Klokkenstoel Indijk
Indijk
Indijk is een buurtschap bij Woudsend. Indijk kende een aan Sint Nicolaas gewijde kerk. Omstreeks 1720 was daarvan nog slechts de ruïne met klokkenstoel over.
Neem alvast een kijkje
Indijk is een buurtschap bij Woudsend. Indijk kende een aan Sint Nicolaas gewijde kerk. Omstreeks 1720 was daarvan nog slechts de ruïne met klokkenstoel over. De klokkenstoel is sindsdien verschillende malen vervangen, de laatste keer in 1978, toen werd de huidige stoel aangekocht.
De 13de-eeuwse klok werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter geroofd, maar is gelukkig teruggevonden. Het kerkhofje ligt een stukje het land in en is met bomen omzoomd. Er zijn nog slechts een achttal hardstenen grafzerken te vinden. Vlakbij de klokkenstoel liggen nog een paar zwerfkeien.
De klokkenstoel als losstaande stellage is een typisch Fries bouwwerk om de doden te beluiden.
- Soort gebouw: Kerk
- Kinderen Ja
- Alternatief Ja
- Groepen Ja
- Zakelijk Ja
- Gezinnen Ja
- Jongeren Ja
- Scholieren Ja
- Studenten Ja
- Volwassenen Ja
- Senioren Ja
- LGBTQIA+ Ja
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Klokkenstoel Indijk
Klokkenstoel IndijkNummer 7
8553 MP Indijk Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Oorlogsmonument Makkum
Oorlogsmonument Makkum
16 april was het grootste deel van Friesland bevrijd. Maar enkele belangrijke doelen van de Canadezen waren nog niet bereikt. Zij wilden zo snel mogelijk de Friese havens en de Kop van de Afsluitdijk op de Duitsers veroveren. Daarvoor moest nog wel hard worden gevochten. Zowel de havens als de Afsluitdijk werden door Duitse militairen gebruikt om te ontkomen naar Noord-Holland.
Net als elders in Friesland werden de Canadezen geholpen door verzetslieden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.). Bij Makkum vielen onder hen meerdere slachtoffers. Op 16 april kwamen Schelte Bruinsma en Simon Sipma om het leven doordat zij onder vuur werden genomen vanuit een boerderij waarin Duitse militairen verschanst zaten. De volgende dag probeerde een andere groep een brug onder Makkum te bezetten. De Duitsers kregen hen echter in de gaten en in het daaropvolgende vuurgevecht sneuvelden Rinnert Anema, Roelof van der Meer en Hendrik Postma. Makkum werd op 18 april bevrijd, en was daarmee een van de laatst bevrijde dorpen in Friesland.
Het monument aan de Buren in Makkum werd in 1952 onthuld ter herinnering aan de leden van de Binnenlandse Strijdkrachten die bij de bevrijdingsgevechten rond het dorp om het leven kwamen.
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Wandelen tussen water en land in Waterland
Wandelen tussen water en land in Waterland(17,5 km)Woudsend -
Ruimte in Waterland van Friesland | Fietsroute
Ruimte in Waterland van Friesland | Fietsroute(205,3 km)Oudehaske