Ga naar inhoud
MAP

Windsurfles van 8 tot 80 jaar

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Windsurfen, een van de oudste en bekendste watersporten. Van beginner tot ‘winner’, jong en oud op elk niveau. Met een zwemdiploma op zak schijnt het, in de leeftijd van 8 tot 80 jaar, voor iedereen geschikt te zijn. Met de wind in de haren, genieten op het water. Wij, team VVV Waterland van Friesland, zijn nieuwsgierig naar deze sport en en gaan graag de uitdaging aan om dit eens uit te proberen.   

Proefles windsurfen

Waterland van Friesland kent verschillende surfspots en surfscholen. Wij kiezen ervoor om naar Oudega (SWF) te gaan, voor ons allen dichtbij huis. Bij Camping de Bearshoeke worden we hartelijk ontvangen. We maken wat grapjes, zijn wat sceptisch en zijn blij dat het vandaag niet hard waait, want we zijn toch wel een beetje nerveus. Sommigen van ons hebben deze sport nog nooit uitgeprobeerd en een enkeling heeft geen goede herinnering aan die ene eerste keer. Iets met hele harde wind en veelal in het water liggen. En.. als collega’s onder elkaar wil niemand natuurlijk (als eerste) kopje onder.

Kennismaking

Gelukkig komt Menko, de eigenaar van Windsurfschool Skills, ons al snel geruststellen. Hij vertelt vol passie over het windsurfen en zijn surfschool op deze prachtige plek bij De Bearshoeke. Hij gaat ons vandaag alles leren over windsurfen tijdens een proefles. Volgens hem staan we straks allemaal op de plank en komen we met een grote glimlach het water af. Dit klinkt veelbelovend, we gaan ervoor!

Met de wind in de rug

Onder het genot van een kopje koffie krijgen we eerst de vraag: ‘waar komt de wind vandaan?’ We kijken naar de vlaggen en wijzen lachend en afwachtend elk een andere kant op. Wie heeft er nu gelijk? Dit is natuurlijk handig om te weten, want surfen doe je met de wind in je rug. We bespreken een stukje theorie over de windrichting, vaarrichting en koersen. Termen als oploeven, overstag en afvallen komen te sprake. Twijfelachtig kijken we elkaar aan, onthouden we dit allemaal? Menko heeft er alle vertrouwen in.

Op het droge

Op de kant oefenen we om de beurt de basishouding op de plank. Onze collega Arent neemt het voortouw en laat ons graag zien hoe het moet. Er zijn 5 basisstappen hoe je op de plank gaat staan. Lachend vraagt Boukje: 'Wat was stap 3 ook alweer?’ Het blijkt toch even lastiger dan gedacht, of speelt hier onze leeftijd een rol? Aansluitend is het sturen aan de beurt. In windsurftermen: oploeven en afvallen. Menko vraagt of we ervaring hebben met handboogschieten. Lisette wel en dus doet zij deze ‘move’ graag aan ons voor. Het afvallen heeft namelijk wel iets van het handboogschieten, zo hebben we een ezelsbruggetje. Voor het oploeven gebruiken we het ‘vissen’. Onderaan het zeil zit een touwtje en als we het zeil naar achteren bewegen, dan ‘vist’ het touwtje. Nu krijgen we al een klein beetje het gevoel wat ons straks te wachten staat.

Strak pak

Menko reikt ons een wetsuit aan. Team blauw en team rood. ‘Dit heb je vaker gedaan!’, klinkt het onderling. Zonder onze maat te vragen, schat hij het helemaal goed in. Tenminste… we proberen ons erin te hijsen, een beetje strak, maar het past. Nu elkaar nog dichtritsen, ‘net alsof je nu al gaat trouwen Lisette!’, en de schoentjes aan. Nu kan het echte werk beginnen. Het water op!

Te water

In het ondiepe water proberen we op de plank te gaan staan, in de basishouding in het midden van de plank met gestrekte armen. Hoe stabieler we staan, hoe minder snel we te water raken. We oefenen de overstag, want we moeten op het water ook kunnen draaien. Bij de overstag draait de voorkant van het board naar de wind toe en loop je, aan de voorkant van je board, zelf om de mast heen. Hierbij maak je zo weinig mogelijk stappen, om zo stabiel mogelijk te blijven staan. Zodra we dit onder de knie hebben, mogen we verder het water op.   

Oefening baart kunst

We vertrekken in tweetallen met elk een eigen windsurfset. Gelukkig gaat Menko met ons mee het water op. Het koude water is even wennen, maar de wetsuit houdt ons lekker warm en we boffen het met het weer. Hoe krachtiger de wind waait, hoe uitdagender het windsurfen wordt. Stiekem zijn we blij dat de wind ons gunstig gezind is en dat wij vandaag met een zacht briesje op de plank staan. Op het water geeft Menko ons allerlei tips en opdrachten. Denk aan overstag gaan, naar de wind toe en van de wind af. Waar nodig doet hij het voor en vertelt hij ons hoe we het beter of makkelijker kunnen doen. ‘Borst vooruit en trots op de plank staan’. Als we even niet opletten, horen we een plons en schieten we allemaal in de lach. Door een plaatselijke 'windhoos' verliest Marian haar evenwicht en bij windsurfen betekent dit: een nat pak. Gelukkig is onze fotograaf Tom erg oplettend en heeft dit natuurlijk voor ons vastgelegd.

Eind goed al goed

Het is even wennen en in het begin vooral erg wiebelig, maar…..we blijven zowaar staan met het zeil omhoog. Wij zijn blij verrast, want dit hadden we van te voren toch niet verwacht. Zonder dat we het door hebben, hebben we al een heleboel geleerd in een uur. We zijn helemaal enthousiast gemaakt door Menko zijn persoonlijke aandacht en enthousiasme voor het windsurfen. We hebben de smaak te pakken en doen nog even ons best om op onze plank te manoeuvreren, oftewel ‘manoeuvrearje(n)’ in het Fries. Jammer genoeg laat de wind ons een beetje in de steek vandaag, dus is het hoog tijd om naar de kant te peddelen. Menko had gelijk. We komen met een grote glimlach van het water af! Wij zijn ervan overtuigd, iedereen kan leren windsurfen.

Watersport tips - Kun je geen genoeg krijgen van de wind en het water? Denk ook eens aan een van de andere watersporten:

  • Kitesurfen

    Kitesurfen Kitesurfen in Mirns - Skydrone Sloten

    Een combinatie van vliegeren en surfen in één. Je staat op een kleine variant van een surfplank met een vlieger (kite) in je hand. Door de wind word je meegevoerd.

    Lees meer

  • Windsurf foilen

    Hydrofoilen in Zuidwest Friesland

    Met een foil zweeft je plank ongeveer 50 centimeter boven het water. Dit doet de plank door een vleugelconstructie, de hydrofoil genaamd. En de extra dimensie van zweven boven het water geeft een grotere adrenalinekick. Wanneer je de foil bevestigt onder een speciale windsurfplank kun je windsurf foilen.

  • Elektrisch foilen

    Efoilen in Heeg bij Flying Fish

    E-foilen is de nieuwste sensatie op het water waar je geen wind bij nodig hebt. Het is surfen op een elektrisch aangedreven surfboard met een foil, welke snelheden tot wel 33 km/u kan bereiken. Met de waterdichte remote in je hand bepaal je zelf je snelheid. Vanaf 12 km/uur stijg je al boven het water uit. Je vliegt!

  • Suppen

    Suppen Suppen in Friesland

    Bij suppen sta je rechtop op een board en beweeg je jezelf voort door te peddelen met één paddle. In tegenstelling tot (wind)surfen heb je hier geen wind voor nodig. 

    Meer informatie

Populaire surfspots

Misschien vind je dit ook interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, inspiratie, de Uitagenda en last minutes van VVV Waterland van Friesland.