Ga naar inhoud
MAP

10x zien en doen tijdens Heamiel in Bolsward

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Kom genieten van het Heamiel Festival op 25, 26, 27 en 28 juni 2024. Gedurende vier dagen komt de Elfstedenstad tot leven met een kleurrijke optocht, muziek, dans en straattheater. Heamiel draait om de lokale tradities en cultuur van Bolsward. Of je nu een dagje naar Heamiel gaat of het hele weekend, je hoeft je niet te vervelen. Er is genoeg te zien en doen dus je zult je gegarandeerd vermaken. In deze blog delen we enkele tips om te zien of doen tijdens Heamiel en geven we je ook nog andere tips voor je bezoek aan Bolsward. Ga jij dit jaar naar het Heamiel Festival in Bolsward?

Enkele tips uit het programma van Heamiel

1/ feestelijke intocht

Traditiegetrouw wordt op woensdagavond het Heamiel Festival geopend met de feestelijke intocht van versierde praalwagens. Onderdeel van de stoet zijn de Heakeninginne (NL: Hooikoningin) en haar hofdames. Deelnemers kunnen zich aanmelden om mee te doen met een versierde wagen of fiets. De deelnemers worden door een jury beoordeeld, waarbij gekeken wordt naar creativiteit, originaliteit en kwaliteit. Na de intocht verschijnt het Heamieltrio op het bordes van het stadhuis waarbij de Heakeninginne van de burgemeester de sleutels van de stad in ontvangst zal nemen.

2/ Heamiellunch

In vroegere tijden, wanneer de zomer begon en het hooi binnen was gehaald, vierden stad en platteland feest. De boer trok met zijn vrouw, kinderen en knechten naar Bolsward. Daar deden ze inkopen, bezochten de kermis en genoten van het traditionele Heamiel (NL: Hooimaal). Dit jaar vindt de Heamiellunch plaats op donderdag 26 juni in de Broerekerk. Geniet van een heerlijke maaltijd van rijst met rozijnen en boerenjongens, soep en een smakelijke verrassing verzorgd door Blend! Leerlingen van het Marne College zullen al dit lekkers serveren. Terwijl je samen met de Heakeninginne en haar twee hofdames eet, kun je genieten van verschillende muzikale optredens. Je kunt bij de Primera in Bolsward kaartjes kopen om aan te schuiven bij de lunch. Wacht niet te lang, er zijn slechts 200 plaatsen beschikbaar!

Lees meer over de Heamiellunch

3/ Straatfestival Bolstjurrich

Een verrassend onderdeel van Heamiel is het straatfestival Bolstjurrich op de zaterdagmiddag. Bolstjurrich bestaat uit straattheater en muziek. Tijdens deze editie verschijnen de meest grappige, muzikale en acrobatische artiesten in de straten van Bolsward. Wat dacht je bijvoorbeeld van een 5.5 meter lange vis die statig boven de hoofden van het publiek 'zwemt'? Pas wel op, soms ontsnappen er uit zijn maag plastic ballen, als gevolg van de plastic soep waarin hij leeft! 

Lees meer over Bolstjurrich

4/ Slotavond

Heamiel wordt op zaterdagavond feestelijk afgesloten met de slotavond. Ieder jaar is er een grote headliner die tijdens de slotavond optreedt. Op dit moment is het programma voor 2025 nog niet geheel compleet en is het dus nog niet bekend welke bands er tijdens de slotavond van Heamiel zullen optreden. Houdt daarvoor de website van Heamiel én deze blog in de gaten. 

5/ Complete programma

Naast de bovengenoemde highlights is er nog veel meer te zien, doen en meemaken tijdens het Heamiel Festival in Bolsward. Op dit moment wordt er nog hard gewerkt om het programma voor 2025 in te vullen en te kunnen presenteren. De website van Heamiel wordt regelmatig aangevuld, dus houdt deze zeker in de gaten om op de hoogte te blijven van alles wat je kunt zien en doen tijdens Heamiel! We zullen ons best doen om ook deze blog zo up-to-date mogelijk te houden. 

Bekijk het hele programma

Nog meer zien en doen tijdens Heamiel in Bolsward

1/ Cultuur Historisch Centrum 'De Tiid'

Middenin het centrum van Bolsward, in het prachtige voormalig stadhuis, vind je Cultuur Historisch Centrum 'De Tiid'. De Tiid is een echt huis van verhalen en neemt je via interactieve presentaties mee door de geschiedenis van Zuidwest Friesland. De collectie laat de verhalen van vroeger herleven door de ogen van opmerkelijke sleutelfiguren zoals de priester-journalist Titus Brandsma en de zeventiende-eeuwse Friese dichter Gysbert Japicx. Daarnaast kun je je ogen uitkijken in de fotogenieke raadzaal, op het bordes of in de torenzolder. 

Lees meer over de Tiid
Buitenkant De Tiid Bolsward

2/ Stadswandeling met gids

Wil je even de drukte van Heamiel ontlopen of ben je nieuwsgierig naar wat Bolsward nog meer te bieden heeft? Wandel dan de stadswandeling van Bolsward! Aan de hand van een zestien pagina's tellende papieren gids wordt je meegenomen door de historie van Bolsward en ontdek je alles over de stad. Je wandelt langs zeven schatten van Bolsward en ontdekt volop interessante feiten en weetjes. De stadswandeling is vier kilometer lang en onder andere verkrijgbaar bij de VVV van Bolsward, in Cultuur Historisch Centrum 'De Tiid'.

Koop de stadswandeling
Stadswandeling Bolsward

3/ Broerekerk

 

Elfstedenstad Bolsward heeft vele bezienswaardigheden, waaronder de bijzondere Broerekerk. Dit indrukwekkende rijksmonument is zeker een bezoek waard, zowel vanwege de roerige geschiedenis als de unieke moderne architectuur. Doordat de kerk een gerestaureerde ruïne is, is de Broerekerk in Bolsward een unieke bezienswaardigheid in Nederland. Voordat je de kerk binnenstapt, wordt je op het plein verwelkomt door de 11Fountains fontein van de Vleermuis, die water spuwt uit zijn bek. 

Bezoek de Broerekerk
broerekerk in bolsward

4/ Genieten op een van de vele terrassen

In Bolsward kun je zowel heerlijk lunchen, koffie met huisgemaakt gebak eten en 's avonds uitgebreid dineren. Met een beetje mazzel kun je van dit alles genieten in het zonnetje op één van de terrassen in het centrum van Bolsward. Ondertussen mis je ook nog eens niks van de festiviteiten van Heamiel of het straatfestival Bolstjurrich. Een win-win situatie, volgens ons. 

Bekijk alle horeca in Bolsward
Terrasje in Bolsward

5/ Activiteiten in Bolsward

Naast de Heamieldagen of de vele bezienswaardigheden kun je in Bolsward ook nog diverse leuke activiteiten ondernemen. Stap bijvoorbeeld eens naar binnen bij Van Buren, een schapenvacht looierij net buiten het centrum van Bolsward. Al wandelend door het oude pakhuis kun je diverse QR-codes scannen en leer je meer over de verschillende stappen in het looiproces. In de zomermaanden kun je er ook voor kiezen om Bolsward vanaf het water, tijdens een rondvaart, te verkennen. Gedurende 45 minuten vaar je over de Bolswarder grachten en vertelt een gids je alles over de stad. 

Lees meer over wat te doen in Bolsward
van Buren - Bolsward

Misschien vind je dit ook interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, inspiratie, de Uitagenda en last minutes van VVV Waterland van Friesland.