Reddingboothuisje KNRM
Hindeloopen
Een bijzonder fotogeniek gebouw vormt het azuurblauwe reddingboothuisje KNRM op de dijk in Hindeloopen. Het oude reddingboothuisje uit 1911 is een rijksmonument geworden.
Neem alvast een kijkje
Anderen bekeken ook
-
Kunstwerk Hindeloopen | Hendrik Elings
Kunstwerk Hindeloopen | Hendrik Elings
Een kunstwerk van Hendrik Elings. Dit schilderij laat de ijsbaan van Hindeloopen zien en is uit een reeks van kunstwerken die bij de ijsbanen van de Iisbaankeunstrƻte horen.
-
E-bike oplaadpunt - Restaurant Logement de Hinde
E-bike oplaadpunt - Restaurant Logement de Hinde Hindeloopen -
Kunstwerk Hindeloopen | Baukje Venema
Kunstwerk Hindeloopen | Baukje Venema
Een foto van Baukje Venema. Deze foto laat de ijsbaan in Hindeloopen zien en is uit een reeks van kunstwerken die bij de ijsbanen van de Iisbaankeunstrƻte horen.
-
Gedicht: Kwaststrepen op linnendook | Anske Smit
-
Accepteer cookies om deze content te zien.
Gedicht: Kwaststrepen op linnendook | Anske Smit
KWASTSTREPEN OP LINNENDOOK
Skreppe, klauwe, treeride
Streekride, Ćŗt it eend sotte.
De klankkleur fan
In earste slach fan in lik bƓrn
Efter in stultjen of slide.
Om de echte streek
Te pakjen te kriien.
Jƻnge stylisten
Beworkje it iis
As kwaststreepen
Op in linnendook.
Priis of preemje
Blieuwt tƻzjoers de fraich.
Warbere wintermannen
Mei weargles en
Skoewboarden yn tou.
Baske glodde baentjes
Op it Yselmor,
Yn de haivenkom,
De Sylroede of de Yndyk.
PƻiermƓlken
So no en den.
Ride, beljeie op
BefƓrzen iikonisje
Raffeliche ynhammen.
Stikjes iis Ćŗtseeke
TrĆ³ch maanse earstelingen.
Yn in feaniche
Earste en twadde plasse
Fan de Stoenckerne,
Wur yn it fƶrjier bremstiche,
Leepen, skreesen en teitjes
Tredje yn it blaue gers. -
Een bijzonder fotogeniek gebouw vormt het azuurblauwe reddingboothuisje KNRM op de dijk in Hindeloopen. Het oude reddingboothuisje uit 1911 is een rijksmonument geworden.
In de tijd van de Zuiderzee voer de KNRM in Hindeloopen uit om zeelieden van de verdrinkingsdood te redden.Ā Ā
De KNRM is oorspronkelijk opgericht om hulp te verlenen aan zeelieden die voor de Nederlandse Noordzeekust voeren en in gevaar verkeerden. Pas beginĀ twintigsteĀ eeuw werd het reddingswerk ook langs de Wadden- en Zuiderzeekust verricht. Hindeloopen was hierbijĀ Ć©Ć©nĀ van de eerste reddingsstations. Het boothuisĀ op de dijkĀ is in 1911 door TjeerdĀ DiekkesĀ uit Hindeloopen gebouwd. De eerste redding vondĀ plaats inĀ 1919. In 1941 is de roei-reddingsboot vervangen door een motor-reddingsboot. Na de afsluiting van de Zuiderzee is het IJsselmeer een zeer geliefd watersportgebied geworden. Dit heeftĀ tot gevolg dat er nog steeds reddingswerkĀ moet worden verricht.Ā InmiddelsĀ is er hiervoor in de directe nabijheidĀ van het oude reddingboothuisje eenĀ nieuw reddingstation neergezet.Ā
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Tusken de Marren - Vakantiehuis Sneekermeer wellness 6p
Tusken de Marren - Vakantiehuis Sneekermeer wellness 6p Akkrum -
Noodlanding Hawker Typhoon
Noodlanding Hawker Typhoon
Op 11 november 1944 kregen piloten van de Royal Canadian Air Force, die hun basis hadden op vliegveld Welschap bij Eindhoven, de opdracht om in twee groepen de sluis bij Terherne te bombarderen. Het sluiscomplex lag in een belangrijke scheepvaartroute waarlangs de Duitsers goederen en militair materieel vervoerden.
Even na negen uur in de ochtend vertrokken de twee groepen Hawker Typhoon jachtbommenwerpers kort na elkaar vanuit Eindhoven voor hun missie. Aangekomen bij Terherne bombardeerde de eerste groep succesvol Ć©Ć©n van de twee sluisdelen. De tweede groep verging het minder. De bommen uitgeworpen door de piloot van het eerste vliegtuig explodeerden op het moment dat het tweede vliegtuig van John Gordon Fraser laag boven de sluis was aangekomen om zijn bommen erin te gooien.
Zijn vliegtuig werd in het koelsysteem geraakt door scherven van de bommen die onder hem explodeerden. Hierdoor liep de motortemperatuur snel op. De piloot van het derde vliegtuig meldde over de boordradio dat er rook uit de motor kwam, waardoor het voor John Gordon Fraser al snel duidelijk werd dat hij zijn basis niet zou bereiken en een geschikt terrein zou moeten vinden voor een noodlanding.
Kort daarna maakte hij hier op de Scharweg een geslaagde noodlanding. Piloot Fraser heeft zich na de noodlanding aanvankelijk in het Easterskar schuilgehouden. Siebe de Jong en Jan Sloothaak voorzien hem van burgerkleding en eten. Met hulp van het verzet komt hij vervolgens na wat omzwervingen via o.a. Joure, Akmarijp en Oudehaske in Tjalleberd terecht.
Daar assisteerde hij Lykele Faber, agent van het Bureau Bijzondere Opdrachten (BBO), die in november 1944 samen met Peter Tazelaar bij Haskerhorne was gedropt. Hun missie, codenaam Necking, was om het radiocontact met Londen te onderhouden, het Friese verzet te organiseren en te helpen met het opzetten van locaties waar voorzieningen, wapens en munitie per parachute konden worden afgeworpen.
-
Vakantiehuisjes Marsherne - Tiny house Protter
Vakantiehuisjes Marsherne - Tiny house Protter Poppenwier
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Uitwaaien langs de IJsselmeerkust | Wandelroute
Uitwaaien langs de IJsselmeerkust | Wandelroute(15,3 km)Workum -
Van stad naar stad: Hindeloopen ā Workum ā Stavoren | Fietsrondje
Van stad naar stad: Hindeloopen ā Workum ā Stavoren | Fietsrondje(38,1 km)Hindeloopen -
Cultuurroute langs de IJsselmeerkust, Gaasterland en deel Friese Meren
Cultuurroute langs de IJsselmeerkust, Gaasterland en deel Friese Meren(38,5 km)Workum -
Culinaire Elfstedentocht: 7 stadjes, 11 hapjes
Culinaire Elfstedentocht: 7 stadjes, 11 hapjes(114,0 km)Bolsward