Melkfabriek de Tjongervallei
Delfstrahuizen
De melkfabriek in Delfstrahuizen is ontstaan nadat er vanwege armoede en werkeloosheid veel onrust heerste in de omgeving.
Take a look
You may also be interested in
-
Informatiepunt Echtenerbrug (Yachtcharter Turfskip)
Informatiepunt Echtenerbrug (Yachtcharter Turfskip) Echtenerbrug
De melkfabriek in Delfstrahuizen is ontstaan nadat er vanwege armoede en werkeloosheid veel onrust heerste in de omgeving. Arbeiders die eerst in de turfwinning werkten, kregen concurrentie van de steenkolenwinning en kwamen daardoor zonder werk te zitten. Velen verruilden de turfwinning voor een boerenbedrijf en daarvanuit ontstond een steeds grotere behoefte aan een coöperatieve zuivelfabriek.
In het voorjaar van 1900 werd al begonnen met de bouw en in oktober van datzelfde jaar werd de eerste melk aangevoerd. Na verscheidene verbouwingen en nieuwbouw, werd in 1981 de fabriek gesplitst, het poederlokaal werd een woonhuis waar een reparatiebedrijf in werd gevestigd en het grote kolenhok werd verbouwd tot een recreatiebedrijf, ‘’de Tjongervallei’’.
- Distance to your location:
Here you will find Melkfabriek de Tjongervallei
Marwei 148508RC Delfstrahuizen Plan your route
from your location
Locations
View all locations-
Oorlogsmonument Makkum
Oorlogsmonument Makkum
16 april was het grootste deel van Friesland bevrijd. Maar enkele belangrijke doelen van de Canadezen waren nog niet bereikt. Zij wilden zo snel mogelijk de Friese havens en de Kop van de Afsluitdijk op de Duitsers veroveren. Daarvoor moest nog wel hard worden gevochten. Zowel de havens als de Afsluitdijk werden door Duitse militairen gebruikt om te ontkomen naar Noord-Holland.
Net als elders in Friesland werden de Canadezen geholpen door verzetslieden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.). Bij Makkum vielen onder hen meerdere slachtoffers. Op 16 april kwamen Schelte Bruinsma en Simon Sipma om het leven doordat zij onder vuur werden genomen vanuit een boerderij waarin Duitse militairen verschanst zaten. De volgende dag probeerde een andere groep een brug onder Makkum te bezetten. De Duitsers kregen hen echter in de gaten en in het daaropvolgende vuurgevecht sneuvelden Rinnert Anema, Roelof van der Meer en Hendrik Postma. Makkum werd op 18 april bevrijd, en was daarmee een van de laatst bevrijde dorpen in Friesland.
Het monument aan de Buren in Makkum werd in 1952 onthuld ter herinnering aan de leden van de Binnenlandse Strijdkrachten die bij de bevrijdingsgevechten rond het dorp om het leven kwamen.
In the neighbourhood
View all routes-
Melkroute rond het Tsjûkemar | Fietsroute
Melkroute rond het Tsjûkemar | Fietsroute(38.0 km)Delfstrahuizen -
Heerenveen-De Heide: waterrijk Friesland
Heerenveen-De Heide: waterrijk Friesland(38.7 km)Heerenveen