Grote Kerk Hindeloopen
Hindeloopen
De 'skyline' van Hindeloopen wordt al van kilometers afstand bepaald door deze Grote Kerk. Deze oude kerk van Hindeloopen werd in 1570 tijdens de Tachtigjarige Oorlog verwoest.
Neem alvast een kijkje
De 'skyline' van Hindeloopen wordt al van kilometers afstand bepaald door deze Grote Kerk. Deze oude kerk van Hindeloopen werd in 1570 tijdens de Tachtigjarige Oorlog verwoest. De kerk was gewijd aan Sint-Gertrudis. Omstreeks 1590 werd de kerk herbouwd, uit deze periode dateert ook de kerktoren die gereed was in 1593. Daarna werd de kerk een aantal keren verbouwd, waaronder in 1632 toen de kerk een groter gebouw kreeg. In 1658 werd er in zuidelijke richting uitgebreid tot een tweebeukige hallenkerk. Die uitbreiding is helaas in 1892 weer afgebroken. Uit dit jaar stammen ook de rondboogvensters van de kerk.
De torenspits ging in 1701 na een blikseminslag verloren. In 1724 werd als bekroning van de toren de huidige spits op de toren geplaatst. Boven op de achtkantige spits is een koepeltje aangebracht met een windvaan in de vorm van een zeilschip. De bekroning van de toren werd ontworpen door Claes Piters. In 1685 werden luidklokken in de toren geplaatst, die gemaakt waren door de klokkengieterij van Petrus Overney in Leeuwarden. Van deze twee klokken kon na de bevrijding Ć©Ć©n exemplaar worden teruggevonden.
De kerk is erkend als Rijksmonument onder meer vanwege de markante ligging, de visuele waarde, de ouderdom, de waardevolle onderdelen van het interieur en de architectonische vormgeving.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Grote Kerk Hindeloopen
Grote kerkKerkstraat 1
8713 KG Hindeloopen Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Pingjum in puin
Pingjum in puin
Afgezien van een aantal spannende eerste oorlogsdagen in mei 1940 komt Pingjum rustig de bezetting door. In de aprildagen van 1945 verandert die situatie dramatisch. De terugtrekkende Duitse Wehrmacht vecht tegen het oprukkende Canadese leger met Pingjum als strijdtoneel...
Als in het voorjaar van 1945 duidelijk wordt dat de Duitse bezetter aan de verliezende hand is, vluchten veel leden van de Duitse Wehrmacht, landwachters en NSBāers naar het westen. In Friesland begint op 12 april, vanaf oostelijke zijde een āgrote trekā over de Afsluitdijk. Drie dagen later nestelt zich een groep Duitse scherpschutters in Pingjum. Ze moeten de Afsluitdijk met terugtrekkende Duitse troepen verdedigen tegen de oprukkende Canadese. Ā
Witmarsum wordt op 16 april door de Canadezen bevrijd. In het nabijgelegen Pingjum weigeren de Duitse soldaten te capituleren. Daarop openen de Canadezen het vuur en leggen gedurende een nacht en een dag een tapijt aan mortiersplintergranaten over Pingjum. Het merendeel van de bevolking vlucht naar het naburige Arum dat reeds bevrijd is. Ā
Wanneer de Duitsers een tweede ultimatum voor overgave negeren, volgt nog een aanval waarbij het dorp nagenoeg met de grond gelijkgemaakt wordt. Pas op 17 april rond half tien ās avonds arriveren de eerste groepen van de Queens Own Riffles of Canada en daarmee is het totaal gehavende Pingjum bevrijd.
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Uitwaaien langs de IJsselmeerkust | Wandelroute
Uitwaaien langs de IJsselmeerkust | Wandelroute(15,3 km)Workum -
Cultuurroute langs de IJsselmeerkust, Gaasterland en deel Friese Meren
Cultuurroute langs de IJsselmeerkust, Gaasterland en deel Friese Meren(38,5 km)Workum -
Uitwaaien in Zuidwest FryslĆ¢n | Fietsroute
Uitwaaien in Zuidwest FryslĆ¢n | Fietsroute(51,1 km)Koudum -
Wandelen langs de IJsselmeerkust Workum en Hindeloopen
Wandelen langs de IJsselmeerkust Workum en Hindeloopen(20,0 km)Ferwoude -
Van stad naar stad: Hindeloopen ā Workum ā Stavoren | Fietsrondje
Van stad naar stad: Hindeloopen ā Workum ā Stavoren | Fietsrondje(38,1 km)Hindeloopen -
IisbaankeunstrĆ»te | Hindeloopen Zuidwest FryslĆ¢n | Fietsroute
IisbaankeunstrĆ»te | Hindeloopen Zuidwest FryslĆ¢n | Fietsroute(34,6 km)Hindeloopen