Houtzaagmolen de Jager
Woudsend
Die Houtzaagmolen De Jager ist die über 300 Jahre alte Sägemühle in Woudsend, die immer noch in Betrieb ist. Die Mühle kann jeden Samstag besichtigt werden (von 9:00 bis 17:00 Uhr).
Hier schon mal ein Vorgeschmack
In Woudsend steht die über 300 Jahre alte Houtzaagmolen De Jager. Die Mühle ist immer noch in Betrieb. Bei ausreichend Wind werden Baumstämme zu Brettern gesägt. Die Bretter werden verkauft oder zu Möbeln verarbeitet. Die Mühle kann jeden Samstag von 9.00 bis 17.00 Uhr besichtigt werden. Komm vorbei und reise 300 Jahre zurück in die Zeit!
Woudsend war bekannt für seine vielen Werften. Die Houtzaagmolen De Jager wurde im Jahr 1719 erbaut. Aufgrund der blühenden Wirtschaft wurde später eine weitere Houtzaagmolen in Woudsend namens De Hoop gebaut. Diese wurde um 1915 abgerissen. De Jager war bis in die 1960er Jahre des 20. Jahrhunderts in professionellem Betrieb tätig. Danach geriet die Mühle kurzzeitig in Verfall, bis die Stiftung Zon en Vrijheid die Mühle 1975 kaufte und restaurierte. Seitdem wird die Mühle von freiwilligen Müllern in Betrieb gehalten.
- Jeden montag geschlossen
- Jeden dienstag geschlossen
- Jeden mittwoch geschlossen
- Jeden donnerstag geschlossen
- Jeden freitag geschlossen
- Jeden samstag von 10:00 bis 17:00
- Jeden sonntag geschlossen
- Buiten deze tijden is het mogelijk een afspraak te maken met de molenaar. U kunt mailen of bellen.
Preise
- U kunt een vrijwillige bijdrage leveren voor het onderhoud van de molen.
- Bezahloptionen: Bar, Online
- Preiserläuterung : Voor groepen buiten de openingstijden hanteren we een kleine vergoeding (in overleg).
- Kinder Ja
- Familien Ja
- Jugendliche Ja
- Schüler Ja
- Studenten Ja
- Erwachsene Ja
- Senioren Ja
- Alternativ Ja
- Gruppen Ja
- Geschäftlich Ja
- LGBTQIA+ Ja
-
Menschen mit einer Gehbehinderung
Lastig te bereiken met rolstoel, veelal ongelijk.
★ ☆ ☆ ☆ ☆ -
Menschen mit einer Sehbehinderung
Met behulp van omstanders wel mogelijk.
★ ★ ★ ☆ ☆ -
Menschen mit einer Hörbehinderung
Goed mogelijk.
★ ★ ★ ★ ☆ -
Einen Assistenzhund
Op de zaagvloer prima, naar boven toe is lastig.
★ ★ ★ ☆ ☆
- Entfernung zu Ihrem Standort:
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Soal Beach Resort - Strandstudio type D | 2 persoons
Soal Beach Resort - Strandstudio type D | 2 persoons Workum -
Pingjum in puin
Pingjum in puin
Afgezien van een aantal spannende eerste oorlogsdagen in mei 1940 komt Pingjum rustig de bezetting door. In de aprildagen van 1945 verandert die situatie dramatisch. De terugtrekkende Duitse Wehrmacht vecht tegen het oprukkende Canadese leger met Pingjum als strijdtoneel...
Als in het voorjaar van 1945 duidelijk wordt dat de Duitse bezetter aan de verliezende hand is, vluchten veel leden van de Duitse Wehrmacht, landwachters en NSB’ers naar het westen. In Friesland begint op 12 april, vanaf oostelijke zijde een ‚grote trek‘ over de Afsluitdijk. Drie dagen later nestelt zich een groep Duitse scherpschutters in Pingjum. Ze moeten de Afsluitdijk met terugtrekkende Duitse troepen verdedigen tegen de oprukkende Canadese.
Witmarsum wordt op 16 april door de Canadezen bevrijd. In het nabijgelegen Pingjum weigeren de Duitse soldaten te capituleren. Daarop openen de Canadezen het vuur en leggen gedurende een nacht en een dag een tapijt aan mortiersplintergranaten over Pingjum. Het merendeel van de bevolking vlucht naar het naburige Arum dat reeds bevrijd is.
Wanneer de Duitsers een tweede ultimatum voor overgave negeren, volgt nog een aanval waarbij het dorp nagenoeg met de grond gelijkgemaakt wordt. Pas op 17 april rond half tien ‘s avonds arriveren de eerste groepen van de Queens Own Riffles of Canada en daarmee is het totaal gehavende Pingjum bevrijd.
In der Nachbarschaft
Alle Routen ansehen-
Friesische Elf-Seen-Route Süd | Bootsroute
Friesische Elf-Seen-Route Süd | Bootsroute(90,0 km)Sneek -
Rundfahrt Langweer - Woudsend - Heeg | Bootsroute
Rundfahrt Langweer - Woudsend - Heeg | Bootsroute(25,6 km)Langweer