Hobbe van Baerdt Tsjerke Joure
Joure
De kerk is vernoemd naar Hobbe van Baerdt, grietman van Haskerland in de periode 1615-1650. Op de driehoekige versiering (het fronton) boven de ingangspoort staat 'De heer Gritman Hobbe van Baerdt 1644'.
Neem alvast een kijkje
Anderen bekeken ook
-
Stichting Vrienden van de Hobbe van Baerdt Kerk
Stichting Vrienden van de Hobbe van Baerdt Kerk Joure
De kerk is vernoemd naar Hobbe van Baerdt, grietman van Haskerland in de periode 1615-1650. Op de driehoekige versiering (het fronton) boven de ingangspoort staat 'De heer Gritman Hobbe van Baerdt 1644'.
In dit jaar werd door hem op 18 maart de eerste steen gelegd voor de tweebeukige (schip en zijbeuk) kerk ter vervanging van een kerk uit de 16e eeuw. In 1939 werd de kerk door brand verwoest. De herbouw duurde vanwege de Tweede Wereldoorlog tot 1947.
De toren (De Jouster Toer) is ouder en dateert uit 1628 (eerste steen gelegd op 8 augustus door Hobbe van Baerdt). In de toren van drie geledingen bevond zich een raadkamer en gevangenis. De klokken in de toren zijn gegoten door de klokkengieters: Gregorius Hall (1603), Jacob Noteman (1636) en L. Haverkamp (1790). In 1953 werd door Douwe Egberts een carillon met 37 klokken geschonken.
Het interieur bestaat o.a. uit een herenbank (1645) van de familie Van Baerdt (in 1779 naar familie Van Eysinga) en een herenbank (1694) van de familie Vegelin van Claerbergen en een preekstoel uit de 17e eeuw afkomstig van de gesloopte Galileërkerk in Leeuwarden. Het oorspronkelijke orgel was gemaakt door Van Dam uit Leeuwarden. Het orgel uit 1978 is gemaakt door Jürgen Ahrend.
Bekijk de toren eens onderleiding van een gids tijdens een Dorpswandeling Joure. Dit is te boeken bij VVV Joure. Er worden ook verschillende concerten gegeven in deze kerk. Tickets zijn via VVV Joure of online via de knop 'boek hier je tickets'.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Hobbe van Baerdt Tsjerke Joure
Midstraat 678501 AC Joure Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Soal Beach Resort - Strandstudio type D | 2 persoons
Soal Beach Resort - Strandstudio type D | 2 persoons Workum -
Pingjum in puin
Pingjum in puin
Afgezien van een aantal spannende eerste oorlogsdagen in mei 1940 komt Pingjum rustig de bezetting door. In de aprildagen van 1945 verandert die situatie dramatisch. De terugtrekkende Duitse Wehrmacht vecht tegen het oprukkende Canadese leger met Pingjum als strijdtoneel...
Als in het voorjaar van 1945 duidelijk wordt dat de Duitse bezetter aan de verliezende hand is, vluchten veel leden van de Duitse Wehrmacht, landwachters en NSB’ers naar het westen. In Friesland begint op 12 april, vanaf oostelijke zijde een ‚grote trek‘ over de Afsluitdijk. Drie dagen later nestelt zich een groep Duitse scherpschutters in Pingjum. Ze moeten de Afsluitdijk met terugtrekkende Duitse troepen verdedigen tegen de oprukkende Canadese.
Witmarsum wordt op 16 april door de Canadezen bevrijd. In het nabijgelegen Pingjum weigeren de Duitse soldaten te capituleren. Daarop openen de Canadezen het vuur en leggen gedurende een nacht en een dag een tapijt aan mortiersplintergranaten over Pingjum. Het merendeel van de bevolking vlucht naar het naburige Arum dat reeds bevrijd is.
Wanneer de Duitsers een tweede ultimatum voor overgave negeren, volgt nog een aanval waarbij het dorp nagenoeg met de grond gelijkgemaakt wordt. Pas op 17 april rond half tien ‘s avonds arriveren de eerste groepen van de Queens Own Riffles of Canada en daarmee is het totaal gehavende Pingjum bevrijd.
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Fietsroute Langweer - Joure - Sint Nicolaasga
Fietsroute Langweer - Joure - Sint Nicolaasga(21,6 km)Langweer -
Herdenkingsroute rondom Joure | Fietsroute
Herdenkingsroute rondom Joure | Fietsroute(17,6 km)Joure