Ga naar inhoud
MAP

6x leuke kidsproof uitjes in Waterland van Friesland

| Jora van Liefsuithetnoorden.nl

Het zomerseizoen is geopend! Heerlijk vind ik het om er met het mooie weer op uit te trekken met mijn man, zoon Waldemar (7 jaar) en dochter Lauren (4 jaar). Samen op avontuur (Fries: aventoer) en de schoonheid van Friesland ontdekken. Wist je dat er in Zuidwest Friesland van alles voor de kinderen te beleven valt? Ik maak een tour door dit gebied en neem jullie mee langs 6 leuke plekken om met kids te bezoeken.

Mijn naam is Jora van Liefsuithetnoorden.nl. Op mijn Instagram vind je alle leuke hotspots in het noorden. Van gezellige koffietentjes, hippe restaurants en winkeltjes tot leuke weekendtips.

1/ Op avontuur in Sloten

We starten onze tour in Sloten, het allerkleinste Elfstedenstadje van Friesland. Het zonnetje schijnt volop en dat merk je meteen aan alle gezelligheid. Overal zie ik dagjesmensen door het stadje slenteren of neerstrijken op een van de vele terrasjes. Wij beginnen de middag in het museum in Sloten. Het museum, in het voormalig stadhuis, vertelt het verhaal van de geschiedenis van dit stadje én je vindt er een bijzondere collectie Toverlantaarns. Saai voor de kinderen? Echt niet! In het museum woont namelijk een muis die al eeuwenlang met zijn familie in het stadhuis woont. Wick neemt de kinderen mee aan de hand van opdrachten, raadsels en knutselactiviteiten door het museum. Mijn kinderen vinden het geweldig, vooral het tekenen op glas is favoriet.

Bezoek museum Sloten

Na ons museumbezoek heeft Korenmolen de Kaai een grote aantrekkingskracht op ons, dus daar nemen we even een kijkje. Ook het kanon op het molenerf maakt indruk op Waldemar en Lauren. In het hoogseizoen schiet de stadschutterij iedere vrijdagavond dit kanon af. Wij maken een selfie en lopen dan naar De Mallemok. Hier strijk ik neer op het terras terwijl de kinderen zich uitleven in de speeltuin die ernaast zit. Klimmen op het piratenschip, glijden van de glijbaan. Ze raken niet uitgespeeld. Wanneer we teruglopen naar de auto zijn we het er met z’n allen over eens. Sloten is meer dan een bezoek waard en zeer kidsproof!

Lees meer over Sloten

2/ Blotevoetenpad Gaasterland

Op naar het volgende uitje: het blotevoetenpad! We komen aan in Oudemirdum. Het blotevoetenpad ligt op een mooie locatie tussen Sybrandy’s speelpark en het recreatiegebied De Hege Gerzen in. We komen er vroeg aan en zijn de eersten. We gaan een hekje door en dan start het avontuur. Eerst door de modder en over dennenappels lopen. Daarna door de sloot op naar de avontuurlijke oversteek. De kinderen trekken zich met een vlot naar de overkant. Waldemar is niet weg te slaan bij de hink-stap-sprong hindernis, waar je moet oppassen dat je niet op een zinkende steen gaat staan. Na iets meer dan een uur vol plezier zijn we weer terug. We wassen onze voeten en besluiten nog even te genieten op het strand bij De Hege Gerzen. Je kunt hier niet alleen lekker zwemmen, maar ook spelen in de speeltuin, midgetgolfen en er is zelfs een peuterbadje met glijbaan. We sluiten de dag af met een patatje op het terras bij de kiosk. De perfecte zomerse dag als je het ons vraagt.

Meer informatie over het blotevoetenpad

3/ Juwelen zoeken in Heeg

Heeg staat bekend als gezellig watersportdorp. Maar wij komen er vandaag om de spiksplinternieuwe speurtocht te doen. Na een zomerse regenbui halen we de speurtocht op bij het interactieve bezoekerscentrum in Heeg. Het is een schatkaart waarbij de kinderen op zoek gaan naar de juwelen van Heeg. Hiermee kunnen ze de juweelcode kraken. We wandelen door de mooie straten met prachtige gevels, winkeltjes en monumentale panden. Onderweg doen we de opdrachten. Wat een leuke manier om het stadje te verkennen en de kinderen zijn super gemotiveerd om alle antwoorden goed te hebben. Na even puzzelen hebben ze de juweelcode gekraakt en krijgen de kinderen zelfs een juweelzoekdiploma en juweeltjes bij het bezoekerscentrum. Daarna gaan we nog even spelen op het strandje om de hoek, waar een leuke speeltuin bij zit. Moe maar voldaan stappen we in de auto naar huis.

Bestel de kinderspeurtocht

4/ Ponyrijden bij Stal ‘de Heamar’

Waldemar zegt al weken dat hij graag eens op een paard zou willen zitten. Toevallig kwam ik een bericht tegen op Facebook over een boerderij in Koudum die regelmatig leuke activiteiten voor kinderen organiseert, zoals buitenritten en het verzorgen van pony’s. Dit was onze kans! We werden vriendelijk ontvangen door Annemarie. De middag begon in de stal met het spel ‘Raad welk voorwerp er verdwenen is’. Daarna was het grote moment daar: Waldemar mocht op een pony zitten voor een buitenrit. We wandelden door het dorp en de natuur. Bij terugkomst bij de manege mochten we de paarden nog even verzorgen. Wat een belevenis. Stal ‘de Heamar’ organiseert regelmatig leuke activiteiten voor kinderen. Dus houd zeker hun Facebookpagina in de gaten.

Bezoek Stal 'de Heamar'

5/ Speelboerderij Boer Bart

We zijn al jaren fan van Boer Bart, een speelboerderij waar je ook heerlijk kunt eten. Toen ik hoorde over de nieuwe landwinkel en de toevoeging van een gezellige kas, wist ik dat het tijd was om weer eens langs te gaan. Bij aankomst sprinten de kids naar buiten om direct op de trekkers te stappen en zich uit te leven op de trampoline. Ik bestel ondertussen pannenkoeken van eigen biologische Jerseymelk en eieren uit de kipcaravan. Met moeite krijg ik Waldemar en Lauren aan tafel omdat ze zo leuk aan het spelen zijn. De pannenkoeken waren héérlijk! Na het eten was het tijd voor nog wat speelplezier bij de waterpomp en het zelf rapen van eieren. Voordat we het wisten, was het alweer tijd om naar huis te gaan. Een perfect dagje uit.

Bezoek Boer Bart

6/ Kameleon Terherne

Wie kent ze niet, de avonturen van de bekende tweeling Hielke en Sietse in Kameleondorp? Het is tijd om zelf te ontdekken wat dit avonturendorp te bieden heeft. Onze dag begint op de boerderij. Wanneer ik Waldemar en Lauren vraag wat ze als eerste willen doen, antwoorden ze direct: ‘de speurtocht’. Wat is dit leuk opgezet! Overal zijn trappetjes en geheime doorgangen. In elke ruimte vinden ze een fles met een opdracht erin, wat hen stap voor stap dichter bij de schat brengt. Daarna is het tijd om aan boord te gaan voor een rondvaart door het Friese merengebied. Met de wind in onze haren luisteren we naar de verhalen over het gebied, terwijl de kinderen een raadsel moeten oplossen. We kunnen bij het Kameleoneiland afmeren, maar dat doen wij deze keer niet. Op het eiland kun je tal van activiteiten doen, zoals over de sloot zwaaien, polsstokspringen en het trekvlottenpad trotseren. We besluiten mee terug te varen en de heerlijke dag af te sluiten bij Paviljoen Salt. Hier genieten we van het uitzicht over het water van de Sâltpoel en de kinderen kunnen hun laatste beetje energie kwijt bij het omheinde speelstrandje met de airtrampoline.

Bezoek het Kameleondorp

Hopelijk hebben jullie net zoveel plezier als wij bij het ontdekken van deze leuke plekken in Waterland van Friesland! En het leuke is dat je van elk uitje een hele dag op stap kunt zijn. Een bezoek aan het kameleondorp is natuurlijk niet compleet als je ook in het dorpje Terherne bezoekt en daar een lekker kopje koffie op het terras drinkt of een overheerlijk ijsje haalt!

Bezoek 6 leuke plaatsen voor een compleet dagje uit

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, inspiratie, de Uitagenda en last minutes van VVV Waterland van Friesland.