Appels oogsten in boomgaard Hâld Moed Cidery
In het najaar vallen in Hemelum de rijpe ‘ciderappels’ van de bomen. Ze worden gretig opgeraapt om er heerlijke, sprankelende appelcider van te maken: de eerste en enige uit Friesland. Cider is één van de vele (streek)producten van het land (fan it lân) in Waterland van Friesland. De komende Open Boomgaarddag is een buitenkans voor iedereen die wil zien hoe appelcider wordt gemaakt.
Appelcider uit Gaasterland
Tussen de Gaasterlandse bossen en de Friese meren, ligt boomgaard Hâld Moed Cidery van Yde Yntema. Geboren en getogen op de ouderlijke boerderij in Hemelum, woont Yntema met z’n gezin al vele jaren in Engeland. Op zijn geboortegrond heeft hij in 2015 een boomgaard aangelegd met 650 ciderappelbomen. De unieke melange van 18 verschillende appelsoorten heeft geleid tot het sprankelende medium cider ‘Aprillis’.
Natuurgebied met appelbomen
Voor het onderhoud van de boomgaard zijn de Yntema’s vooral op de vakanties aangewezen. Bij de aanleg is hier rekening mee gehouden door de boomgaard zo onderhoudsarm mogelijk in te richten. Bijkomend voordeel is de ruimte voor natuur en duurzaamheid die dit met zich meebrengt. Maaien gebeurt bijvoorbeeld pas in juni en er wordt geen gif gebruikt. Volgens Yntema voelen dieren als reeën, hazen en vogels zich erg thuis in dit stukje natuurgebied met appelbomen.
Oogsttijd
De oogsttijd is het hoogtepunt van het jaar. Als alle appels zijn geoogst, worden ze tot sap geperst. Hard werken, gevolgd door geduldig wachten. Want het appelsap moet gaan gisten waarbij natuurlijke vruchtsuikers worden omgezet in alcohol. Daarna moet de cider rijpen om smaak te ontwikkelen. Daar gaan minstens een paar maanden overheen, maar hoe langer hoe beter. Als Yntema vindt dat het juiste moment is aangebroken, wordt de cider gebotteld: klaar voor de verkoop en om van te genieten.