Ga naar inhoud
MAP

Fan it lân - Thaborhoeve

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Wijn uit Waterland van Friesland? Jazeker. Er zijn druivensoorten die hier prima gedijen en prachtige wijnen opleveren, zoals die van Wijngaard Thaborhoeve. Of zou dit door de heilige grond komen? Thaborhoeve staat namelijk op de plek van het middeleeuwse Thabor Kleaster. Je kunt hier zowel streekwijn ‘fan it lân’ (NL: van het land) proeven, als helpen te maken. Help je mee? Lees meer over wijn van het Friese land.

Wijn van kloostergrond

Op krap 15 minuten fietsen van Sneek, in het voormalig terpdorpje Tirns, ligt de Wijngaard Thaborhoeve. Een hemelse plek. Door de ligging in het weidse Friesland én omdat hier het Thabor Kleaster was. Dit klooster werd in 1406 gesticht door ridder Rienck Bockema en bestond tot 1572. De monniken hielden zich ook bezig met aardse zaken, zoals dijken aanleggen in de Middelzee. Honderden jaren later staan hun dijken nog steeds overeind in het landschap. Regelmatig worden er in Tirns bodemvondsten gedaan die herinneren aan roemruchte tijden. Zo is hier het oudste vaartuig van Friesland opgegraven en is er in de buurt een zilveren Vikingring gevonden. 

Bordje Thaborhoeve

Diverse druivensoorten

Waar het klooster stond is honderden jaren later de boerderij ‘Thabor Kleaster’ gebouwd. In de crisisjaren (1929 tot 1940) is het landgoed om de boerderij tweemaal afgegraven. Het ligt lager dan de omringende percelen waardoor een uniek stukje Friesland is ontstaan. De wijngaard is in 2011 aangelegd en bestaat uit zo’n 2500 struiken van de blauwe druivensoort Cabernet Cortis en de witte druivensoorten Solaris en Johanniter. Die soorten gedijen hier prima.

Wijnranken met blauwe druiven

Meehelpen op de wijngaard

Wijngaard Thaborhoeve nodigt wijnliefhebbers uit om deel te nemen aan de wijnproductie, waaronder het bladplukken en oogsten. Om zon-doorvoede druiven te krijgen, moeten eerst de bladeren geplukt worden die de zon in de weg zitten. Dit werk vindt plaats op: vrijdag 5 juli, zaterdag 13 juli en vrijdag 26 juli, van 9.30 tot 13.00 uur. Deze activiteit is leerzaam én gezellig. Deelnemers mogen bij de lunch aanschuiven en ook wijn van de Thaborhoeve proeven. 

Alle bladplukkers zijn later welkom om de zoete vruchten – rijpe druiven – van hun voorbereidende werk te plukken tijdens de oogst eind september of begin oktober. 

Kijk voor meer info op de website van de Thaborhoeve
wijnplukken

Misschien vind je dit ook interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, inspiratie, de Uitagenda en last minutes van VVV Waterland van Friesland.