Neem alvast een kijkje
Anderen bekeken ook
-
E-bike oplaadpunt - Veerboot Stavoren - Enkhuizen
E-bike oplaadpunt - Veerboot Stavoren - Enkhuizen Stavoren
Drank en Spijslokaal “De Visserman” anno 1777. Ons restaurant, gelegen in het oude centrum van Stavoren, is gevestigd in een oude bakkerij. De kleurstellingen en inrichting zorgen voor een bijzondere warme uitstraling. Onze enthousiaste medewerkers dragen bij aan de ongedwongen vrolijke sfeer waarin iedereen zich welkom voelt. Wij zijn gevestigd bij de oude haven pal achter het beeld van “Het Vrouwtje Van Stavoren”.
U kunt bij ons natuurlijk terecht voor een lekker kopje koffie met diverse soorten gebak. Wij serveren bij de koffie en (verse munt)thee een echt Frysk Dûmke van banketbakker Keuning uit Workum.
Op ons terras aan de prachtige haven van Stavoren kunt u genieten van een glas biologische huiswijn of een keuze maken uit ons ruime assortiment speciaal bieren met daarbij een borrelhap. Terwijl u in de middag over het IJsselmeer zit te turen, serveren wij vers belegd afgebakken boerenbrood maar ook pannenkoeken, salades en uitsmijters.
Vanaf 17 uur kunt u genieten van de zonsondergang terwijl onze kok André een culinair gerecht voor u klaarmaakt. Probeert u eens een van onze Varkenshaas van gaasterlands kruidenvarken, gegratineerd met tomaat, riperkrite kaas en gedroogde Serranoham of de Huisgerookte Zalmfilet met een koriander-limoenroomsaus.
Zit ons terras aan de oude haven vol? Schroom u niet, loop gerust naar binnen om vervolgens plaats te nemen op ons intieme dakterras waar u ook kunt genieten van het uitzicht over het IJsselmeer en de oude sluis van Stavoren.
Tot ziens in de Visserman!
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Eetcafé De Visserman
Eetcafé De VissermanNoord 14
8715 HR Stavoren Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
De bevrijding van Friesland 2
De bevrijding van Friesland 2
Op 18 april was de hele provincie Friesland met uitzondering van de Waddeneilanden bevrijd. In vergelijking met andere provincies werd er in Friesland weinig gevochten. Over het algemeen waren de paar duizend Duitse troepen, die Friesland niet hadden kunnen ontvluchten, door de Canadezen relatief snel verslagen.
De commandant van de Royal Canadian Dragoons, Lieutenant Colonel Landell, prees de acties van het verzet door te stellen ´Friesland liberated herself´. Hoewel dat wellicht wat overtrokken was, versnelden de acties van het Friese verzet zonder meer de bevrijding. En het beperkte het aantal slachtoffers aan geallieerde kant.
Bij confrontaties met Duitse troepen en hun Nederlandse handlangers verloren zeker 31 verzetsmensen hun leven. Aan geallieerde kant sneuvelden tenminste elf Canadezen en één Fransman. Bij de gevechten en beschietingen vielen ook tientallen burgerslachtoffers. Het aantal slachtoffers aan Duitse kant is niet bekend, maar vermoedelijk liep dat aantal in de honderden. Met 320 vernielde en 4000 beschadigde woningen en 80 vernielde bruggen was Friesland materieel de minst beschadigde provincie van Nederland.
Veel Duitse militairen maakten zich uit de voeten in de richting van het westen van het land. Harlingen, Makkum en Lemmer werden verzamelplaatsen voor zich terugtrekkende Duitse troepen. Van daaruit probeerden ze per boot over het IJsselmeer of via de Afsluitdijk richting Noord-Holland te ontkomen. Ook de Waddeneilanden werden een toevluchtsoord voor collaborateurs en Duitse militairen. Hier liet de bevrijding langer op zich wachten.
Op Terschelling werden de laatste Duitse troepen op 29 mei ontwapend door een Brits artillerieregiment. Twee dagen later staken de Britten van Terschelling over naar Vlieland en was ook de bevrijding van dat eiland een feit. Ameland was op 3 juni bevrijd.
Op Schiermonnikoog had het personeel van het beruchte Scholtenhuis, het SD-hoofdkwartier in Groningen, zich gevestigd. Na hun vertrek op 31 mei vierde het eiland feest, ondanks de zeshonderd nog aanwezige bezettingstroepen. Pas op 11 juni vertrokken de laatste Duitse militairen van Schiermonnikoog en was Friesland helemaal vrij.
De meeste Canadese eenheden die Friesland hadden bevrijd, zetten na 18 april de strijd voort in Groningen en Noord-Duitsland. Hun oorlog eindigde op 8 mei 1945 toen de overgave van alle Duitse strijdkrachten van kracht werd.
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Uitwaaien langs de IJsselmeerkust | Wandelroute
Uitwaaien langs de IJsselmeerkust | Wandelroute(15.3 km)Workum -
Stavoren - Workum | Elfstedenpad: etappe 6
Stavoren - Workum | Elfstedenpad: etappe 6(17.7 km)Stavoren -
Van stad naar stad: Hindeloopen – Workum – Stavoren | Fietsrondje
Van stad naar stad: Hindeloopen – Workum – Stavoren | Fietsrondje(38.1 km)Hindeloopen -
Uitwaaien in Zuidwest Fryslân | Fietsroute
Uitwaaien in Zuidwest Fryslân | Fietsroute(51.1 km)Koudum