Gedenkplaat aan de buitenmuur van het Raadhuis Balk
Balk
Door leden van de voormalige illegaliteit werd deze gedenkplaat op 4 mei 1953 geschonken aan de gemeente. Hierop staan de namen van de vijf gevallenen uit de gemeente Gaasterland.
Neem alvast een kijkje
Door leden van de voormalige illegaliteit werd deze gedenkplaat op 4 mei 1953 geschonken aan de gemeente. Hierop staan de namen van de vijf gevallenen uit de gemeente Gaasterland.
Teeuwes de Boer werd geboren op 27 mei 1903 in Bakhuizen. Hij trad in 1924 als vrijwilliger in dienst bij de Koloniale Reserve. Na de capitulatie van het voormalige Nederlands-Indië werd hij krijgsgevangen genomen. Op 21 september 1944 werd de Fuji Maru, het Japanse schip waarop hij verbleef, in de baai van Manilla getorpedeerd. Hierbij kwam Teeuwes om het leven.
Jacobus Johannes Boomsma werd geboren op 6 juli 1910 in Sondel. In de herfst van 1943 moest hij onderduiken wegens verraad. Onder de schuilnaam ‘Karel I’ kon hij vele onderduikers en joden onderbrengen op schuiladressen in Gaasterland. Op 6 november 1944 werd Boomsma bij een vluchtpoging doodgeschoten.
Jeen Hornstra werd geboren op 22 mei 1900 in Koudum. Tijdens het overladen van wapens voor het verzet werd hij opgepakt. Als represaillemaatregel werd hij op 17 maart 1945 in Dunegea gefusilleerd.
Johannes Nagelhout werd geboren op 14 maart 1915 in Bakhuizen. De onderzeeër waarop Johannes diende als matroos 2e klasse is vermoedelijk in 1940 op een mijn gelopen en met de gehele bemanning vergaan.
Johannes Doedenias Schweitzer werd geboren op 12 juni 1921 in Maassluis. Tijdens de bezetting was hij ondergedoken in Nijega (thans Elahuizen) om aan de arbeidsinzet te ontkomen. Tijdens een razzia werd hij bij een vluchtpoging doorgeschoten.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Gedenkplaat aan de buitenmuur van het Raadhuis Balk
Dubbelstraat 28561 BC Balk Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Tusken de Marren - Vakantiehuis Sneekermeer wellness 6p
Tusken de Marren - Vakantiehuis Sneekermeer wellness 6p Akkrum -
Noodlanding Hawker Typhoon
Noodlanding Hawker Typhoon
Op 11 november 1944 kregen piloten van de Royal Canadian Air Force, die hun basis hadden op vliegveld Welschap bij Eindhoven, de opdracht om in twee groepen de sluis bij Terherne te bombarderen. Het sluiscomplex lag in een belangrijke scheepvaartroute waarlangs de Duitsers goederen en militair materieel vervoerden.
Even na negen uur in de ochtend vertrokken de twee groepen Hawker Typhoon jachtbommenwerpers kort na elkaar vanuit Eindhoven voor hun missie. Aangekomen bij Terherne bombardeerde de eerste groep succesvol één van de twee sluisdelen. De tweede groep verging het minder. De bommen uitgeworpen door de piloot van het eerste vliegtuig explodeerden op het moment dat het tweede vliegtuig van John Gordon Fraser laag boven de sluis was aangekomen om zijn bommen erin te gooien.
Zijn vliegtuig werd in het koelsysteem geraakt door scherven van de bommen die onder hem explodeerden. Hierdoor liep de motortemperatuur snel op. De piloot van het derde vliegtuig meldde over de boordradio dat er rook uit de motor kwam, waardoor het voor John Gordon Fraser al snel duidelijk werd dat hij zijn basis niet zou bereiken en een geschikt terrein zou moeten vinden voor een noodlanding.
Kort daarna maakte hij hier op de Scharweg een geslaagde noodlanding. Piloot Fraser heeft zich na de noodlanding aanvankelijk in het Easterskar schuilgehouden. Siebe de Jong en Jan Sloothaak voorzien hem van burgerkleding en eten. Met hulp van het verzet komt hij vervolgens na wat omzwervingen via o.a. Joure, Akmarijp en Oudehaske in Tjalleberd terecht.
Daar assisteerde hij Lykele Faber, agent van het Bureau Bijzondere Opdrachten (BBO), die in november 1944 samen met Peter Tazelaar bij Haskerhorne was gedropt. Hun missie, codenaam Necking, was om het radiocontact met Londen te onderhouden, het Friese verzet te organiseren en te helpen met het opzetten van locaties waar voorzieningen, wapens en munitie per parachute konden worden afgeworpen.
-
Vakantiehuisjes Marsherne - Tiny house Protter
Vakantiehuisjes Marsherne - Tiny house Protter Poppenwier
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Tweede Wereldoorlog in Gaasterland | Fietsroute
Tweede Wereldoorlog in Gaasterland | Fietsroute(58,3 km)Oudemirdum -
Wandelen door het onverwachte Friese landschap
Wandelen door het onverwachte Friese landschap(46,0 km)Lemmer -
IIsbaankeunstrûte | Mirns Zuidwest Fryslân | Fietsroute
IIsbaankeunstrûte | Mirns Zuidwest Fryslân | Fietsroute(31,9 km)Mirns -
Rondje Heeg - Balk | Vaartocht en fietsroute
Rondje Heeg - Balk | Vaartocht en fietsroute(29,3 km)Heeg