Fietsen door It Lege Midden
Een fietsroute door 'It lege midden' vanaf de TOP in Aldeboarn.
Das wirst du sehen
TOP Aldeboarn
Bij een toeristisch overstappunt (TOP) kun je je auto parkeren, om van hieruit heerlijk te gaan fietsen, wandelen of varen in een landelijke omgeving.
Kaasboerderij De Deelen
Het beste van het land. Echte liefhebbers weten onze boerderijwinkel al jaren te vinden. Dat is geen wonder, want in onze winkel komt al het goede van ons land samen.
Het Tripgemaal
Het Tripgemaal groeide mee met de technische ontwikkelingen. Van stoom naar gas, van gas naar olie en van olie naar elektriciteit. Honderd jaar na zijn ingebruikname, in 1976, werd het gemaal overbodig. Een nieuw gemaal nam het drooghouden van de polder over.
Natuurgebied De Deelen
De Deelen is een afgegraven veengebied dat nu een mozaïek van water, riet, moerasbosjes en kleine, smalle graslanden is. Het is een 'wetland' waar vele vogelsoorten leven. Bovendien is er uniek industrieel erfgoed te vinden.
Veerpont Fietspont De Deelen (De Deelen)
De zelfbedieningsveerpont vaart het hele jaar.
Terband
Terband is een streekdorp. Samen met de dorpen Luinjeberd, Tjalleberd en Gersloot vormt dit de streek van het oude Aengwirden.
Terbandster Tsjerke Terband
In 1843 kreeg de Terbandster tsjerke zijn huidige neoclassistische kerkvorm met sierlijke rondbogen en pilasters. Voorheen werd de kerk Rotondekerk genoemd, vanwege de ligging aan een rotonde bij de snelweg, het klaverblad bij Heerenveen.
Centrum Heerenveen
Een heerlijke dagje winkelen Heerenveen? Dat kan! Het aanbod van winkels in Heerenveen is uitgebreid en divers.
VVV Heerenveen
In Museum Heerenveen is een VVV-agentschap gevestigd. Lokale medewerkers vertellen u enthousiast over wat er te zien, te doen en te beleven is en helpen u graag de bijzondere plekjes van de omgeving te ontdekken.Neem ger...
It Lytse Wiid - Uitzichtplateau
Waterplas omgeven door riet en bosjes.
Wapendroppings in Friesland - Haskerhorne
'De worm heeft rode haren', 'Doe de groeten aan Jozef'. Met dit soort slagzinnen werden wapendroppings aangekondigd.
Wapendroppings in Friesland - Haskerhorne
'De worm heeft rode haren', 'Doe de groeten aan Jozef'. Met dit soort slagzinnen werden wapendroppings aangekondigd. In Friesland vonden er 24 plaats in de laatste maanden van de oorlog. Per dropping werden tot wel 24 containers gedropt, vol met wapens. Geweren, pistolen, bazooka's en allerlei explosieven. Bedoeld om de geallieerden te helpen bij hun opmars door Friesland. Friesland zou zichzelf helpen bevrijden, zo was het idee.
Bij de bevrijding van Friesland spelen de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS) een grote rol. De NBS in Friesland bestaat (vanaf december 1944) uit de verzetsgroepen van de KP (Knokploegen), LO (Landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers) en OD (Orde Dienst).
Zo’n ondergronds leger heeft natuurlijk wapens nodig. Voor de aanstaande sabotageacties, de bezetting van bruggen, sluizen en het gevangennemen van de vijand, krijgen 2500 tot 3000 NBS-ers een wapen. Van pistolen en mitrailleurs tot stenguns.
De wapens komen letterlijk uit de lucht vallen. Vanaf oktober 1944 vliegen Stirling en Halifax bommenwerpers vanuit Engeland 47 keer richting Friesland. Op zo'n 14 plaatsen in de provincie worden tenminste 24 geslaagde wapendroppings uitgevoerd. De bommenwerpers gooien containers met wapens, munitie en springstoffen aan parachutes boven de Friese weilanden naar beneden. Groepen NBS-ers staan 's nachts klaar om met lichtsignalen het afwerpterrein aan te geven en daarna de wapens af te voeren en te verstoppen.
Zoals hier bij Haskerhorne / Ouwsterhaule, waar vijf geslaagde droppings plaatsvinden. In de nacht van 1 op 2 november ‘44 worden er de geheim agenten Tazelaar en Faber met de laatste dropping per parachute afgeleverd.
Via geheime zenders worden met Londen de slagzinnen uitgewisseld die aangeven waar en wanneer een dropping plaatsvindt. Voor het contact tussen Engeland en het verzet over de droppings stuurt Prins Bernhard als opperbevelhebber van de NBS, twee geheime agenten van het Bureau Bijzondere Opdrachten (BBO) naar Friesland. Lykele Faber en Peter Tazelaar houden zich (vanaf november 1944), samen met marconist Alfred Springgate en hun radiozender lang schuil in een jacht op het meertje Nannewiid bij Oudehaske in het zuiden van Friesland.
De commando's N. De Koning en R. Groenewoud reizen ondertussen met valse papieren door de provincie om wapeninstructies te geven. Ze zijn eerder vanuit Engeland boven Drenthe gedropt en door de KP naar Friesland gehaald.
De wapendroppings en het verbergen van de wapens leiden regelmatig tot levensgevaarlijke situaties. De bezetters maken fel jacht op verborgen wapens. Op wapenbezit staat de doodstraf. Een dropping te Aalsum bij Dokkum leidt indirect tot de grootste massa-executie in Friesland van twintig mannen in Dokkum.
Op zondag 8 april geeft ‘Radio Oranje’ via de BBC de langverwachte slagzin door: 'de fles is leeg'. Voor de NBS is dit het sein om 36 uur later met sabotageacties te beginnen. De Canadese troepen zijn bijna bij de grens van Friesland. De wapens worden uit de opslagplaatsen gehaald. De NBS groepen komen bij elkaar op geheime locaties en de wapens en munitie worden uitgedeeld.
De verzetsgroepen hebben Friesland al voor een groot deel in handen voor de komst van de Canadezen. Alleen bij Harlingen-Makkum hebben de Duitsers voor de verdediging van de Afsluitdijk artillerie neergezet en moeten de Canadezen zware gevechten leveren. Het vasteland van Friesland is op 18 april helemaal bevrijd.
Monument Gaele Visser
Op 2 mei 2015 is hier dit monument onthuld voor de Fries Canadese soldaat Gaele Visser, in 1920 geboren te Haskerhorne en in 1930 geëmigreerd naar Canada.
Monument Gaele Visser
Op 2 mei 2015 is hier dit monument onthuld voor de Fries Canadese soldaat Gaele Visser, in 1920 geboren te Haskerhorne en in 1930 geëmigreerd naar Canada. Gaele Visser meldt zich in 1942 aan bij het Canadese leger en wel bij the Algonquin Regiment. Hij heeft gevochten bij de bevrijding van West-Europa en is gesneuveld op 23 april 1945 in de buurt van Oldenburg (D).
Hij ligt begraven op de Canadese Oorlogsbegraafplaats Holten.Het monument bevat informatie over zowel zijn privéleven en militaire loopbaan.
Kunstwerk Kaskade - Klaas Gubbels
Koffiekunstwerk 'Kaskade' van Klaas Gubbels is te zien in het parkje naast Museum Joure.
Museum Joure
Museum Joure is een verrassend maakmuseum. Beroemd middelpunt op het historische industrieterreintje is de eerste fabriek van Douwe Egberts. Maar ook de fotogenieke Metaalfabriek, authentieke Drukkerij en Friese Klokkenmakerij zijn de moeite waard.
Hobbe van Baerdt Tsjerke Joure
De kerk is vernoemd naar Hobbe van Baerdt, grietman van Haskerland in de periode 1615-1650. Op de driehoekige versiering (het fronton) boven de ingangspoort staat 'De heer Gritman Hobbe van Baerdt 1644'.
De Jouster Toer
Restaurant ‘De Jouster Toer’ is sfeervol en eigentijds, met een unieke ligging tegenover het meest markante bouwwerk van Joure ‘ De Jouster Toer’.
Park Heremastate
Park Heremastate is een park rond het adelijke huis Herema State.
Penninga's Molen
In juni 1900 koopt Auke Penninga de uit Westzaan afkomstige pelmolen "De Jonge Dolfijn" en deze herbouwt hij aan de Jouster Skipsleat als vervanger voor de kort daarvoor afgebrande Westersche Molen. Tot de jaren dertig wordt de molen aangewend als k...
Ooievaarsdorp 'De Graverij'
Bij Akmarijp vindt u het Ooievaarsdorp De Graverij, een plekje waar de vogelbescherming met succes ooievaars een (zomer)huis biedt.
Blaugerzen
Aan de noordkant van Joure ligt de natuur van de Blaugerzen. Ze maken deel uit maken van het ‘Lage Midden’. Bij Akmarijp ligt het grootste blauwgrasland reservaat van Nederland.
Klokkenstoel Akmarijp
De houten klokkenstoel in Akmarijp staat op een door bomen omringd kerkhof. In Akmarijp is de kerk in 1722 gesloopt. In 1844 is de resterende toren gesloopt en vervangen door een klokkenstoel.
Brug Heerenzijl
De brug Heerenzijl is te vinden tussen de Friese watersportdorpjes Terkaple en Terherne aan de Hearresyl weg.
Terherne (Terhorne)
Terherne staat bekend als Kameleondorp en is een eiland in het Sneekermeer. Aan de ene kant vind je het meer en aan de andere kant de Terhernster poelen.
Nije Sânsleatbrêge Terherne
Terherne is een dorpje dat middenin het Friese water gelegen is, onder andere de Nije Sânsleatbrêge verbindt deze plaats met de vaste wal.
Het Koningsdiep
Riviertje het Koningsdiep kronkelt dwars door Zuidoost Friesland, van Akkrum naar Bakkeveen. De omgeving kenmerkt zich door weilanden met boswallen en diverse bossen waar gewandeld kan worden.
Reuzen van Akkrum
De sage over de reuzen Kromme Knilles en Manke Meine: zo is Akkrum aan z'n naam gekomen. Er staat een reuzen-monument langs de waterkant. Nog steeds viert Akkrum ieder jaar in mei 'Reuzedei'; een spektakel op en rond het water van de Boorne.
TOP Aldeboarn
Bij een toeristisch overstappunt (TOP) kun je je auto parkeren, om van hieruit heerlijk te gaan fietsen, wandelen of varen in een landelijke omgeving.
- 50
- 51
- 38
- 04
- 89
- 26
- 08
- 31
- 33
- 34
- 86
- 77
- 76
- 19
- 69
- 80
- 64
- 73
- 68
- 43
- 22
- 92
- 92
- 42
- 63
- 44
- 47