Ga naar inhoud
MAP

Dorpswandeling met papieren gids door Makkum

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Op bezoek in Makkum? Dan kun je op elk moment met een papieren gids van maar liefst zestien pagina’s een dorpswandeling maken door Makkum. Met de route kun je stap voor stap (opnieuw) kennismaken met de juwelen van Makkum. Een ontdekkingstocht met een fijne wandeling met verhalen en een duidelijke routebeschrijving. Natuurlijk voert de route langs de bekende Waag en wordt het verhaal van Tichelaar vertelt. Maar ook onbekendere juweeltjes krijgen een podium.

Ontdek de juwelen van Makkum

De dorpskuier is 3,5 kilometer lang en begint bij de Waag in Makkum, waar ook Stichting Ald Makkum te vinden is. Verder zijn onder meer het leugenbankje en de historische zeesluis plekken waar je Makkum beter leert kennen. Natuurlijk voert de wandelroute ook langs de schitterende schepentableaus die zijn gemaakt door tegelschilder Adam Sybel uit Amsterdam die werkte voor Tichelaar. Je komt erachter dat als het uitgeven van stadsrechten niet net was afgeschaft, Makkum een stad was geweest. Dan had Fryslân mooi Twaalfsteden gehad in plaats van Elfsteden. De stadse allure is tot op de dag van vandaag zeker voelbaar.

Makkum

Ga stap voor stap door de historische rijkdom van Makkum

Startpunt van de wandeling

De ontdekkingsreis begint bij de Waag in Makkum op de hoek van de Pruikmarkershoek en de Waagsteeg. Deze ‘torenhoge’ Waag werd in 1698 gebouwd voor 5.238 goudguldens ter vervanging van een eenvoudigere weegruimte. De waag geeft het belang van Makkum als handelsplaats aan. Hier werden vele markten gehouden en handelaren lieten er hun handelswaren wegen en keuren, zoals: vlees, boter en kaas. De vierkante waag is ruim 24 meter hoog en lijkt op een torentje. Voor z’n functie was dat niet nodig, maar het gaf wel status aan Makkum. Is de waag open? Loop dan gerust even binnen.

Bezoek de Waag in Makkum
De Waag van Makkum

Waar koop ik de dorpskuier?

De Dorpskuier Makkum is verkrijgbaar bij het VVV informatiepunt aan de Suderseewei 11 in Makkum, Strandhotel Vigilante, Restaurant Café De Zwaan en Overnachten bij de Hofleverancier en online via Shop Friesland. De prijs bedraagt drie euro.

Bestel de dorpskuier op Shop Friesland
Een splitsing waar een man met een hond loopt en een vrouw aan het fietsen is.

Misschien vind je dit ook interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, inspiratie, de Uitagenda en last minutes van VVV Waterland van Friesland.