Balk gedenktafel an der Aubenwand des Rathauses
Balk
Diese Gedenktafel wurde der Gemeinde am 4. Mai 1953 von Angehörigen der ehemaligen Illegalität gestiftet. Diese enthält die Namen der fünf Gefallenen der Gemeinde Gaasterland.
Hier schon mal ein Vorgeschmack
Diese Gedenktafel wurde der Gemeinde am 4. Mai 1953 von Angehörigen der ehemaligen Illegalität gestiftet. Diese enthält die Namen der fünf Gefallenen der Gemeinde Gaasterland.
Teeuwes de Boer wurde am 27. Mai 1903 in Bakhuizen geboren. Er trat 1924 als Freiwilliger der Colonial Reserve bei. Nach der Kapitulation des ehemaligen Niederländisch-Ostindiens geriet er in Kriegsgefangenschaft.
Am 21. September 1944 wurde die Fuji Maru, das japanische Schiff, auf dem er übernachtete, in der Bucht von Manila torpediert. Teeuwes wurde dabei getötet.
Jacobus Johannes Boomsma wurde am 6. Juli 1910 in Sondel geboren. Im Herbst 1943 musste er wegen Hochverrats untertauchen. Unter dem Pseudonym „Karel I.“ konnte er viele Untergetauchte und Juden an Versteckadressen im Gaasterland unterbringen.
Am 6. November 1944 wurde Boomsma bei einem Fluchtversuch erschossen.
Jeen Hornstra wurde am 22. Mai 1900 in Koudum geboren. Er wurde festgenommen, als er Waffen für den Widerstand übergab. Als Vergeltung wurde er am 17. März 1945 in Dunegea erschossen.
Johannes Nagelhout wurde am 14. März 1915 in Bakhuizen geboren. Das U-Boot, auf dem Johannes als Matrose 2. Klasse diente, lief vermutlich 1940 auf eine Mine und sank mit der gesamten Besatzung.
Johannes Doedenias Schweitzer wurde am 12. Juni 1921 in Maassluis geboren. Während der Besatzung tauchte er in Nijega (heute Elahuizen) unter, um nicht zur Arbeit gebracht zu werden. Bei einer Razzia wurde er beim Fluchtversuch erschossen.
- Entfernung zu Ihrem Standort:
Hier finden Sie Balk gedenktafel an der Aubenwand des Rathauses
Dubbelstraat 28561 BC Balk Route planen
vanaf jouw locatie
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Plasjes langs de N31, Harlingen - Vogelkijkpunt
Plasjes langs de N31, Harlingen - Vogelkijkpunt Kimswerd -
Wapendroppings in Friesland - Witmarsum
Wapendroppings in Friesland - Witmarsum
'De worm heeft rode haren', 'Doe de groeten aan Jozef'. Met dit soort slagzinnen werden wapendroppings aangekondigd. In Friesland vonden er 24 plaats in de laatste maanden van de oorlog. Per dropping werden tot wel 24 containers gedropt, vol met wapens. Geweren, pistolen, bazooka's en allerlei explosieven. Bedoeld om de geallieerden te helpen bij hun opmars door Friesland. Friesland zou zichzelf helpen bevrijden, zo was het idee.
Bij de bevrijding van Friesland spelen de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS) een grote rol. De NBS in Friesland bestaat (vanaf december 1944) uit de verzetsgroepen van de KP (Knokploegen), LO (Landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers) en OD (Orde Dienst).
Zo’n ondergronds leger heeft natuurlijk wapens nodig. Voor de aanstaande sabotageacties, de bezetting van bruggen, sluizen en het gevangennemen van de vijand, krijgen 2500 tot 3000 NBS-ers een wapen. Van pistolen en mitrailleurs tot stenguns.
De wapens komen letterlijk uit de lucht vallen. Vanaf oktober 1944 vliegen Stirling en Halifax bommenwerpers vanuit Engeland 47 keer richting Friesland. Op zo'n 14 plaatsen in de provincie worden tenminste 24 geslaagde wapendroppings uitgevoerd. De bommenwerpers gooien containers met wapens, munitie en springstoffen aan parachutes boven de Friese weilanden naar beneden. Groepen NBS-ers staan 's nachts klaar om met lichtsignalen het afwerpterrein aan te geven en daarna de wapens af te voeren en te verstoppen.
Zoals even ten oosten van hier, op het afwerpterrein Hichtum. Bij de tweede dropping viel een container op een veulen dat gedood werd. De onwetende boer gaf het dode veulen aan bij de politie, zodat het terrein als wapendroppingsterrein moest vervallen.
Via geheime zenders worden met Londen de slagzinnen uitgewisseld die aangeven waar en wanneer een dropping plaatsvindt. Voor het contact tussen Engeland en het verzet over de droppings stuurt Prins Bernhard als opperbevelhebber van de NBS, twee geheime agenten van het Bureau Bijzondere Opdrachten (BBO) naar Friesland. Lykele Faber en Peter Tazelaar houden zich (vanaf november 1944), samen met marconist Alfred Springgate en hun radiozender lang schuil in een jacht op het meertje Nannewiid bij Oudehaske in het zuiden van Friesland.
De commando's N. De Koning en R. Groenewoud reizen ondertussen met valse papieren door de provincie om wapeninstructies te geven. Ze zijn eerder vanuit Engeland boven Drenthe gedropt en door de KP naar Friesland gehaald.
De wapendroppings en het verbergen van de wapens leiden regelmatig tot levensgevaarlijke situaties. De bezetters maken fel jacht op verborgen wapens. Op wapenbezit staat de doodstraf. Een dropping te Aalsum bij Dokkum leidt indirect tot de grootste massa-executie in Friesland van twintig mannen in Dokkum.
Op zondag 8 april geeft ‘Radio Oranje’ via de BBC de langverwachte slagzin door: 'de fles is leeg'. Voor de NBS is dit het sein om 36 uur later met sabotageacties te beginnen. De Canadese troepen zijn bijna bij de grens van Friesland. De wapens worden uit de opslagplaatsen gehaald. De NBS groepen komen bij elkaar op geheime locaties en de wapens en munitie worden uitgedeeld.
De verzetsgroepen hebben Friesland al voor een groot deel in handen voor de komst van de Canadezen. Alleen bij Harlingen-Makkum hebben de Duitsers voor de verdediging van de Afsluitdijk artillerie neergezet en moeten de Canadezen zware gevechten leveren. Het vasteland van Friesland is op 18 april helemaal bevrijd.
In der Nachbarschaft
Alle Routen ansehen-
Wandelen door het onverwachte Friese landschap
Wandelen door het onverwachte Friese landschap(46,0 km)Lemmer -
Balk - Wyldemerk | Elf- Städte-Pfad: Etappe 4
Balk - Wyldemerk | Elf- Städte-Pfad: Etappe 4(18,3 km)Balk -
Iisbaankeunstrûte | Mirns Zuidwest Fryslân | Fietsroute
Iisbaankeunstrûte | Mirns Zuidwest Fryslân | Fietsroute(31,9 km)Mirns -
Rundfahrt Heeg – Balk | Fahrt mit Rad und Schiff
Rundfahrt Heeg – Balk | Fahrt mit Rad und Schiff(29,3 km)Heeg