Scharsterrijnbrug
Scharsterbrug
De Scharsterrijnbrug ligt in de snelweg A6, net voor knooppunt Joure. Omdat dit een drukke snelweg betreft, is de brug slechts 1 minuut per half uur geopend.
Neem alvast een kijkje
Een Rijnreis door Friesland? Dan is niet het geval, maar deze brug ligt In de sloot de Skarster Rien, en vertaald naar het Nederlands wordt het dan Rijn.
Afmetingen beweegbare deel brug:
- Hooge: 3.5 meter (indien gesloten)
- Breedte: 7 meter
Heb je een boot die hoger dan 3.5 meter is? Dan moet je als watersporter hier dus soms even wachten totdat deze brug voor je wordt geopend.
Check de Watersport app van de Provinsje Fryslân voor de bedieningstijden van deze en andere bruggen.
Deze brug is van Rijkswaterstaat, die ook zorgt voor de bediening ervan.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Alde Feanen - Westersanning - Vogelkijkhut
Alde Feanen - Westersanning - Vogelkijkhut Oudega Gem Smallingerlnd -
Ameland - Hollum - Dijk nabij P. Miedeweg - Vogelkijkpunt
Ameland - Hollum - Dijk nabij P. Miedeweg - Vogelkijkpunt Ballum -
Oorlogsmonument Makkum
Oorlogsmonument Makkum
16 april was het grootste deel van Friesland bevrijd. Maar enkele belangrijke doelen van de Canadezen waren nog niet bereikt. Zij wilden zo snel mogelijk de Friese havens en de Kop van de Afsluitdijk op de Duitsers veroveren. Daarvoor moest nog wel hard worden gevochten. Zowel de havens als de Afsluitdijk werden door Duitse militairen gebruikt om te ontkomen naar Noord-Holland.
Net als elders in Friesland werden de Canadezen geholpen door verzetslieden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.). Bij Makkum vielen onder hen meerdere slachtoffers. Op 16 april kwamen Schelte Bruinsma en Simon Sipma om het leven doordat zij onder vuur werden genomen vanuit een boerderij waarin Duitse militairen verschanst zaten. De volgende dag probeerde een andere groep een brug onder Makkum te bezetten. De Duitsers kregen hen echter in de gaten en in het daaropvolgende vuurgevecht sneuvelden Rinnert Anema, Roelof van der Meer en Hendrik Postma. Makkum werd op 18 april bevrijd, en was daarmee een van de laatst bevrijde dorpen in Friesland.
Het monument aan de Buren in Makkum werd in 1952 onthuld ter herinnering aan de leden van de Binnenlandse Strijdkrachten die bij de bevrijdingsgevechten rond het dorp om het leven kwamen.
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Rond het meer van Nannewijd | Liberation route
Rond het meer van Nannewijd | Liberation route(28,5 km)Heerenveen -
Combinatieroute fietsen, wandelen en varen rondom Joure
Combinatieroute fietsen, wandelen en varen rondom Joure(34,0 km)Joure -
Melkroute rond het Tsjûkemar | Fietsroute
Melkroute rond het Tsjûkemar | Fietsroute(38,0 km)Delfstrahuizen