Hindelooper schilderskunst: Zwierige bloemen, dieren en veel kleuren
Al voor de 18e eeuw onderging in Hindeloopen het interieur een metamorfose. Zwierige patronen van bloemen, bladeren en vogels werden op houten meubels geschilderd, zelfs hele wanden moesten eraan geloven. Elke schilder ontwikkelde zijn eigen stijl en kleurencombinaties. Ondanks alle verschillen kenmerkt de Hindelooper schilderkunst zich duidelijk van andere stijlen en streken. Dankzij Roosje Hindeloopen wordt deze schilderkunst vandaag de dag nog steeds uitgevoerd.
Koninklijke tafelstoel
Zwierige patronen van bloemen, bladeren en vogels op houten meubels en ook op souvenirs kenmerken de Hindelooper volksschilderkunst. Het Koningshuis is ook groot fan: alle drie prinsesjes hebben in een ‘Hindelooper’ tafelstoel gezeten. Regelmatig bestelt het Koningshuis cadeaus in Hindeloopen als uniek cadeau bij staatsbezoeken in andere landen.
Op een aantal plaatsen wordt het ambacht van de Hindelooper schilderkunst nog uitgevoerd. Bij Bootsma (in het Schaatsmuseum) of bij Roosje Hindeloopen (Nieuwstad 44) kun je binnen lopen om de Hindelooper schilder aan het werk te zien.
Nieuwe dimensie van de Hindelooper schilderkunst
Bij Roosje Hindeloopen werkt inmiddels de vierde generatie van de familie Stallman aan het ambacht van houtbewerking en Hindelooper schilderkunst, om zo echte Hindelooper meubels te maken. Sinds 2021 is Roosje Hindeloopen officieel Hofleverancier. Een bijzondere collectie meubels is ontstaan uit een samenwerking tussen ontwerpster Christien Meindertsma en atelier Roosje Hindeloopen. Deze designcollectie genaamd ‘Oak Inside’ heeft eigentijdse interpretaties met inachtneming van de 400 jaar oude Hindelooper traditie. Nadat Meindertsma de historie van de Hindelooper meubels heeft ontleed, besloot ze om opnieuw eikenhout te gaan gebruiken. Eikenhout werd in eerste instantie gebruikt totdat er belasting geheven werd op het bezit ervan. Ze ontdekte dat eiken donkerblauw kleurt zodra het met ijzer in aanraking komt. Deze natuurlijke manier van kleuren wordt in de meubelcollectie ‘Oak Inside’ gebruikt met eigentijdse ontwerpen gebaseerd op de eeuwenoude schilderkunst. Een deel van de collectie is te bekijken in de winkel van Roosje Hindeloopen aan de Nieuwstad 44.
Bezoek Roosje HindeloopenFamiliebedrijf Bootsma
Bij Bootsma kom je terecht bij een echt familiebedrijf. Bij binnenkomst kom je in een winkel met een uitgebreide collectie aan Hindelooper schilderkunst: van kindermeubelen en melkbussen tot naaidozen en zelfs kerstballen.
Volg een workshop
Bij de groepsworkshop bij Bootsma in Hindeloopen leer je zelf de fijne kneepjes van de Hindelooper schilderkunst in een echt atelier. Na een korte uitleg en demonstratie mag je zelf aan de slag onder begeleiding van de beroepsschilder. Een groepsworkshop boek je vanaf 6 personen. Bezoek voor of na de workshop ook gelijk het Schaatsmuseum met een indrukwekkende collectie over de Elfstedentocht, die in hetzelfde gebouw te vinden is.
Ontdek meer van de schilderkunst
In Museum Hindeloopen kun je de Hindelooper schilderkunst vanzelfsprekend bewonderen. Het eerste schilderwerk dateert van eind 17e eeuw. In de 18e eeuw werd het schilderwerk steeds populairder. Elke schilder ontwikkelde een eigen stijl en gebruikte verschillende kleurencombinaties. In het museum vind je prachtige voorbeelden uit de 18e eeuw. In de 19e eeuw had Hindeloopen het zwaar en is er weinig werk gemaakt. Het schilderwerk van de laatste 125 jaar heeft weer een bijzonder ontwikkeling gemaakt. Ontdek het zelf en neem een kijkje in Museum Hindeloopen.
Schilderkunst op fontein
Bij de Nieuweweg in Hindeloopen vind je de fontein Flora en Fauna van ontwerpster Shen Yuan. Inspiratiebron voor de fontein is de levensboom op het stadswapen, met het hert en de hinde die het omringen. De boom symboliseert de levensenergie, maar staat ook voor wijsheid. Het hert en de hinde voeden zich hiermee. Prachtige exotische vogels zetelen in de boom. Als je op het grote, houten gewei zit dat de boom omringt, zie je hoe ze water spuwend met elkaar ‘praten’. Deze exotische vogels zijn ook prachtig Hindeloopers beschilderd.
Ontdek meer over de fonteinKleurrijke klederdacht
Het gebruik van kleuren, patronen en bloemen zie je ook terugkomen in de Hindelooper Klederdracht. In dezelfde periode dat kastjes, wanden en ander meubilair werden beschilderd ontwikkelde de vrouwen van Hindeloopen een eigen klederdacht. De Hindelooper klederdracht is geinspireerd door prachtige stoffen uit India die waren bedrukt vol met kleurrijke bloemen en andere exotische motieven.
-
Ontdek Hindeloopen
-
Ontdek alle Elfsteden