Beeld Tsjûke & Marchje
Echten
Het standbeeld van deze ‘suskes’ (zusjes in het Fries), te vinden aan het wandel- en fietspad langs de zuidoever bij het voormalige stoomgemaal in Echten, vertelt het tragische verhaal Tsjûke en Marchje.
Neem alvast een kijkje
Leg je oor te luisteren als je aan de oever van het Tjeukemeer staat. Kun jij die vrouwenstemmen horen die volgens de legende roepen: “Tsjûke! Marchje! Tsjûke! Marchje...” Het standbeeld van deze ‘suskes’ (zusjes in het Fries), te vinden aan het wandel- en fietspad langs de zuidoever bij het voormalige stoomgemaal in Echten, vertelt het tragische verhaal Tsjûke en Marchje. Ooit hadden ze samen een boerderij op een plek die zich nu in het meer bevindt. Op een hete zomeravond vloog het bos, dat naast hun boerderij lag, in brand. De aangrenzende sloot was drooggevallen, er was in tijden geen regen gevallen. Tsjûke en Marchje hadden geen andere keuze dan het vuur te lijf te gaan met emmers verse melk. Maar de hitte deed het vocht uit de melk meteen verdampen, terwijl het melkvet het vuur deed opvlammen. De vrouwen werden door rook en vuur van elkaar gescheiden en ze riepen wanhopig elkaars namen. Zo is volgens deze legende de naam van het Tjeukemeer ontstaan.
Hier vind je Beeld Tsjûke & Marchje
Beeld Tsûke en MarchjeHoofdweg 29
8537 SC Echten Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Pingjum in puin
Pingjum in puin
Afgezien van een aantal spannende eerste oorlogsdagen in mei 1940 komt Pingjum rustig de bezetting door. In de aprildagen van 1945 verandert die situatie dramatisch. De terugtrekkende Duitse Wehrmacht vecht tegen het oprukkende Canadese leger met Pingjum als strijdtoneel...
Als in het voorjaar van 1945 duidelijk wordt dat de Duitse bezetter aan de verliezende hand is, vluchten veel leden van de Duitse Wehrmacht, landwachters en NSB’ers naar het westen. In Friesland begint op 12 april, vanaf oostelijke zijde een ‚grote trek‘ over de Afsluitdijk. Drie dagen later nestelt zich een groep Duitse scherpschutters in Pingjum. Ze moeten de Afsluitdijk met terugtrekkende Duitse troepen verdedigen tegen de oprukkende Canadese.
Witmarsum wordt op 16 april door de Canadezen bevrijd. In het nabijgelegen Pingjum weigeren de Duitse soldaten te capituleren. Daarop openen de Canadezen het vuur en leggen gedurende een nacht en een dag een tapijt aan mortiersplintergranaten over Pingjum. Het merendeel van de bevolking vlucht naar het naburige Arum dat reeds bevrijd is.
Wanneer de Duitsers een tweede ultimatum voor overgave negeren, volgt nog een aanval waarbij het dorp nagenoeg met de grond gelijkgemaakt wordt. Pas op 17 april rond half tien ‘s avonds arriveren de eerste groepen van de Queens Own Riffles of Canada en daarmee is het totaal gehavende Pingjum bevrijd.
-
-
Oudemirdum - De Betonpleats - Seedykkiekje uitkijkplatform
Oudemirdum - De Betonpleats - Seedykkiekje uitkijkplatform
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Melkroute rond het Tsjûkemar | Fietsroute
Melkroute rond het Tsjûkemar | Fietsroute(38,0 km)Delfstrahuizen