Ga naar inhoud
MAP

Herfstvakantie: tips voor eropuit in Waterland van Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

De herfstvakantie is een prachtige tijd van het jaar waarin de natuur zich langzaam voorbereidt op de koude wintermaanden. Tijdens de herfstvakantie heb je de gelegenheid om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en te genieten van de prachtige veranderingen die de herfst met zich meebrengt. Bossen en parken worden magische plekken om te wandelen, met een knisperend tapijt van bladeren onder je voeten. In Waterland van Friesland worden in de herfstvakantie vele activiteiten georganiseerd. We zetten meerdere leuke activiteiten uit de Uitagenda voor je op een rij. Ga eropuit, of zoals we in Friesland zeggen: 'deropút', en kom gezellig langs!

Activiteiten in Friesland in de herfstvakantie

Strontweek Workum

De Strontweek (vrijdag 25 oktober tot en met zaterdag 2 november) in Workum is een evenement vol maritieme tradities, bestaande uit de Strontrace, Beurtveer, Visserijdagen en Liereliet. Elk jaar wordt deze week tijdens de noordelijke herfstvakantie georganiseerd. Voorafgaand aan de Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen, die op maandag 28 oktober van start gaan, vindt in het eerste weekend het Liereliet festival plaats in de Blazerhaven. Muzikanten en koren van over de hele wereld zingen dan prachtige zeemansliederen. Op zaterdag 26 oktober strijden de klompzeilers tegen elkaar en zondag is er een maritieme markt waar oude ambachten worden getoond.

Meer over de Strontweek Workum
Strontrace Workum mensen trekken skutsje

Gaasterlandse Natuurweek

Tijdens de herfstvakantie, 26 oktober tot en met 3 november, staat Gaasterland traditiegetrouw in het teken van activiteiten in de natuur voor jong en oud. De aftrap vindt plaats op zondag 20 oktober met de Groene Markt, hét groene festival voor gezinnen. Dit jaar op een nieuwe locatie, het terrein van Manege Gaasterland in Harich. Gedurende de hele week worden er een tal van activiteiten georganiseerd: waaronder natuurexcursies, kinderactiviteiten, een boeiende workshop natuurfotografie, een Nacht van de Nacht wandeling, en nog vele andere leuke activiteiten.

Meer informatie over de Gaasterlandse Natuurweek

Proef de Kunst

Kunst en Culinair: een smaakvolle combinatie! Bij Proef de Kunst, hét kunst- en culinaire evenement van Friesland, kun je de werken van zo'n 50 kunstenaars bewonderen en hen op verschillende leuke locaties in Terherne ontmoeten. Ondertussen kun je genieten van heerlijke gerechten bij de lokale horecagelegenheden. Het dorp bruist van kleur en muziek, met optredens van lokale artiesten. Vaar gratis met de fietspont tussen de locaties en laat je onderweg vermaken door theatergezelschap HympHamp.

Lees meer over Proef de Kunst

House of Screams

Op 26 oktober 2024 opent het House of Screams voor de tweede keer haar deuren. Vorige keer werd het dorpshuis in Koudum volledig omgetoverd, niet met hekken en simpele doolhoven, maar met echte muren, authentieke decors, en een overvloed aan licht, geluid en speciale effecten. Dit jaar wordt groots uitgepakt om het POP-UP Spookhuis opnieuw tot leven te brengen. Dit keer anders, maar minstens zo spannend. Benieuwd naar wat er op 26 oktober gaat gebeuren in de Klink in Koudum? De deuren gaan om 20.00 uur open!

Lees meer over House of Screams

SNEEK Stories

Deze herfst schittert Sneek met de indrukwekkende audiovisuele installatie ‘SNEEK Stories’. Van 31 oktober tot en met 2 november 2024 wordt de gemeentetuin omgetoverd tot een magische wereld van licht en geluid. Met behulp van video, animatie, film en geluid geven kunstenaars op inspirerende wijze vorm aan de geschiedenis, het heden en de toekomst van de wereld, verbonden met Sneek.

Lees meer over SNEEK Stories

Maakfabriek Museum Joure

Ga op een unieke speur- en ontdekkingstocht door Museum Joure, waar je in de huid van een ontwerper kruipt. Na de tocht kun je in het Maaklokaal zelf aan de slag door een mok, pot of ander object van klei te bedenken en te maken. Het thema van deze activiteit is keramiek.

Meer informatie over de Maakfabriek
een jongen en een meisje aan de slag bij de maakfabriek in museum joure

Dino weken in AquaZoo

Veel nieuwe, levensgrote dino’s tijdens de Dino Weken in AquaZoo. Heb jij het lef om ze te bezoeken? Kom op ontdekkingstocht en voor je het weet sta je niet alleen oog in oog met tijgers, ijsberen en krokodillen, maar ook met levensechte, gigantische, brullende dino's. Doe mee met de dino-bingo en haal een gratis dino-bingokaart bij de kassa. Spot jij ze allemaal! Zo leer je van alles over deze imposante dieren die tot en met 10 november te zien zijn in AquaZoo Leeuwarden. Koop je tickets online met korting. 

Lees meer over de Dinoweken

Organiseer je zelf een evenement? Meld hier je evenement gratis aan voor in de Uitagenda.

Regelmatig de uitagenda in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, inspiratie, de Uitagenda en last minutes van VVV Waterland van Friesland.