Waslijnen van Sloten
Sloten
Sloten houdt zijn bleekjes in ere. De 'Bleekweide’ was vroeger het centrale grasperk waarop pas gewassen linnen lag te drogen en bleken in de zon. Alleen ligt de was nu niet uitgespreid op het gras, maar hangt het gewoon aan de waslijn.
Neem alvast een kijkje
Sloten houdt zijn bleekjes in ere. De 'Bleekweide’ was vroeger het centrale grasperk waarop pas gewassen linnen lag te drogen en bleken in de zon. Na het wassen was het linnen vaak nog gelig van kleur en was ook de geur van het gebruik er niet uit. Maar men had ontdekt dat het linnen lichter van tint werd en frisser ging ruiken door het op een grasveld uit te spreiden en daar te laten drogen. Onder invloed van de zon werden vrije zuurstofatomen gevormd, die zich binden aan het vuil, wat hetzelfde effect geeft als bleken met waterstofperoxide. Hierdoor kreeg het linnen een frisse geur en een blanke kleur. Vandaar het woord "bleken".
Tot in de 20e eeuw werden er nog bleekweiden gebruikt in de textielindustrie. Ook thuis legden veel mensen hun was nog op de bleek te drogen. Sloten houdt zijn herinnering aan zijn bleekjes langs de vestinggracht in ere. Alleen ligt de was nu niet uitgespreid op het gras, maar hangt het gewoon aan de waslijn. En dat staat niet alleen heel gezellig, maar is ook nog eens praktisch. Sloten is zo compact gebouwd, alleen aan de randen is voldoende ruimte, zon en wind te vinden om de was te laten drogen en bleken. Een heel gezellig gezicht.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Waslijnen van Sloten
Bolwerk Noordzijde8556 XA Sloten Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Alde Feanen - Westersanning - Vogelkijkhut
Alde Feanen - Westersanning - Vogelkijkhut Oudega Gem Smallingerlnd -
Ameland - Hollum - Dijk nabij P. Miedeweg - Vogelkijkpunt
Ameland - Hollum - Dijk nabij P. Miedeweg - Vogelkijkpunt Ballum -
Oorlogsmonument Makkum
Oorlogsmonument Makkum
16 april was het grootste deel van Friesland bevrijd. Maar enkele belangrijke doelen van de Canadezen waren nog niet bereikt. Zij wilden zo snel mogelijk de Friese havens en de Kop van de Afsluitdijk op de Duitsers veroveren. Daarvoor moest nog wel hard worden gevochten. Zowel de havens als de Afsluitdijk werden door Duitse militairen gebruikt om te ontkomen naar Noord-Holland.
Net als elders in Friesland werden de Canadezen geholpen door verzetslieden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.). Bij Makkum vielen onder hen meerdere slachtoffers. Op 16 april kwamen Schelte Bruinsma en Simon Sipma om het leven doordat zij onder vuur werden genomen vanuit een boerderij waarin Duitse militairen verschanst zaten. De volgende dag probeerde een andere groep een brug onder Makkum te bezetten. De Duitsers kregen hen echter in de gaten en in het daaropvolgende vuurgevecht sneuvelden Rinnert Anema, Roelof van der Meer en Hendrik Postma. Makkum werd op 18 april bevrijd, en was daarmee een van de laatst bevrijde dorpen in Friesland.
Het monument aan de Buren in Makkum werd in 1952 onthuld ter herinnering aan de leden van de Binnenlandse Strijdkrachten die bij de bevrijdingsgevechten rond het dorp om het leven kwamen.
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Wandelen door het onverwachte Friese landschap
Wandelen door het onverwachte Friese landschap(46,0 km)Lemmer -
Etappe 1: Sneek - Stavoren | Elfstedenfietsroute
Etappe 1: Sneek - Stavoren | Elfstedenfietsroute(75,0 km)Sneek