kleine Gaastmeer en Grote Gaastmeer. Ook voor het maken van fiets- of wandeltochten is Gaastmeer een prima startplaats voor diverse tochten.
Lees hier meer over Gaastmeer.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Oorlogsmonument Makkum
Oorlogsmonument Makkum
16 april was het grootste deel van Friesland bevrijd. Maar enkele belangrijke doelen van de Canadezen waren nog niet bereikt. Zij wilden zo snel mogelijk de Friese havens en de Kop van de Afsluitdijk op de Duitsers veroveren. Daarvoor moest nog wel hard worden gevochten. Zowel de havens als de Afsluitdijk werden door Duitse militairen gebruikt om te ontkomen naar Noord-Holland.
Net als elders in Friesland werden de Canadezen geholpen door verzetslieden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.). Bij Makkum vielen onder hen meerdere slachtoffers. Op 16 april kwamen Schelte Bruinsma en Simon Sipma om het leven doordat zij onder vuur werden genomen vanuit een boerderij waarin Duitse militairen verschanst zaten. De volgende dag probeerde een andere groep een brug onder Makkum te bezetten. De Duitsers kregen hen echter in de gaten en in het daaropvolgende vuurgevecht sneuvelden Rinnert Anema, Roelof van der Meer en Hendrik Postma. Makkum werd op 18 april bevrijd, en was daarmee een van de laatst bevrijde dorpen in Friesland.
Het monument aan de Buren in Makkum werd in 1952 onthuld ter herinnering aan de leden van de Binnenlandse Strijdkrachten die bij de bevrijdingsgevechten rond het dorp om het leven kwamen.
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Rondje Heeg - Balk | Vaartocht en fietsroute
Rondje Heeg - Balk | Vaartocht en fietsroute(29,3 km)Heeg -
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)(60,8 km)Makkum -
E-chopper pontjesroute rondje Friese meren
E-chopper pontjesroute rondje Friese meren(64,9 km)Makkum -
Fietsroute langs de historie van de palinghandel
Fietsroute langs de historie van de palinghandel(35,0 km)Heeg