Feestelijk dineren met duurzame, lokale producten uit Fryslân
De feestdagen komen er weer aan en zeker voor de zogenoemde foodies betekent dat letterlijk smullen. Want je mag je weer ‘útsloovje’, uitsloven dus, en de lekkerste gerechten bereiden. Dat is helemaal leuk als je dat doet met ingrediënten en producten die je dicht bij huis of in de buurt van je vakantiehuis haalt. Duurzaam inkopen voor een driegangendiner (of meer gangen!) maakt het allemaal nóg feestelijker. We inspireren je graag met de duurzame adresjes in Zuidwest Friesland. Shop gezellig met ons mee!
Ambachtelijk brood als voorafje
Ambachtelijk brood mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je feestmaaltijd. Al is het maar om als voorafje aan de lekkere smeersels te zitten. Of om vooraf knapperig brood in je eigengemaakte uiensoep te dopen. Ambachtelijk brood dat met liefde en respect is gemaakt, vind je in Witmarsum bij Mevrouw De Molenaar. Zij bakt brood alleen op bestelling om zo verspilling te voorkomen. Het brood maakt ze van verschillende granen: Red Turkey Wheat van De Vries uit Witmarsum, Lennox-tarwe van familie De Witte uit Pingjum en tarwe van De Zeeuwse Vlegel uit Zeeland. In de molen wordt de hele korrel gemalen mét behoud van vitamines en mineralen. Het deeg kent een lange rijstijd en de eigen desemcultuur zorgen voor een unieke smaakbeleving.
Bezoek Mevrouw de MolenaarDuurzaam rundvlees als hoofdgerecht
Gaan we door naar het hoofdgerecht! Als vleesliefhebber geniet je vast en zeker van een stuk rundvlees van de biologische melkveehouderij De Gouden Boaiem, gelegen op een eiland tussen Woudsend en Heeg. Het Fryske Boaiem Fleis is gecertificeerd als Frysk Erkend Streekproduct. Het vlees wordt geproduceerd en volledig verwerkt in de streek. Ook de grondstoffen komen uit de regio. Het vlees wordt verder op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier geproduceerd. Je kunt via de website een bestelling doen en het rundvlees ophalen met de boot of op afspraak aan de vaste wal. In Woudsend kan het vlees ook worden bezorgd of je haalt het zelf op bij korenmolen ’t Lam.
Bezoek de Gouden Boaiemgraasboerderij: vol van het goede
In de biologische boerderijwinkel van de Graasboerderij in Sondel kun je terecht voor een goed stuk Graasvlees. Het vlees is van koeien die van een waar oerdieet genieten. Ze zijn acht maanden per jaar buiten en eten vers gras en kruiden. Het vlees zit daardoor vol goede vetten, eiwitten en omega 3. De Graasboerderij verkoopt verder biologische eieren en zuivel. Daar kun je dan weer een mooi dessert mee bereiden; bijvoorbeeld een tulband of een appelcrumble met amandelen.
Lees meer over de GraasboerderijVegetarisch? Ga voor biologische groenten!
Ben je vegetarisch? Dan biedt de Graasboerderij vele mogelijkheden om tot een heerlijke hoofdmaaltijd te komen. Kies uit de vele biologische groenten en biologische droogwaren. Heb je bijvoorbeeld wel eens een knolselderijsteak met geroosterde paprikasaus gegeten? Zo lekker! Laat je inspireren door de recepten die je via Google vindt. Dichtbij je ingrediënten halen doe je natuurlijk ook bij de lokale supermarkten, zoals de Plus supermarkt in Heeg en Balk, de Jumbo in Bolsward, Lemmer, Wommels, Makkum, Sneek en Sint Nicolaasga, de Dagwinkel in Gaastmeer en Sloten, de COOP in Stavoren, Lekker Hamstra in Oudemirdum en de Albert Heijn in Joure en Lemmer. En dan zijn er ook nog de nodige delicatessenzaken, zoals Tasty Sneek. Daar kun je het jezelf wat makkelijker maken, door de (borrel)hapjes kant-en-klaar te kopen.
Paling en zalm als hoofdgerecht of amuse
Zijn jij en je gasten meer visliefhebbers? Dan is het een smakelijk idee om een hoofdgerecht te maken met paling of zalm. Ook die haal je lekker dichtbij. In Rohel vind je een palingfabriek die het hele jaar is van woensdag tot en met zaterdag is geopend. Hier wordt duurzame paling gekweekt. Je kunt ook langsgaan bij Visserijbedrijf Andries van Netten in Gaastmeer. Deze lokale visserman haalt de paling vers uit de Friese meren voor je. Bij Iel en Mear in Reduzum koop je versgerookte paling en zalm. En wat maak je daar nu van? Een gerookte zalmbonbon met citroen-bieslookricotta? Gerookte paling uit een glaasje? Die laatste is dan weer wel meer een hartige amuse. Die kun je prima tussen de gangen door serveren. Een amuse bevordert de spijsvertering en brengt de smaakpapillen op gang. Want we zijn natuurlijk nog niet klaar!
Bezoek Andries van NettenKaas als eerste dessertgang
We hebben tenslotte nog een dessert. Wil je het echt restaurantwaardig doen, dan maak je meerdere kleinere nagerechten. Laten we beginnen met een traditioneel kaasplankje. Dichtbij halen we De Fryske Kaas. Deze kaas is met lokale melk geproduceerd en houdt bij de productie rekening met de weidevogels en de biodiversiteit. Een duurzaam kaasje dus, gemaakt door Friese boeren uit Waterland van Friesland. Je kunt kiezen uit Jonge, Belegere, Âlde en Stokâlde Fryske. De kaas is in veel winkels te koop, maar je kunt het eveneens online bestellen. Bij kaasmakerij De Nylander in Workum kun je kiezen uit meerdere soorten kaas. Van brandnetel- en kruidnagelkaas tot fenegriek- en Italiaanse kruidenkaas.
Meer informatie over de NylanderIJs en chocolade met koffie en thee
Tijd voor de volgende gang, dit keer in de categorie ‘zoet’. Hiervoor zetten we koers naar IJsboerderij Boereiis Veldstra in Akkrum of IJsboerderij Margje 24 in Workum. Daar bestellen we heerlijk ambachtelijk ijs in diverse smaken. Natuurlijk in een grote hoeveelheid, want na de feestdagen leven we het liefst van heerlijke kliekjes. Na het ijsje gaan we over op koffie en thee en daarbij serveren we chocolade. Nee, we zitten nog niet vol! Chocolaterie Koldewijn in Bolsward produceert diverse chocoladeproducten op een ambachtelijke manier. De winkel verkoopt verder alles op het gebied van thee. Bij Lekker Bros in Joure halen we ambachtelijk bereide chocolade en banket die in de eigen bakkerij worden gemaakt.
En wat drinken we erbij?
Eerlijk is eerlijk: de grens van de inhoud van onze maag is nu wel zo ongeveer bereikt. We hebben onze maag al aardig opgerekt en waarschijnlijk is het bovenste knoopje van onze broek al los. Daarom kijken we alleen nog naar wat we tijdens de feestdagen erbij drinken. Ook daarvoor hebben we in Zuidwest Friesland genoeg mogelijkheden. Zo kunnen we bijvoorbeeld aan de appelcider gaan van Hâld Moed Cidery in Hemelum. Dat is zeker geen appelsap, maar een heerlijk drankje met vijf procent alcohol. Appels zijn het hoofdingrediënt van dit zalige drankje, zoals druiven dat voor wijn zijn. Hâld Moed is ook leuk om mee te proosten tijdens Oud & Nieuw.
Bezoek Hâld MoedBerenburg en wijn uit Friesland
Meer Friese drank vinden we bij de lokale slijters. Denk aan Sonnema Berenburg of Weduwe Joustra (die je ook bij de weduwe zelf in Sneek kunt halen). Ben je een wijn- en/of whiskyliefhebber? Ga dan eens langs bij Wijnkoperij Joure. Of bezoek de Thaborhoeve in Tirns. Hier vind je wijn die echt in Friesland is gemaakt. De Warrelwyn is een mousserende en frisse witte wijn van de Johanitter en Cabernet Cortis. In Sint Nicolaasga kun je in de winkel of via de website van wijngaard De Heidepleats witte, rosé of rode wijn kopen.
Dan toosten we nog eenmaal: Fries bier
Een biertje vooraf, tijdens of na de feestmaaltijd blijft altijd lekker. Ook om bij te komen na al die uren in de keuken, is het fijn om even achterover te zakken en te genieten. In Zuidwest Friesland heb je een ruime keuze aan bieren. Het speciaalbier Sneker Pypke (een frisse blond) bestel je via de website of haal je bij deze stadsbrouwerij in Sneek. Een Gudzekop haal je in Goïngarijp of bestel je online. Bijzonder aan dit biersoort is dat er lokale producten in zijn verwerkt. Zo kun je onder meer een tripel nemen met Fries Suikerbrood of een IPA (India Pale Ale) met Fries roggebrood. Tsjerkebier vind je in Easterwierrum. Het assortiment gaat van light tot quadrupel (zwaar en donker). Proost!
Zo, en dan zitten we toch echt wel vol. We kunnen met recht zeggen: we hebben genoten, zeker omdat het zo’n bijzonder lokaal feestmenu is geworden. De voorpret van het shoppen dicht bij huis of op je vakantieadres is al leuk. Met al deze lokale ingrediënten voel je je ook ‘grutsk’ (trots): Friesland heeft echt alles in huis. We wensen je ‘in soad wille mei lokaal winkelje’, veel plezier met het lokaal winkelen!