Schoorsteen van Nooitgedagt
IJlst
Het silhouet van IJlst wordt mede bepaald door de oude schoorsteen van de fabriek, waarop van boven naar beneden Nooitgedagt te lezen valt. De fabriek was decennialang toonaangevend in het ontwerpen en maken van schaatsen, kinderspeelgoed en gereedschap.
Neem alvast een kijkje
Anderen bekeken ook
-
E-bike oplaadpunt - Stadsherberg Het Wapen van IJlst
E-bike oplaadpunt - Stadsherberg Het Wapen van IJlst IJlst
Wie heeft er nog gespeeld met houten speelgoed uit de bekende Nooitgedagt fabriek? Het silhouet van IJlst wordt mede bepaald door de oude schoorsteen van de fabriek, waarop van boven naar beneden Nooitgedagt te lezen valt. De fabriek was decennialang toonaangevend in het ontwerpen en maken van schaatsen, kinderspeelgoed en vooral gereedschappen.
Zān grootste bekendheid dankt de Koninklijke Fabrieken J. Nooitgedagt & Zn. uit IJlst aan de houten schaatsen. Grappig, want schaatsen en houten speelgoed waren eigenlijk bijproducten en houtbewerkingsgereedschap het hoofdproduct. Ze werden met vakmanschap en liefde gemaakt door de werknemers van deze toenmalige, grootste werkgever van IJlst. Van de fabriek in het hart van de stad resteert nu slechts nog de schoorsteen.
Een reuzebeitel, die ooit voor de fabriek stond, herinnert aan de bloeitijd. Dit vakkundige kunstwerk staat nu op de rotonde bij het treinstation in IJlst. In Museum Houtstad IJlst kun je kennismaken met 150 jaar productontwikkeling. Nog steeds wordt Nooitgedagt gereedschap geroemd om zān kwaliteit. Daarom verdient dit gereedschap een tweede leven en zijn ādubbeleā exemplaren bij Museum Houtstad IJlst te koop.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Pingjum in puin
Pingjum in puin
Afgezien van een aantal spannende eerste oorlogsdagen in mei 1940 komt Pingjum rustig de bezetting door. In de aprildagen van 1945 verandert die situatie dramatisch. De terugtrekkende Duitse Wehrmacht vecht tegen het oprukkende Canadese leger met Pingjum als strijdtoneel...
Als in het voorjaar van 1945 duidelijk wordt dat de Duitse bezetter aan de verliezende hand is, vluchten veel leden van de Duitse Wehrmacht, landwachters en NSBāers naar het westen. In Friesland begint op 12 april, vanaf oostelijke zijde een āgrote trekā over de Afsluitdijk. Drie dagen later nestelt zich een groep Duitse scherpschutters in Pingjum. Ze moeten de Afsluitdijk met terugtrekkende Duitse troepen verdedigen tegen de oprukkende Canadese. Ā
Witmarsum wordt op 16 april door de Canadezen bevrijd. In het nabijgelegen Pingjum weigeren de Duitse soldaten te capituleren. Daarop openen de Canadezen het vuur en leggen gedurende een nacht en een dag een tapijt aan mortiersplintergranaten over Pingjum. Het merendeel van de bevolking vlucht naar het naburige Arum dat reeds bevrijd is. Ā
Wanneer de Duitsers een tweede ultimatum voor overgave negeren, volgt nog een aanval waarbij het dorp nagenoeg met de grond gelijkgemaakt wordt. Pas op 17 april rond half tien ās avonds arriveren de eerste groepen van de Queens Own Riffles of Canada en daarmee is het totaal gehavende Pingjum bevrijd.
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Van stad naar stad: Bolsward - IJlst - Sneek | Fietsrondje
Van stad naar stad: Bolsward - IJlst - Sneek | Fietsrondje(31,4 km)Bolsward