Blog: 7x zien en doen in Workum
Volgens meesterschilder Jopie Huisman was Workum het paradijs op aarde. Want zo zei hij: ‘De hemel kan voor mij nooit mooier zijn dan dit.’ Kijk ook eens omhoog en bekijk de vele verschillende gevels. Het gevelbeeld van de stad is betiteld als beschermd stadsgezicht. Ontdek hier 7 zien en doen tips voor je bezoek aan Workum.
1/ Jopie Huisman Museum
Het Jopie Huisman Museum is gewijd aan het werk en het leven van de Friese autodidacte meesterschilder Jopie Huisman. De menselijke maat vormt de rode draad in zijn oeuvre. Je ziet zijn liefde voor de natuur, zijn mededogen en ook zijn vermogen om het kleine, bescheidene en afgedankte waarde te geven. Jopie stond ook bekend als een verteller van smakelijke anekdotes, vaak aangedikt. Jopie voert je mee in zijn wereld en maakt je deelgenoot van zijn passies.
Lees hier meer over het Jopie Huisman Museum2/ Fontein De Woeste Leeuwen van Workum
De heraldische leeuwen van Workum, die al eeuwenlang het stadswapen sieren, spelen de hoofdrol in deze fontein van het project 11Fountains. Maar terwijl de leeuwen van het stadswapen moeten imponeren, hebben ze los van het stadswapen een dosis Britse humor van de kunstenares meegekregen. Als speelse katten vormen ze een hart van water waar je de stad doorheen kunt zien, terwijl ze brullen: “Kijk naar deze stad.”
Lees meer over de fontein3/ Sint Gertrudiskerk
Aan het prachtige plein ‘De Merk’ in Workum - waar je ook de Waag en het oude Stadhuis kunt vinden - staat de grootste laatgotische kerk van Friesland. Hier is een unieke collectie gildenbaren te vinden. Ieder jaar komen duizenden toeristen naar deze kerk. Onder meer om de intrigerende doodsbaren te zien waarmee de doodskisten van overledenen werden gedragen. Aan de beschildering of het ontbreken ervan is veel van het vergane leven te herleiden.
Bezoek de Sint Gertrudiskerk4/ Museum Warkums Erfskip
Vanuit de Waag beleef je Workum. Maquettes en verhalen nemen je mee door de historie van deze Elfstedenstad. Neem ook een kijkje op zolder. Daar kun je tijdreizen met de oude brieven van de Workumer schipper Huijte Fookles. Herken jij je erin?
Bezoek het Warkums Erfskip6/ Historisch stadsgezicht
Bewonder het prachtig bewaard gebleven gevels aan het Noard. Deze statige koopmanshuizen stonden vroeger langs het water van de Wymerts. Vooral het pand genaamd Sleeswijckhuis aan Noard nr. 5 wordt vaak gefotografeerd. De onorthodoxe combinatie van een trapgevel én een gevelindeling door middel van pilasters valt op. De pilasters zijn rijk versierd met arabesken.
7/ Workumer peerdestal
De vaarweg tussen Bolsward en Workum is al in 1620 gegraven. Toen de trekschuit in Friesland een groot succes bleek, begon Workum in 1648 met de aanleg van de trekweg of ‘De Trekwei’ op z’n Fries. Op de trekvaart werd gevaren met een trekschuit. Een schip dat door een paard of door menselijke kracht vanaf de wal werd voortgetrokken en met name passagiers vervoerde. Ten opzichte van zeilschepen had de trekschuit het voordeel dat het een betrouwbare dienstregeling had. Want om af te varen was men niet afhankelijk van de wind. Aan beide einden van de Trekweg stond een herberg met een paardenstal. In Bolsward was dit herberg Het Oortje en in Workum herberg De Zwaan. De gevelsteen ‘dit is de workummer peerdestal’ verwijst naar deze tijd. Het paard staat hierop naar rechts afgebeeld, in de richting van Bolsward.