Inspiratieverhaal: Wereldstad Hindeloopen
Hindeloopen heeft zich door de jaren heen geëvolueerd van belangrijke handels- en vissersplaats aan de Zuiderzee tot toeristische trekpleister. De eigenzinnigheid van deze wereldstad blijft een voortdurende inspiratiebron voor kunstenaars en ambachtslieden. Door te blijven ‘mixen’, ‘matchen’ en innoveren, blijft het ambacht en de identiteit van Hindeloopen levend. Een stad die de moeite waard is om te (her)ontdekken.
Hindelooper klederdracht: inspiratie voor hedendaagse ontwerpers
Regelmatig staken de Hindelooper vrouwen in de 17e eeuw met het beurtschip de Zuiderzee over om hun mannen in Amsterdam op te halen of uit te wuiven. Daar zagen zij de exotische schatten, die door de Verenigde Oost-Indische Compagnie werden aangevoerd. Vooral voor de prachtige gedecoreerde katoenen stoffen, sitsen en bonten, tastten ze graag diep in de buidel. Thuis in Hindeloopen verwerkten ze de stoffen in de eigen klederdracht. Bloemen en ruiten werden gecombineerd en leverden een kleurrijk geheel op. Het zijn deze verhalen en technieken die hedendaagse ontwerpers nog steeds op ideeën brengen. Een wereldberoemd voorbeeld is de jas met de bijbehorende klompen van het ontwerpduo Victor & Rolf.
Nieuwe dimensie aan de Hindelooper stijl met ‘Oak Inside’
Een bijzondere collectie meubels is ontstaan uit een samenwerking tussen ontwerpster Christien Meindertsma en atelier Roosje Hindeloopen. Deze designcollectie genaamd ‘Oak Inside’ heeft eigentijdse interpretaties met inachtneming van de 400 jaar oude Hindelooper traditie. Nadat Meindertsma de historie van de Hindelooper meubels heeft ontleed, besloot ze om opnieuw eikenhout te gaan gebruiken. Eikenhout werd in eerste instantie gebruikt totdat er belasting geheven werd op het bezit ervan. Ze ontdekte dat eiken donkerblauw kleurt zodra het met ijzer in aanraking komt. Deze natuurlijke manier van kleuren wordt in de meubelcollectie ‘Oak Inside’ gebruikt met eigentijdse ontwerpen gebaseerd op de eeuwenoude schilderkunst. Een deel van de collectie is te bekijken in de winkel van Roosje Hindeloopen aan de Nieuwstad 44.
Bezoek Roosje HindeloopenFontein Flora en Fauna: mix tussen Chinees en Hindeloopers
Bij de Nieuweweg in Hindeloopen vind je de fontein Flora en Fauna van ontwerpster Shen Yuan. Inspiratiebron voor de fontein is de levensboom op het stadswapen, met het hert en de hinde die het omringen. De boom symboliseert de levensenergie, maar staat ook voor wijsheid. Het hert en de hinde voeden zich hiermee. Prachtige exotische vogels zetelen in de boom. Als je op het grote, houten gewei zit dat de boom omringt, zie je hoe ze waterspuwend met elkaar ‘praten’. Shen Yuan toont in al haar werk dat culturen elkaar voortdurend onderling beïnvloeden, maar ook dat je daarbij je eigen achtergrond niet hoeft te verloochenen. Steeds zie je sporen van de traditionele Chinese kunst gecombineerd met een indrukwekkend ambachtelijk vakmanschap. Dit alles past naadloos in de eigen en toch open cultuur van Hindeloopen.
Bekijk alle fonteinenMuseum Hindeloopen
In Museum Hindeloopen zijn de sporen uit het rijke verleden van het voormalige Zuiderzeestadje op een smaakvolle wijze tentoongesteld. In meerdere vertrekken maakt de bezoeker kennis met de Hindelooper klederdracht, het Hindelooper schilderwerk en de interieurs. Ook aan de visserij, de koopvaardij en de toenmalige haven wordt in het museum uitgebreid aandacht besteed.
Bezoek museum HindeloopenMeer blogs en artikelen lezen over Waterland van Friesland?
Bekijk hier ons overzicht.